Bärrutor med havregryn

Bärsäsongen är här och då tycker jag att man ska baka något gott. I senaste numret av Allas (29/11) så får man ett litet häfte med 20 olika recept med bär i, bland annat så var detta recept med. Jag passade på att baka kakan och ta med den till min bror och hans familj när de hade grillkväll i lördags. Kakan var mycket uppskattad av gästerna kan jag säga. För min del så var den en aning för söt, så jag kommer att minska på sockret nästa gång. Samma sak gäller bären, tycker gott att man kan minska lite på dem också. Om man använder sig av frysta bär så är det bra att blanda dem lite med potatismjöl innan du strör över dem på kakan. Här får ni orginalreceptet:

Till en liten långpanna, ca 24 bitar behövs det:

Smet: 125 g smör, 3 dl socker, 3 ägg, 7 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver, 1 msk vaniljsocker, 3 dl mjölk

Fyllning: 150 g kallt smör, 2 dl socker, 2 1/2 dl havregryn, cirka 5 dl blandade bär

Gör så här:

Rör smör och socker till smeten poröst. Tillsätt ägget och rör om. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i smeten omväxlande med mjölken under omrörning. Fördela smeten i en bakpapperklädd liten långpanna (ca 25×30 cm).

Blanda smör, socker och havregryn i matberedare till en smulig deg. Fördela ett tunt lager bär på smeten och smula sedan över havredegen. Grädda i 225 grader, cirka 25-30 minuter tills kakan stelnat och fått fin färg. Låt den svalna och skär sedan i rutor.

bloglovin

Nadjaskitchen.se finns även på Facebook!

2 thoughts on “Bärrutor med havregryn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *