mittWW Smartpoints BLÅ

Bärrutor med havregryn

 

Bärsäsongen är här och då tycker jag att man ska baka något gott. Detta recept provbakade jag 2011 och då var den mycket uppskattad. Jag kommer ihåg att jag tyckte att den var en aningens för söt för min smak dock.  Nedan ser ni originalreceptet men jag har gjort uträkningar åt oss Viktväktare med både magrare matfett/mindre socker samt med Stevia. Det hittar du längst ner i inlägget. Om man använder sig av frysta bär så är det bra att blanda dem lite med potatismjöl innan du strör över dem på kakan. Här får ni orginalreceptet:

Till en liten långpanna, ca 24 bitar behövs det:

Smet:

125 g smör

3 dl socker

3 ägg

7 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

3 dl mellanmjölk

Fyllning:

150 g kallt smör

2 dl socker

2 1/2 dl havregryn

cirka 4-5 dl blandade bär

Gör så här:

  1. Rör smör och socker till smeten poröst.
  2. Tillsätt ägget och rör om.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Sikta ner blandningen i smeten omväxlande med mjölken under omrörning.
  5. Fördela smeten i en bakpappersklädd liten långpanna (ca 25×30 cm).
  6. Blanda smör, socker och havregryn i matberedare till en smulig deg.
  7. Fördela ett tunt lager bär på smeten och smula sedan över havredegen.
  8. Grädda i 225 grader, cirka 25-30 minuter tills kakan stelnat och fått fin färg. Låt den svalna och skär sedan i rutor.

ViktVäktarna

  • WW Flex Smartpoints:
  • – Hela kakan har 272 smartpoints enligt originalreceptet. Dela det med antalet bitar du skär upp den i. Vid tex 24 bitar så är varje bit 11 smartpoints.
  • – Om man byter ut smöret mot Bregott mellan och minskar sockret med 1 dl (½ dl i smeten och ½ dl i fyllningen) så blir det totalt 208 smartpoints. Vid tex 24 bitar så blir det 9 smartpoints.
  • -Om man byter ut smöret mot Bregott mellan och sockret mot Stevia så blir det totalt 120 smartpoints. Vid tex 24 bitar så blir det 5 smartpoints per bit

 

Nadjaskitchen.se finns även på Instagram

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.