Korvtaco med guacamole och tacoyoghurt
Detta recept är perfekt för er som vill ha Taco på fredag men vill samtidigt prova på något nytt eller om man bara vill pimpa upp den vanliga grillkorven lite granna. Receptet kommer från Lithells Middagsakuten och är komponerad av Fredagskocken Mattias Larsson. Denna måltid är snabblagad, kanske inte på 10 minuter som det utlovas i receptet då det hackas en hel del, men inom en kvart eller tjugo minuter i alla fall. Värdena inom parentes är till för oss som följer Viktväktarnas program.
Till 4 portioner behöver man:
8 grillkorvar (9 %), 8 salladsblad, 1 rödlök, 8 tacoskal
Guacamole: 2 avokado (små), 1 vitlöksklyfta, 1 liten bit gul lök, 1 röd chili, ½ tomat, 2 tsk olivolja, 2 tsk pressad lime/limejuice, salt
Tacoyoghurt: 2 dl turkisk yoghurt (0%), 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, salt
Övrigt: gurka, tomat, rödlök, majskorn
Gör så här:
Stek korvarna i en stekpanna, cirka 7-8 minuter på medelhög temperatur till fin färg. Lägg eventuellt tacoskalen i ugn på låg värme för lite uppvärmning.
Gör Guacamolen under tiden korvarna steks. Du kan antingen mixa ihop alla ingredienser eller välja att finhacka alla dem och bara blanda ihop. Smaka av med salt. Rör därefter ihop yoghurtsåsen och smaka av med salt. Lägg salladsbladen i botten av tacoskalen, lägg därefter ner guacamolen och korv. Toppa med yoghurtsås och lite extra grönsaker så som tomat, gurka, röd lök och majs.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- med 9 % korv: 13 points per portion
- Med korv från Maträtt: 10 points per portion
- Med 23 % korv: 30 points per portion
- WW Points: 1 portion (2 korvar) med 9% korv är 15 points, 11 points med korv från Maträtt (naturell), (avocado ej pointsfri)
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
Middagsmeny 40/2016
Vad gott det är med höstmat! En varm och god mustig gryta gör susen när det är kallt där ute, eller vad säger ni? Därför vill jag tipsa er lite extra om söndagens middag: Filé- och potatisgryta med piripirtouch, en gryta som du gärna vill ha puttrandes på din spis. Bli inte avskräckt för att grytan är gjord i en Crock-pot, recepten kan göras även i vanlig gryta. Ha en bra vecka! Nadja
Måndag: Korvgryta med svamp
Tisdag: Kassler med sweet chili grönsaker
Onsdag: Fisk med gremolata och mild citronsås
Torsdag: Pasta med lövbiff a la Gabbi
Fredag: Köttfärspaj i portionsformar
Lördag: Gratinerad kyckling med chili och oregano
Söndag: Filé och potatisgryta med piripiritouch
Rosmarinkryddad stek med svampsås och potatis
Rosmarin och vitlök är underbara smaksättare till fläskkött. Denna stek har jag ugnsstekt tills den kändes mör och köttsaften var genomskinlig. När jag steker en köttbit i ugn så brukar jag passa på och göra annat under tiden, jag tittar till den bara lite då och då, det mest för att se att inte köttsaften har dunstat bort ur formen. Häll då i lite vatten. Du kan komma att behöva hälla i mera under stekningens gång. Ugnstemperaturen brukar ligga på 175 grader och beräkna cirka 1 timme per kilo. Glöm inte att vända steken efter halva tiden.
Till 4-6 portioner behöver du:
cirka 1-1,5 kg picnic bog (en stek)
1 msk olja
torkad rosmarin
vitlökspulver
salt
vatten
2 kokta potatisar per portion
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram en ugnsfast form och häll i lite matolja (typ 1 matsked).
- Skölj av köttbiten och vänd den sedan i matoljan.
- Salt och krydda med franska örter.
- Pressa över vitlöksklyftorna och gnid in dem på köttets ovansida.
- Häll lite vatten i botten på formen och lägg den mitt i ugnen för gräddning.
- Efter 1 timmer eller så, kan du vända på steken och krydda på lite mera med salt och franska kryddor.
- Häll eventuellt i lite mera vatten. Stek färdigt tills den får fin färg och köttsaften är klar. Om du använder köttermometer så köttet ha en innertemperatur på 80 grader.
- Låt köttet vila i 15 minuter innan du skär upp den i fina skivor.
Svampsås, 4 portioner
valfri mängd skivad svamp
1 tsk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde
1-2 tsk kinesisk soja
salt, peppar
Gör så här:
- Bryn svampen i lite matolja tills vätskan är borta och de börjar få färg.
- Lägg i mjölet och låt bryna med en kort stund.
- Häll i matlagningsgrädden. Blanda ordentligt så att all mjöl löses upp.
- Tillsätt sojan och krydda och salta efter eget tycke.
- Låt allt puttra i några minuter så att den tjocknar lite. Om du tycker att den blir för tjock så kan du späda ut de med lite vatten.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 100 gram kött är 3 points, 150 gram kött är 4 points, 200 gram kött är 6 points. Potatis är nollpointsmat.
