Bogstek med franska kryddor och vitlök

Franska kryddor och vitlök är underbara smaksättare till kött och stekar. Denna stek har jag ugnstekt tills den kändes mör och köttsaften var genomskinlig. När jag steker en köttbit i ugn så brukar jag passa på och göra annat under tiden, jag tittar till den bara lite då och då, det mest för att se att inte köttsaften har torkat i formen. Häll då i lite vatten. Du kan komma att behöva hälla i mera under stekningens gång. Ugnstemperaturen brukar ligga på 175 grader och beräkna cirka 1 timme per kilo. Glöm inte att vända steken efter halva tiden.

Propointsvärde: 100 gram = 3 propoints

Bogstek med franska kryddor

Till 4-6 portioner behöver du:

cirka 1,2-1,5 kg bogstek, franska kryddor, salt, 2-3 vitlöksklyftor, vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsfast form och häll i lite matolja (typ 1-2 matskedar). Skölj av köttbiten och vänd den sedan i matoljan. Salt och krydda med franska örter. Pressa över vitlöksklyftorna och gnid in dem på köttets ovansida. Häll lite vatten i botten på formen och lägg den mitt i ugnen för gräddning.

Bogstek med franska örter och vitlök

Efter 1 timmer eller så kan du vända på steken och krydda på lite mera med salt och franska kryddor. Häll eventuellt i lite mera vatten. Stek färdigt tills den får fin färg och köttsaften är klar. Om du använder köttermometer så köttet ha en innertemperatur på 80 grader. Låt köttet vila i 15 minuter innan du skär upp den i fina skivor.

PrintFriendly and PDFPrint Friendly

2 comments

  1. Ann Sofi Matsafari says:

    Är franska örter den där på burk ( torkad)? Det ser väldigt gott ut:)

  2. Nadja says:

    Ann-Sofi Matsafari: Japp det är den torkade på burk. Kan även heta Provencalska örter/krydda.

Kommentera