Ingen Lucia utan Lussekatter! Detta recept fick jag av en tidigare arbetskollega och vän och sedan dess så använder jag bara detta recept när det är dags för att göra Lussekatter. De är så saftiga och goda och om det blir några över – frys in så att de behåller sig fräschet. Du kan också använda detta recept för att göra Saffransbullar med mandelmassefyllning…supergott!  Ha en mycket trevlig Lucia!

Saftiga Saffransbullar/Lussekatter, cirka 30-40 stycken

Deg: 50 g jäst, 150 g smör, 5 dl mjölk, 250 g kesella, 1 g saffran (2 kuvert), 1 1/2 dl socker, 1 tsk stött kardemumma, 1/2 tsk salt, cirka 1,8 liter vetemjöl

Pensling/Garnering: 1 ägg, pärlsocker, russin

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm allt till 37 grader, fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan kesella, saffran, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 40 minuter övertäckt med en bakduk. Baka ut till kusar, bullar eller hjärtan. Lägg på smord plåt och låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Pensla över med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker. Grädda i 225 -250 grader, mitt i ugnen i cirka 7-10 minuter. Njut!

Saftiga saffransbullar/lussekatter

4 thoughts on “Saftiga Saffransbullar/Lussekatter

  1. Detta receptet brukar jag också använda mig utav av! 🙂 Fantastiskt goda blir de!! Mums! 🙂

    Men så snyggt det blev när du garnerade de med pärlsocker! Detta måste jag också göra i fortsättningen, verkligen ursnyggt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *