Bacontoppad kycklinggratäng

 

TOP 10 Läsarnas favoritrecept mellan 2019 – 2021!

Lite dijonsenap i såsen och frasiga baconbitar på toppen ger denna kycklinggratäng det där lilla extra. Annars är den mycket lätt att göra och kycklingen blir saftig och fin. Rätten kan serveras både med ris, potatis eller pasta, allt efter tycke och smak.

Till en gratängform (5-6 portioner) behöver du:

1 kg kycklingfilé, salt, peppar

Sås: 5 dl matlagningsgrädde, 1/2 kycklingbuljongtärning, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk fransk senap, 2 msk kinesisk soja

Garnering: 140 g bacon, 100 g ost (17 %), lite finhackad persilja

Gör så här:

Tina kycklingen om den är fryst. Skär den i lagom stora bitar och lägg i en gratängform. Salta och peppra. Koka ihop ingredienserna till såsen och häll den över kycklingen. Gratinera kycklingen i 175 graders värme i 30 minuter.

Under tiden hettar du upp en stekpanna. Skär baconskivorna i bitar och stek dem knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper medan du river osten.

När kycklingen har varit i ugnen i cirka 30 minuter tar du ut den och rör om lite i gratängen. Strö över baconbitarna och den rivna osten. Lägg tillbaka gratängen i ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter till. Osten ska ha smält och fått fin gyllene färg.

Servera gratängen med lite kokt ris och en god fräsch vitkålssallad.

ViktVäktarna

  • WW Points: vid 6 portioner så är det 10 points med 10% grädde och 7 points med 4 % grädde. Lägg till points för ris om det serveras till.

14 kommentarer

  • Mamma Melon

    Jättegod gratäng, lättlagad och jättegod sås med senap och strösslad bacon över. Perfekt kommer att lagas fler gånger.

     
  • Malone

    Detta var jättegott, fin smak av senap i såsen och alltid gott med bacon till kyckling. Kommer att lagas fler gånger.

     
  • Nadja

    Hej Catherine,
    För mig har det inte varit något annat alternativ än ViktVäktarna. Visst jag har provat LCHF men det var inget för mig. Att förbjuda saker gör så att jag bara blir mer sugen på det.
    ViktVäktarna lär mig att se vad som är bra för mig, hur stora portioner jag kan äta och jag kan äta allt men inte alltid.
    Önskar dig lycka till med ViktVäktarna!
    Hälsningar Nadja

     
  • Catherine

    Hej Nadja,

    Har precis hittat hit och tycker att det verkar vara en toppenblogg för viktväktare!
    Jag har precis registrerat mig. Jag var medlem för många år sedan, innan ens ProPoints fanns, och gick ned bra i vikt. Sedan dess har jag drabbats av både sköldkörtelsjukdom och insulinresistens som lett till viktuppgång och svårigheter att gå ned igen. Jag har prövat LCHF (som enligt många är bäst när man har problem med blodsockret), men kan bara konstatera att jag INTE kan äta obegränsade mängder fett och ändå gå ned i vikt. Dessutom tycker jag att kosten blir lite enahanda i längden när man i princip tar bort en hel livsmedelsgrupp förutom ovanjordsgrönsaker. Så jag tänker att VV:s nya program kan vara bra, med flexibilitet att kombinera kosten så att jag får i mig tillräckligt med bra fetter och ändå kan hålla koll på kaloriintaget. Jag förstår att det inte är bra att frossa i vit pasta och vitt bröd, men nog måste det gå att äta en rimlig mängd bra kolhydrater och ändå gå ned i vikt…?!
    Det vore intressant att få höra om andra här varit i samma situation, och hur VV funkar för er!

     
  • Marie

    Jättegod gratäng! Hade den till söndagsmiddag och smakade minst lika gott i matlådan på måndagen.

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.