Baconlindade järpar

Bacon höjer smaken och piffar upp så gott som alla maträtter, men det är kaloririkt. Om du inte behöver tänka på kalorierna så använd gärna riktig bacon men annars är kalkonbacon eller rökt skinka bra alternativ istället för bacon. Det smakar inte riktigt detsamma men det duger som ersättare. Samma kan man säga om färsen. Om du vill ha lite saftigare järpar så använd blandfärs men jag har använt nötfärs då det är magrare. Med dessa godingar så önskar jag er en toppenfin och solig helg!

Propoints: 9 propoints/portion enligt receptet nedan.

Baconlindade färsjärpar - propoints - vvtillsammans - mittviktväktarna

Baconlindande järpar, 4 portioner:

1/2 dl ströbröd, 1 dl mellanmjölk, 2 schalottenlökar, 1 vitlöksklyfta, 2 ägg, 500 g nötfärs, salt, peppar, 1 paket kalkonbacon

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbrödet och mjölken och låt det svälla 5 minuter. Skala och finhacka löken och krossa vitlöken. Rör ner äggen i ströbrödet tillsamman med löken och vitlöken. Rör färsen med salt och peppar och blanda i äggblandningen. Forma färsen till avlånga rullar och linda en baconskiva runtom. Lägg dem i en smord ugnssäker form och sätt in i ugnen. Stek i cirka 20 minuter, vänd gärna järparna efter halva tiden.

Baconlindade färsjärpar

Servera eventuellt med potatis eller en bit bröd, salsa, vitlökssås och mycket sallad. Lägg till propoints för eventuellt potatis och liknande.

Print Friendly

Senapspanerade Lammkotletter med varma druvor och oliver

Om jag berättar för er att jag varken gillar lamm eller oliver men åt detta ändå, ja då kanske ni förstår hur gott det är. Detta är receptet som mitt matlag tillagade på eventet ”Smakfullt med Tina”. Den varma salladen gjord på vindruvor är överraskande god (jag åt inte själva oliverna) och rekommenderar det starkt.

Propoints: 15 pp/portion

Lammkotletter med varma vindruvor och oliver

Till 4 portioner behöver du:

4 lammkotletter med ben, 1 msk dijonsenap, 2 ägg, 2 dl panko ströbröd (asiatiskt ströbröd), salt, peppar, 1 msk smör + 1 msk olja till stekning

Vindruvsallad: 1 dl kalamataoliver med kärnor, 2 dl gröna kärnfria druvor, rivet skal och saft från 1/2 citron, 1 vitlöksklyfta, 1 tunt skivad bananschallottenlök, 1 dl olivolja, färsk timjan

Gör så här:

Börja med salladen: Skiva löken så tunt du kan. Lägg alla ingredienserna till salladen i en kastrull, sätt på lock och låt koka upp. Låt sjuda i cirka 5 minuter utan lock. Ställ det åt sidan.

Salta och peppra köttet, bred på senapen och vänd den sedan i uppvispat ägg och pankomjöl. Lägg det panerade köttet åt sidan och värm stekpannan ordentligt. Stek köttet i både smör och olja, ett par minuter på varje sida. Ha ordentlig värme på spisen, köttet ska bli krispigt och gyllenbrunt.

Lägg upp köttet på varma tallrikar. Fördela den varma salladen, lite färsk timjan och citronskivor. Nykokt potatis är gott till.

Print Friendly

Nyheter från Häagen-Dazs

Nu finns vårens glassnyheter från Häagen-Dazs ute i butik. Jag har ”offrat mig” och provsmakat dem åt er. Häagen-Dazs levererar som alltid och denna gång har jag till och med fått en ny favorit. Tre nya smaker har kommit och de är:

Nyheter från Häagen-Dazs

Chocolate Salted Caramel: jag har bara en sak och säga om denna glass: livsfarligt god och helt klart min nya favorit. Kombinationen mellan mycket god chokladglass, salt kolasås och små bitar av knäck är oslagbar. Kan helt enkelt inte bli bättre. +5/5!

Summer berries & cream: krämig vaniljglass med kombination av hallon, blåbär och hallonsås. En fräsch glass som smakar sommar. 4/5

Cookie & dough chip: Häagen-Dazs underbara vaniljglass med bitar av kakdeg och chokladfudge, hur låter det? Mycket gott! 4/5.

I all Häagen-Dazs-glass så utesluts alltid onödiga tillsatser. I de tre nya smakerna används endast de bästa råvarorna bestående av solmogna bär, färsk grädde, den finaste chokladen och kakdeg med härligt tuggmotstånd. I Häagen-Dazs-glass vispas minimalt med luft in för att försäkra att den är härligt tjock och krämig. Därför bör glass från Häagen-Dazs tina 10-15 minuter i rumstemperatur för bästa skopbarhet och för att smakerna ska komma till sin rätt.

Foto: pressbilder från PR-byrån Agency

Print Friendly

Cannelloni med spenat och keso

Måndagar är dagar då många äter eller försöker äta köttfritt. För att hjälpa er lite på traven som har jag dammat av detta goda recept: Cannelloni med spenat och keso. Här används färska lasagneplattor så middagen blir klar riktigt fort.

Propoints: 8 pp/portion om du använder 4 % keso (7 pp/portion vid 1,5 % keso)

Cannelloni med spenat och keso

Till 4 portioner behöver du:

250 g färska lasagneplattor (ca 12 st),

Tomatsås: 500 g passerad/krossade tomater, 3 krm salt, 1 tsk basilika, 1 krm svartpeppar, 1/2-1 dl vatten, 2 msk riven ost (17%)

Fyllning: ca 400 g fryst hackad spenat, 1 tsk salt, 1 tsk oregano, 1 krm svartpeppar, 1 krm mald muskotnöt, 500 g keso

Gör så här:

Börja med fyllningen. Tina spenaten i en kastrull, låt vätskan koka in. Blanda salt, kryddor och keso. Fördela blandningen på lasagneplattorna och rulla ihop dem. Häll tomaterna i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm) och blanda i salt och kryddor. Lägg pastarullarna tätt bredvid varandra. Skölj ur tomatburken/tetra med vattnet och häll över rullarna. Strö över osten. Grädda i mitten av ugnen (225 grader) 10–15 minuter. Sedan är det bara att avnjuta middagen i gott sällskap. Servera Cannellonin tillsammans med en god grönsallad (t.ex. ruccola) och andra grönsaker.

Om du inte vill ha en vegetarisk rätt så går det bra att servera rökt italiensk skinka eller kassler till.

Print Friendly

Veckans middagstips nr 16/2015

Då var det söndag igen, lite tråkigt för det innebär att måndagen är runt hörnet. Men samtidigt skönt för jag har nedräkning på gång. Om hela nio veckor börjar jag på ett nytt jobb och det ser jag fram emot. Det ska blir riktigt spännande att få nya arbetskamrater, ny arbetsmiljö och allt som hör till ett nytt jobb. I veckans meny så tipsar jag er lite extra för fiskrätten, den är mycket god! Önskar er en fin vecka / Kram Nadja

fisk- och paprikagratäng med ajvar - viktväktarna - propoints - vvkasse - viktväktarrecept - recept med propoints

     Fransk lökpaj-propoints-nadjaskitchen.se-viktväktarna-     Kycklingwok med ris     Biff Stroganoff

     Tortillapizza med köttfärs - propoints - vvtillsammans - taco - pizza - viktväktarna     Kotlett i god paprika- och chilisås     Kebabbiff

Måndag: Fisk- och paprikagratäng med ajvar

Tisdag: Fransk lökpaj (vegetariskt)

Onsdag: Kycklingwok med ris

Torsdag: Biff Stroganoff

Fredag: Tortillapizza med köttfärs

Lördag: Strimlad kotlett i gräddsås med smak av paprika och chilisås

Söndag: Marockansk couscous med kebabbiff

Veckans söta: Chokladsnittar med maräng

Print Friendly

Smakfullt med Tina

I onsdags så var jag på ett bloggevent och fick en mycket trevlig kväll med Tina Nordström, Tefal och andra härliga matbloggare. Vi delades upp i tre olika matlag (förrätt, varmrätt och efterrätt) och hade en timme på oss att fixa middagen. Jag hamnade i laget som gjorde varmrätten. Här får ni lite bilder från vår härliga kväll. Receptet på Lammkotletterna kommer senare i veckan.

smakfullt med tina

Här hälsas vi alla välkomna av PR-bolaget JMW som anordnade det hela jättebra.

smakfullt med tina

Alla fick ett varsitt förkläde och snart var vi igång med matlagningen.

Smakfullt med Tina och Tefal

Rask sattes vi i arbete och här berättar Tina lite kortfattat receptet.

Lammkotletter med pankopanering -  Smakfullt med Tina

Vi använde Tefal’s fantastiska stekpannor när vi tillagade maten

smakfullt med tina

Jessica (familjensundberg), jag och Linda (matstugan) steker lammkotletter för 25 personer.

smakfullt med tina - tefal - matlag varmrätt

Här är hela varmrätts-laget: @Marie_widerberg, @jessicasundberg72, @sofiemarialundberg, @bambiblogg och @matstugan. Följ dem gärna på Instagram och deras fantastiska bloggar.

 20150415_181256

Vi höll tiden och fick till sist sätta oss och äta av alla tre rätterna.

Men först ska det fotas så klart…matbloggare som vi är

Tusen tack till Tefal, Tina och JMW för en mycket trevlig kväll.

Foto: pressfoto av Jonas Borg (JMW) samt Nadjaskitchen.se

Print Friendly