- Svampsås med 4 % matlagningsgrädde: 2 points per portion
- Svampsås med 10 % laktosfri matlagningsgrädde: 4 points per portion
- Svampsås med 15% matlagningsgrädde: 6 points per portion
- WW Points (tidigare kostprogram): För 100 gram Picnicbog så är det 3 points, potatis är 3 points points och svampsåsen har totalt 6 points med 4 % grädde och 15 points med 10 % laktosfri grädde.
Middagsmeny 39/2016
Jag är nu äntligen hemma efter två veckor utomlands. Det har varit en bra och rolig resa, men ordspråket ”borta bra men hemma bäst” stämmer så bra på mig. Det är skönt att få komma tillbaka till sitt eget igen. Jag försöker komma in i det vardagliga igen och pysslar lite smått här hemma. Här kommer nästa veckas middagsmeny. Jag hoppas ni finner något som passar er.
Måndag: Krispiga Kycklingbitar med currydip
Tisdag: Indisk curry (vegetariskt)
Onsdag: Krämig pasta med sparris
Torsdag: Cashewfisk i mild apelsinsås
Fredag: Chili con Carne
Lördag: Kyckling i kryddig tomatsås
Söndag: Kalops
Middagsmeny 38/2016
Middagsmeny för vecka 38 kommer här. Det är mycket gott denna vecka, men jag vill gärna tipsa er om att provlaga Filé i dragon och senapssås och även Höstgrytan, den är godare än vad den ser ut. Gör den på söndagen och låt köttet puttra sig mjuk i lugn och ro och det kommer bli kanon. Ha en superfin vecka! Nadja
Måndag: Philly Steak Sandwich
Tisdag: Kesoplättar (vegetariskt)
Onsdag: Varmkorv med stuvad vitkål
Torsdag: Het kycklingsoppa med nudlar
Fredag: Köttbullspanna med ajvar
Lördag: Filé i dragon och senapssås
Söndag: Höstgryta med bacon
Middagsmeny 37/2016
Hej och hå, här kommer menyn för nästa veckas middagar. Jag har en välförtjänt semester från och med nästa vecka (har jobbat hela sommaren) och kanske men bara kanske, så kommer inläggen inte lika regelbundet under veckan som tidigare. Däremot lovar jag att det kommer en ny middagsmeny varje söndag precis som vanligt. Ha det gott och sköt om er! / Hälsningar Nadja
Måndag: Biff Stroganoff
Tisdag: Ugnsbakad lax med spenat och vinsås
Onsdag: Quesadillas fylld med skinka, ost och salsasås
Torsdag: Couscousröra med kycklingkorv
Fredag: Ragu med rigatorni
Lördag: Fläskytterfilé med ostmos
Söndag: Kyckling med champagnesås
Persiljebiffar med kokt potatis och gräddsås
Efter all sommarmat så smakade detta så himla gott måste jag säga. Om du inte gillar persilja så kan du smaksätta dem med en annan ört typ timjan, oregano eller basilika. Alla tre örterna är mycket goda att blanda i köttfärsen för att piffa upp den.
Detta behöver du till 4 portioner:
500 g nötfärs (max 10%), 1 tsk salt, 2 krm grovmalen svartpeppar, ca 1/2 tsk paprikapulver, 1/2 dl finhackad persilja (frysen går också bra), ev lite vatten, 8 kokta potatisar
Gräddsås: 1 tsk smör, 1/2 msk mjöl, 2 dl matlagningsgrädde, 1/2 tsk kinesisk soja, 1 msk kalvfond, 2 msk vatten, salt, svartpeppar
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienserna och gör så biffar av köttfärssmeten, späd med lite vatten om du tycker att smeten är för tjock. Stek dem i lite matolja tills de får färg på båda sidorna. Servera gärna med kokt potatis och med gräddsås.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- med 4 % matlagningsgrädde: 2 points per portion
- Med 10 % laktosfri matlagningsgrädde: 4 points per portion
- Med 15% matlagningsgrädde: 5 points per portion
- Med 12 % nötfärs: lägg till 8 points per portion på ovanstående uträkningar på matlagningsgrädde
- WW Points: 12 points per portion med 4 % grädde och 14 points med 10 % laktosfri matlagningsgrädde.
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
Middagsmeny 36/2016
Välkommen september! Jag hoppas du blir fin och med många soliga dagar. Maten förändras lite i och med att det blir kallare väder. Man behöver äta lite mer varm mat och en sallad räcker inte alltid till, speciellt om det är en kall dag. För mig är det viktigt att maten är varierad och jag försöker göra vår middagsmeny på samma sätt så att man inte tröttnar.
Måndag: Ugnstekt falukorvspytt
Tisdag: Krämig italiensk tomatsoppa med frikadeller och snäckpasta
Onsdag: Auberginemoussaka
Torsdag: Fried Rice (vegetariskt)
Fredag: Kalkonpizza
Lördag: Kokt högrev med pepparrotssky
Söndag: Jägarfruns kycklinggryta
Grönsaksplåt med marinerad kyckling och sval citronsås
Detta är recept nummer två från Hemköps Vardagskasse och det här var helt i min smak. Jag älskar ju kyckling och kan äta det så gott som varje dag. Dock tog det lite längre tid i ugnen än vad receptet angav, kycklingen vätskade av sig.
Till 4 portioner behöver man:
Grönsaker:
1 bakpotatis (400 gram)
500 gram palsternackor
350 gram morötter (4-5 st)
1 orange paprika
1 zucchini
2 msk olja
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Kyckling:
600 gram kycklinglårfilé
2 msk olja
1 msk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk flytande honung
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Citronsås:
1 liten citron
3 dl gräddfil (12%)
1 tsk flytande honung
70-100 gram babyspenat
100 gram rostade solrosfrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala de grönsaker som behöver det.
- Skär potatisen, palsternackor och morötter i 1 cm breda stavar. Skär paprikan i stora bitar och skär zucchinin i 1 cm breda slantar.
- Blanda grönsakerna med olja, salt och peppar.
- Lägg det i en djup ugnsplåt och rosta grönsakerna mjuka högt upp i ugnen i 15 minuter.
- Förbered kycklingen på en gång så att den hinner dra lite i marinaden. Lägg kycklingen i en bunke. Tillsätt olja, soja, pressad vitlöksklyfta, örter, honung, salt och peppar. Blanda så att kycklingen täcks helt med marinaden och låt den stå och dra.
- Ta ut plåten med grönsaker efter cirka 15-20 minuter och fördela kycklingen ovanpå.
- Stek i ytterligare 15-20 minuter tills kycklingen är färdig och fått färg.
- Tillaga såsen under tiden så här: Riv skalet från 1 citron i en skål.
- Blanda ner saften från ½ citron och tillsätt gräddfil, honung, salt och peppar. Rör om och låt smakerna sättas tills kycklingen och grönsakerna är färdiga.
- Strö över babyspenat över plåten. Servera med citronsåsen och toppa med goda rostade solrosfrön.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Enligt receptet ovan: 15 points per portion
- Med 0% grekisk yoghurt istället för gräddfil samt 50 gram solrosfrö istället för 100 gram : 7 points per portion
- WW Points: enligt receptet ovan så blir 1 portion hela 20 points.
- MEN om du byter ut kycklinglårfilén till kycklingfilé, gräddfilen till lättyoghurt naturell 0,5% (det blir inte lika tjockt men lika gott) eller Larsas 0% yoghurt och minska på solrosfrön till 50 gram, då är en portion 9 points.
Spättarullader på savoykålsbädd med picklad rödlökstopping
Denna vecka så har jag fått hem Hemköps Matkasse ”Vardagskasse Laktosfri” och självklart så kommer jag att lägga ut de recept vi tillagar här på bloggen. Jag fick hem matkassen sent på söndagskvällen, men det var helt okej då råvarorna var jättefina och fräscha. Igår så tillagade vi första maträtten och det blev Spättarullader på savoykålsbädd med picklad rödlökstopping. Det var gott men oj vad det luktade här hemma av parmesanosten som finns i såsen. Vi fick vädra ganska länge på grund av den. Gör gärna picklad rödlök kvällen innan så att den får stå och gotta sig i lagen.
Till 4 portioner behöver man:
Picklad rödlök: 3/4 dl vitvinsvinäger, 2 msk socker, 2 msk vatten, 100 g rödlök, 1 äpple, 20 gram bladpersilja
Spättarullader: 600 gram rödspättafiléer, 500 gram savoykål, 1 msk smör, 1 ½ dl matlagningsgrädde, 1 ½ dl vatten, ½ msk majsstärkelse, 100 gram riven pecorinoost, 2 krm svartpeppar, 3/4 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 250 gram okokt matvete
Gör så här:
Börja med att göra picklad rödlök: Blanda vitvinsvinäger med socker och 2 msk vatten i en djup skål. Skär rödlöken i tunna halvmånar och lägg ner i lagen. Låt det stå och dra. Om du gör den kvällen innan så ska den stå i kylen och dra. Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla savoykål. Smält smöret i en traktörpanna och bryn savoykål på medelhög värme i cirka 5 minuter. Vispa samman grädde, vatten, majsstärkelse, pecorinoost och peppar i en bunke. Ta fram spättafiléerna och krydda med salt och vitpeppar. Rulla ihop filéerna och lägg ner i pannan ovan-på savoykålen. Häll över såsen och lägg på lock. Låt det sjuda på låg värme i cirka 5-6 minuter tills fisken blir klar. Skär äpplen i ½ cm stora tärningar. Hacka bladpersiljan och blanda ner det i den picklade rödlöken. Servera rödspättan med savoykål, matvete och strö över picklad rödlök.
Viktväktarna
- WW Points: Picklad lök blir 3 points/portion, 12 points per portion för spättarullader och använder 4% matgrädde, totalt 15 points / portion.