Saffransbullar med vaniljkräm
Redan förra helgen så tjuvstartade jag med julbaket och först i år blev dessa fina Saffransbullar med hemmagjord vaniljkräm. Det blev goda, men jag tycker inte de slår Saffranshjärtan med vaniljfyllning som är så mycket goda på grund av smörkrämen. Men smaken är som baken och ni får själva testa och avgöra vilket är godast. Bullarna är rätt så stora och man kan göra dem mindre.
Till en sats (ca 22 bullar) så behöver man:
25 g jäst, 2 1/4 dl rumsvarmt laktosfri mellanmjölk, 1 kuvert saffran, 1 dl strösocker, 1 krm salt, 1 litet ägg, 7 dl vetemjöl, 100 g rumsvarmt smör
Vaniljkräm: 1 vaniljstång, 2 1/4 dl mellanmjölk, 3 äggulor, 3/4 dl strösocker, 2 msk maizena majsstärkelse, 2 msk mjukt smör
Pensling: 1 ägg, pärlsocker (1 dl)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Stöt saffranet i en mortel med lite av strösockret. Blanda saffran, socker. salt, ägg och hälften av mjölet med jästblandningen. Använd gärna en maskin så blir det lättare för dig och degen blir mycket smidigare. Klicka i smöret. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa 1-1 ½ timme.
Gör vaniljkrämen under tiden degen jäser. Klyv vaniljstången. Skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön från vaniljstången. Rör ihop gulor, socker och majsstärkelse. Slå den heta mjölken, en tunn stril, över ägguleblandningen under vispning. Ta ut vaniljstången och häll tillbaka vaniljkrämen i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar. Visp i smöret och låt det sedan svalna.
Kavla ut degen till en rektangel, cirka 25×60 cm, på mjölat bakbord. Bred på vaniljkrämen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 2-3 cm breda bitar. Lägg dem i pappersformar och låt jäsa under duk i cirka 40 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg strö över med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen (225 grader) i 7-8 minuter, tills bullarna får en fin gyllengul färg.
ViktVäktarna
- WW Points: hela sarsen har 178 points. Vid 22 bullar så blir det 8 points per bulle.
Middagsmeny 46/2016
Mmm, det är en många goda rätter denna vecka och det med stor variation. Allt från en riktigt god fiskgratäng till en smarrig och knaprig ostlängd som kan ersätta en pizza hur lätt som helst. Vilken rätt tänker du laga? / Nadja
Måndag: Fisk- och paprikagratäng
Tisdag: Falafel i tunnbröd
Onsdag: Kyckling i dragonsås med purjolök
Torsdag: Filé med ostmos
Fredag: Köttfärslasagne med keso
Lördag: Ostlängd med skinka och purjo
Söndag: Tikka Masala kycklinggryta
Köttfärsbiffar i timjansås
Har ni hunnit testa Arlas nya syrade grädde? Om du gillar syran från creme fraiche så kommer du även gilla grädden. Annars är denna rätt även väldigt god med vanligt grädde. Tyvärr så är det svårt att ta fina och bra bilder vid denna mörka årstid så jag vill bara säga att rätten är såå mycket godare än vad det ser ut. Såsen är supergod! Jag är barnsligt förtjust i att mosa kokt potatis i såsen.
Till 4 portioner behöver man:
500 gram nötfärs 10 %, 1 ägg, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 1 msk smör, 3 dl matlagningsgrädde, 2 tsk oxfond, 1 tsk timjan, 1 krm svartpeppar, ev färsk timjan till garnering
Gör så här:
Blanda köttfärs, ägg, vitlök, salt och peppar till en jämn smet. Forma smeten till 8 biffar. Stek dem i smör, ca 3 minuter per sida. Tillsätt grädde, fond, timjan och peppar. Låt det koka ihop någon minut. Strö eventuellt över med färsk hackad timjan. Servera gärna med kokt potatis till och glöm inte det gröna.
ViktVäktarna
- WW Points: 14 points per portion med 10 % laktosfri grädde och 11 med 4% grädde. Lägg till points för potatis.
- WW Points (programmet från 2025):
- 10 % nötfärs: 4 points per portion med 4 % laktosfri grädde och 6 med 4% grädde.
- 12 % nötfärs: 12 points per portion med 4 % matgrädde och 14 points med 10 % laktosfri matgrädde. Potatisen är nollpoints i detta program.
Middagsmeny 45/2016
Och då var det söndag igen och det är snöyra utanför mitt fönster. Idag sticker jag inte ut näsan utanför dörren utan myser här hemma istället. Denna vecka erbjuder menyn en massa goda rätter, hoppas ni finner något ni vill tillaga.
