Köttfärsgratäng

 

Är det inte dags att pimpa upp köttfärssåsen lite? Gör en gratäng av det hela, bara för att just variera dig. Jag använder oftast oregano som krydda i min köttfärssås, men den kan bytas bort mot basilika eller varför inte timjan. Då blir det en helt annan smak på det hela. Detta blir en lite större sats och då har man även matlåda dagen efter. Glöm inte att servera grönsaker till.

Till cirka 4-6 portioner behöver du detta:

600 g nötfärs 10 %, 1 gul lök, 1-2 pressade vitlökar, 500 g passerade tomater, oregano, svartpeppar, salt, riven ost efter tycke och smak (150 gram – 12 %), 4 portioner nykokt lasagnette eller annan pasta (6 dl)

Bechamelsås: 2 msk olja, 1 msk vetemjöl, 4 dl mellanmjölk, salt, peppar

Gör så här:

Koka pastan i en stor kastrull. (Du behöver inte koka den helt utan låt den gärna vara lite al dente.) Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull. Tillsätt nötfärsen när löken börjar få färg och bryn alltsammans tills färsen börjar snäppa. (Rör om då och då.) Tillsätt då passerade tomater, pressad vitlök och krydda sedan med oregano, salt och peppar efter smak. Låt allt puttra ihop i några minuter så att smakerna blandas ihop väl.

Gör Bechamelsåsen under tiden färsen puttrar:  värm upp oljan i en kastrull och lägg i mjölet. Blanda ut det väl. Häll i mjölken lite i taget under omrörning så att mjölet reds ut ordentligt. Var noga med att blanda och röra om hela tiden så att det inte bränns vid. Smaka av med lite salt och peppar och låt det koka upp.

Värm ugnen till 225 grader. Smörj eventuellt din ugnsform och varva nu mellan den nykokta pasta, köttfärssåsen och bechamelsåsen. Avsluta med riven osten på toppen. Låt gratängen vara inne i cirka 15-20 minuter tills osten har smält och fått fin färg. Det är supergott att servera en vitkålssallad till (och en liten klick ketchup!)

ViktVäktarna

  • WW Points: Totalt har receptet 76 points med 6 dl kokt pasta och 150 gram riven 12 % ost. Det blir 19 points vid 4 större portioner och 13 points vid 6 portioner.

7 kommentarer

  • anette

    Hej
    Idag blir det din köttfärsgratäng. Lättlagat och gott. Passar bra att göra innan ivällsjobb.
    Trevlig helg!

     
  • Nadja

    Tack! Du är så snäll som återkommer och betygsätter mina inlägg. Det uppskattar nog de andra läsarna lika mycket som jag. Kram och trevlig helg! / Nadja

     
  • Ann-Britt

    Hej Nadja!

    Tack för receptet på Köttfärsgratängen! Det smakade så gott!
    Kommer att göra detta många gånger till och är absolut ett recept som jag kommer att ha mycket glädje av i planering av veckomatsedlarna som jag försöker att göra. Du är en riktig inspirations källa med så mycket god mat på din blogg!

    Kram:))

     
  • Nadja

    Hej Ann-Britt, välkommen tillbaka! Roligt att se dig här igen. Ska bli roligt att höra vad du tycker om köttfärsgratängen.
    Ha en trevlig helg,
    Nadja

     
  • Ann-Britt

    Hej Nadja!

    Har nu landat i vardagen igen efter tre underbara veckor i varmt klimat.
    Så skönt att kunna njuta av sol och värme och ladda batterierna!

    Jag har suttit en lång stund och kollat vad som är upplagt av dig dom veckorna jag inte har följt din blogg, och så mycket goda rätter jag har hittat!!

    I dag så ska jag testa din ”Köttfärsgratäng” som jag lätt hittade då jag sökte efter något att göra med Köttfärs! Återkommer med ett omdöme lite senare.

    Ha en bra dag! Kram Ann-Britt!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.