Dovrekaka

 

En kollega till mig på jobbet brukar lite då och då gå förbi ett bageri och köpa Dovrekaka. Det är alltid lika uppskattat då kakan är god. Jag googlade lite på nätet och fann detta recept. Resultatet blev gott men inte lika gott som den köpta varianten. Man ska använda runda formar som har ca 16 cm i diametern. De minsta jag hade var dessa aluminiumformar på 21 cm vilket påverkade höjden på kakan. Man ska låta kakan jäsa upp till kanten men efter två timmars jäsning stoppade jag in den i ugnen och det gick bra. Receptet ger två kakor, så ge bort den ena…det blir säkert uppskattat!.

Dovrekaka

Till två runda kakor behöver du:

Deg: 25 g jäst, 2 msk vatten, 80 g ägg, 50 g strösocker, 160 g smör, 4 1/2 dl vetemjöl (270 g)

Fyllning: 100 g smör, 100 g florsocker, 2 tsk vaniljsocker

Garnering: uppvispat ägg, 4 msk pärlsocker, 25 g mandelsplit

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner ägg, socker, smör och vetemjöl i jästblandningen. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Dela degen i tre bitar och tryck ut två av dem i runda formar med raka kanter, ca 16 cm i diameter.

DovrekakaRör ihop fyllningen till en smet som antingen spritsas eller klickas ut på kakorna. Kavla ut resterande deg och sporra ut strimlor. Fördela dem över fyllningen. Låt degen jäsa upp till kanten. Sätt ugnen på 175 grader.

Dovrekaka

Pensla kakan med ägg och strö över pärlsocker och mandelsplit. Grädda kakorna mitt i ugnen i 25 minuter.

Dovrekaka

Låt kakorna svalna ordentligt innan du skär i den. Kakorna går bra att frysa in.

ViktVäktarna

 • WW Points: Hela receptet har 205 points, det gör att varje kaka har 103 points per kaka. Dela det med antal bitar du skär upp kakan i.

5 kommentarer

 • Nadja

  Cajsa! Vad bra att du ställde frågan för då insåg jag att en tryckfelsnisse hade smugit sig in. Det ska vara 25 g jäst och och 80 g ägg (ca 2 stycken små). Jag har nu rättat receptet så att ingen bakar fel. Lycka till med bakande och tack för att du besöker min lilla blogg =)

  Kram Nadja

   
 • Carina Lidström

  Hej!
  Dovvrekakan ser ut att vara en god kaka. Jag undrar nu när jag skall baka. Skall det vara 25+80 gram jäst i de två små kakorna?
  Skall man inte ha några ägg?
  Tack för all inspiration jag får när jag läser din sida.
  Cajsa

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.