Måndag: Pasta Carbonara Leggera
Tisdag: Cayennepanerad kyckling
Onsdag: Bakad potatis med salsakeso (ev vegetariskt)
Torsdag: Pastapytt med lantkorv och goa grönsaker
Fredag: Lövbiffswok med ginger & sesami
Lördag: Bacontoppad kycklinggratäng
Söndag: Köttbullar med gräddsås
Middagsmeny 44/2016
Idag så börjar vintertiden, så ställ om era klockor om ni inte redan har gjort det. Här kommer middagsmenyn för nästa vecka. Hoppas ni finner något ni gillar. / Nadja
Måndag: Pastawok med vitlökskyckling
Tisdag: Kesopaj med grönsaker (vegetariskt)
Onsdag: Kokt fisk med äggsås
Torsdag: Korvstroganoffgratäng
Fredag: Crunchy Salsa Burger
Lördag: Allroundmarinerade kycklingben
Söndag: Gulaschsoppa
Middagsmeny 43/2016
Tro det eller ej, jag börjar sukta efter julen. Jag har börjat kika i gamla matmagasin för att se vilka nya grejer jag vill testa i år. Är jag ensam om det eller är det fler som längtar till jul? Denna vecka är det flera supergoda maträtter, så provlaga det mesta men särskilt Biffwoken, den är sååå god! Om ni gillar Thai, ja då kommer ni absolut gilla den. Vill ni ha något som lite mildare i smaken, då så ska ni göra Potatismoussakan, den går hem hos de flesta. Ha en toppenfin vecka / Nadja
Måndag: Biffwok
Tisdag: Jambalaya
Onsdag: Citron- och vitlöksfisk med rostade tomater
Torsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini (ev. vegetarisk)
Fredag: Potatismoussaka
Lördag: Kyckling i balsamico- och oreganosås
Söndag: Bogstek med franska kryddor och vitlök
Ost- och tomatpaj
Här kommer ytterligare ett paj recept. Denna gång på en god vegetarisk och matig paj. Smaksättningen kan man egentligen variera på många olika sätt. Här är den smaksatt med lite mango chutney, men du kan t.ex. byta ut det mot lite sambal oelek och få lite sting istället. Styrkan på osten väljer du själv, men här passar det bättre men en lagrad ost. Gott är det i alla fall och passar både till lunch, middag eller på buffébordet.
Till en paj behöver man:
Pajskal:
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
125 gram kvarg 1%
50 gram flytande margarin 80%
2 msk vatten
1 krm salt
1 msk ljusa sesamfrön
Fyllning:
ca 10 cocktailtomater
3 ägg
3 dl mellanmjölk (laktosfri)
2 msk mango chutney
150 g riven lagrad ost (17%)
salt, peppar, paprikapulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga den.
- Förgrädda pajskalet i ugn (mitten) i cirka 7-8 minuter.
- Halvera tomaterna under tiden.
- Vispa samman alla ingredienserna till fyllningen, inte tomaterna.
- Fördela tomaterna i pajskalet och häll över äggblandningen över tomaterna och grädda i ugn, cirka 30-40 minuter. Fyllningen ska ha stelnat och pajen ska ha fått en vacker färg.
- Servera pajen tillsammans med en grönsallad.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): Hela pajen har 57 points. Vid 6 bitar så blir det 10 personliga points per bit.
- WW Points: Hela pajen har 55 points. Vid 6 bitar så blir det 9 personliga points per bit.
Knäckig smuläppelpaj
Jag blev lockad en kväll att baka detta på Facebook. Jag följer Tidningen Hembakat där och de suktade mig med detta recept. Jag har minskat lite på sockret då jag anser att sirapen ger också en sötma och mycket riktigt så blev pajen lagom söt. Pajen är mycket lättlagad.
Till 1 paj (10-12 bitar) behöver man:
Smuldeg: 150 gram smält smör, 3 dl havregryn, ½ tsk bakpulver, 1 dl strösocker, 1 nypa salt, 2 ½ dl vetemjöl, ½ dl ljus sirap
Fyllning: 3 äpplen, 2 msk strösocker, 1 tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smält smör, havregryn, bakpulver, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel och blanda. Smula degen över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 35-40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och äpplena mjuknat. Servera gärna vaniljsås till.
ViktVäktarna
- WW Points: hela pajen har 144 points med smör och 130 points med 80 % margarin. Dela det med antalet portioner man serverar. Vaniljsås ingår inte i beräkningen.
Middagsmeny 42/2016
Nu börjar kylan komma och det är väl ganska okej med tanke på att det är mitten av oktober. När det är kallt vill man ha varm mat, sallader är inget man är speciellt sugen på. Men det betyder inte att du ska skippa grönsakerna helt. Man ska äta grönsaker till varje måltid, så glömt inte det. Önskar er en bra kommande vecka. / Nadja
Måndag: Fransk lökpaj (vegetariskt)
Tisdag: Laxbit med vitlökssparris
Onsdag: Snabba pastan
Torsdag: Mexikansk soppa med chorizo
Fredag: Smoky BBQ Chicken Tortilla
Lördag: Ajvarburgare
Söndag: Fläskfilégryta med gräslöksost
Middagsmeny 41/2016
Oj vad veckorna går fort. Jag hinner inte riktigt med allt jag vill och bör göra. Därför får ni här en meny som jag snabbt lagt ihop. Jag tror den blev bra ändå. Ha en finfin vecka / Hälsningar Nadja
Måndag: Macaroni and cheese med knaprig bacon
Tisdag: Skink, ost och tomatomelett
Onsdag: Salsamarinerad kyckling med valnötsris
Torsdag: Chorizo med paprika och chilisås
Fredag: Tortillapizza med köttfärs
Lördag: Fisk med mandel och osttäcke
Söndag: Köttfärslimpa med brunsås