Bacontoppad kycklinggratäng

Lite dijonsenap i såsen och frasiga baconbitar på toppen ger denna kycklinggratäng det där lilla extra. Annars är den mycket lätt att göra och kycklingen blir saftig och fin. Rätten kan serveras både med ris, potatis eller pasta, allt efter tycke och smak.

Till en gratängform (5-6 portioner) behöver du:

1 kg kycklingfilé, salt, peppar

Sås: 5 dl matlagningsgrädde (milda mat 4 %), 1/2 kycklingbuljongtärning, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk fransk senap, 2 msk kinesisk soja

Garnering: 140 g bacon, 100 g ost (17 %), lite finhackad persilja

Gör så här:

Tina kycklingen om den är fryst. Skär den i lagom stora bitar och lägg i en gratängform. Salta och peppra. Koka ihop ingredienserna till såsen och häll den över kycklingen. Gratinera kycklingen i 175 graders värme i 40-45 minuter.

Under tiden hettar du upp en stekpanna. Skär baconskivorna i bitar och stek dem knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper medan du river osten.

När kycklingen har varit i ugnen i cirka 30 minuter tar du ut den och rör om lite i gratängen. Strö över baconbitarna och den rivna osten. Lägg tillbaka gratängen i ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter till. Osten ska ha smält och fått fin gyllene färg.

Servera gratängen med lite kokt ris och en god fräsch vitkålssallad.

Viktväktarna

Smartpoints: totalt är gratängen 50 smartpoints, vid 5 portioner blir det 10 sp/portion och vid 6 portioner 8 sp/portion. Lägg till sp för ev. ris eller liknande.

Propoints: Vid 5 portioner så kostar denna rätt 11 pp och vid 6 portioner 9 pp. Lägg till propoints för ris eller annat tillbehör.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Bacontoppad kycklinggratäng

  1. Jättegod gratäng! Hade den till söndagsmiddag och smakade minst lika gott i matlådan på måndagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *