Höstgryta med bacon

 

Gör denna gryta en dag när du är ledig och kan låta den får puttra i fred i någon timme. Hur länge köttet ska kokas beror helt på hur stora köttbitarna är. Ju mindre bitarna är desto kortare tid. Jag brukar låta köttet koka tills den nästan ramlar loss när man petar den med gaffeln. Då är jag nöjd och köttet blir då inte segt. Servera grytan med kokt potatis, ris, pasta eller en bit bröd.

Till 4 portioner behöver du:

500 g grytbitar av nötkött

1-2 gula lökar

1 msk vetemjöl

1 paket bacon

2-3 lagerblad

några korn kryddpeppar

2 morötter,

2 vitlöksklyftor

2 1/2 dl matlagningsgrädde

2 1/2 dl vatten

1 msk tomatpuré

salt

peppar

Gör så här:

  1. Skär köttet i lagom stora bitar, ju mindre de är desto kortare koktid.
  2. Häll på vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp och skumma av varefter det bildas. Låt köttet koka i någon timme och se till att köttet är täckt med vatten hela tiden. Häll i mer vartefter det behövs.
  3. När det har slutat skumma så lägger du i lagerblad, hackad lök och vitlök och även kryddpeppar.
  4. Koka nu köttet tills det lossnar lätt isär när man petar med en gaffel. Då är köttet mört och fint och inte segt längre.
  5. Låt vattnet koka bort.
  6. Slanta morötterna tunt och skär baconet i bitar, lägg dem i grytan och låt baconen fräsa i några minuter.
  7. Lägg till mjölet och blanda väl.
  8. Häll sedan i tomatpuré, grädde och red ut med vatten.
  9. Krydda med salt och peppar. Om du har lite ox fond med rödvinsmak så gör den susen i en sådan här gryta.
  10. Låt allt puttra ihop i cirka 5 minuter och sedan är det klart.
  11. Grytan är god att äta som den är med en gott lantbröd, pasta eller kokt potatis. Smaklig måltid!

ViktVäktarna

  • WW Points: med 4 % grädde så är en portion 12 points med bacon och 8 points med kycklingbacon., med 10 % laktosfrigrädde så är en portion 14 points med bacon och 10 points med kycklingbacon. Lägg till points för tillbehör så som potatis, pasta eller ris.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.