Korvstroganoffgratäng

 

Dammar av ett gammalt recept och gör uträkningen lite mer points vänlig genom att beräkna receptet på livsmedel med lägre fetthalt: 9 % middagskorv, matlagningsgrädde mellan 4 % till 10% och riven ost med 12 %.

Korvstroganoff är en vardagsrätt som vi nog alla brukar göra då och då och som glädjer barnen till max. Pimpa upp den lite granna och gör den till en gratäng. Minst lika gott om inte godare när osten kommer på. Koka inte makaronerna helt färdigt utan låt dem gärna vara halvklara, de kommer att tillagas klart i ugnen och på så sätt får du fin pasta utan att vara sladdrig. Här har jag även lagt i lite röd paprika och nästa gång blir det nog även lite majskorn tror jag.

Till fem portioner behöver du:

300 g okokta makaroner

500 g middagskorv/falukorv eller annan valfri korv

1 gul lök

ev matfett till stekning

3 msk tomatpuré

1 1/2 dl köttbuljong

2 dl matlagningsgrädde

salt

peppar

1 tsk oregano

3-4 krm timjan

1 msk redning (maizena)

1/2 röd paprika

2 dl riven ost

Gör så här:

  1. Koka makaronerna men inte helt klart.
  2. Skär korven i stavar och hacka löken. Fräs dem båda i lite matfett i en stekpanna.
  3. Tillsätt tomatpuré, buljong och grädde när korven fått lite färg.
  4. Smaka av med kryddor. Låt det puttra i ett par minuter så att smakerna kokas ihop.
  5. Red med lite maizena men gör den inte för tjock.
  6. Varva makaroner i en smord form med korvstroganoffsåsen. Blanda lite ihop och strö eventuellt lite strimlad röd paprika.
  7. Strö även över riven ost. Gratinera i 225 grader tills den fått fin färg, ca 15-20 minuter.

TIPS! Om du vill ha lite sting i gratängen så bland ner en skivad chorizo.

ViktVäktarna

  • WW Points: med 10 % laktosfri grädde så 16 points/portion och med 4% grädde blir det 14 points/portion.

11 kommentarer

  • Nadja

    Hej Maria
    Jag måste tyvärr hålla med dig, det smakar inte alls som förr och det gäller inte bara korv utan kött i största allmänhet. Det spelar ingen roll om det är färskt eller fryst, köttet vattnar av sig jättemycket. Det ska inte vara så. När det gäller korvar så brukar jag inte längre köpa riktig falukorv då det smakar bara salt och är inte längre goda. Jag köper hellre lite kryddigare korvar än vanlig, men om jag gör det så blir det vanliga hederliga hot dogs eller frukostkorv. Du kan använda dem också till korvstroganoffen.
    Matindustrin måste skärpa till sig och inte tänka pengar utan hälsa!
    Hälsningar Nadja

     
  • Maria

    Hej Nadja, skulle vilja fråga dig om vilken falukorv du rekommenderar, då jag tycker att alla jag provat idag (oavsett kött eller fetthalt) smakar bläääää. Smakar INTE som det gjorde förr, då vi åt det ofta i olika varianter o det smakade GOTT o familjen älskade det. Idag känns det mest som det smakar ”fabriksmat” i jämförelse, sååååå förändrat :(((

     
  • Lena

    Funkar jättebra att frysa in. En favorit att ta ut från frysen när jag inte orkar eller hinner laga mat. =)

     
  • Linnéa

    Hej! ville bara säga att jag älskar din blogg! Jag har haft en ätstörning (som jag håller på att bli frisk ifrån) och din blogg har inspererat mig till att våga testa massa nya maträtter och sånt!
    Kolla gärna min blogg och lämna en kommentar om du läser dethär!
    Skulle betyda så himla mycket!
    Föresten har jag aldrig ätit korvstroganoff gratäng men det ser helt stört gott ut!
    Kram!

     
  • Nena

    Vad gott det ser ut…sparar receptet for nar kylan kommer ska det har testas….lite for varmt har nu i Italien…sitter hemma med 38°C nu:))

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.