Seg hallonkaka

När min käraste make fyllde år så ville han inte ha någon tårta. Jag valde att göra denna riktigt goda hallonkaka. Den är seg och knäckig på samma gång. Dessutom är den väldigt enkel att göra med få ingredienser som man oftast har hemma. Här har jag gjort den en brödform men det går lika bra i en vanlig rund form. Hallonen kan säkerligen bytas ut till andra bär så som blåbär eller jordgubbar. Inget bakpulver behövs till kakan.

Seg hallonkaka

Till en kaka, 10 bitar:

Kaksmet: 1 ägg, 1 ½ dl strösocker, 1 ½ dl vetemjöl, 50 gram smält smör

Garnering: 2-3 dl hallon (frysta eller färsta), 1 msk råsocker (eller vanligt strösocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-180 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör. Rör om försiktigt till en smet. Häll smeten i en bakpappersklädd limpform, 1 ½ liter. Lägg hallonen på smeten och strö över socker.

Seg hallonkaka

Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Känn med en sticka att smeten har stelnat i mitten av kakan. Om du använder frysta bär så kan kakan ha lite längre gräddningstid. Låt kakan svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera gärna vaniljvisp (8 %) till kakan.

Smartpoints: 7 Smartpoints per bit vid 10 bitar. (Vaniljvisp inte inräknad)

Recept från Tidningen Hembakat

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *