Ingen Lucia utan Lussekatter! Detta recept fick jag av en tidigare arbetskollega och vän och sedan dess så använder jag bara detta recept när det är dags för att göra Lussekatter. De är så saftiga och goda och om det blir några över – frys in så att de behåller sig fräschhet. Du kan också använda detta recept för att göra Saffransbullar med mandelmassefyllning…supergott!  Ha en mycket trevlig Lucia!Saftiga saffransbullar/lussekatterSaftiga Saffransbullar/Lussekatter, cirka 30-40 stycken

Deg: 50 g jäst, 150 g smör, 5 dl mellanmjölk, 250 g kesella 1%, 1 g saffran (2 kuvert), 1 1/2 dl socker, 1 tsk stött kardemumma, 1/2 tsk salt, cirka 17 dl vetemjöl (1,8 liter)

Pensling/Garnering: 1 ägg, pärlsocker, russin

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm allt till 37 grader, fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan kesella, saffran, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 40 minuter övertäckt med en bakduk. Baka ut till kusar, bullar eller hjärtan. Lägg på smord plåt och låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Pensla över med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker. Grädda i 225 -250 grader, mitt i ugnen i cirka 7-10 minuter. Njut!

Smartpoints: hela satsen har 214 smartpoints (2 msk pärlsocker är inräknad men ingen russin). Dela det med antalet Lussekatter du får, t.ex. vid 40 Lussekatter så får 1 Lussekatt 5 smartpoints

TIPS! Lussekatter utan Kesella (men saftiga och goda ändå) finner du här

4 thoughts on “Saftiga Saffransbullar/Lussekatter med kesella

  1. Detta receptet brukar jag också använda mig utav av! 🙂 Fantastiskt goda blir de!! Mums! 🙂

    Men så snyggt det blev när du garnerade de med pärlsocker! Detta måste jag också göra i fortsättningen, verkligen ursnyggt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *