Franskt Lantbröd

 

Som ni vet så gillar jag att provbaka en hel del. Sist inom matbrödsfronten så testade jag att baka Franskt Lantbröd med ett recept från Allt om Mat. Den var hur enkel som helst att baka och låt dig inte avskräckas av att man ska göra en liten surdeg dagen innan. Den ger brödet bara lite extra smak. Om jag jämför detta bröd med Enkelt Surdegsbröd så föredrar jag nog den sistnämnda. Båda recepten är på ett ungefär lika men ändå så tycker jag att den enkla surdegsbrödet smakade mer.

 

Till två bröd behöver du:

Dag 1: 25 g jäst, 2 dl ljummet vatten, 2 dl rågsikt

Dag 2: 3 dl ljummet vatten, 2 tsk salt, 1 msk rapsolja, 4 dl rågsikt, 7 dl vetemjöl

Gör så här:

Dag 1: Lös jästen i vattnet. Vispa ner rågsikten så att mjölet blandar sig ordentligt. Låt surdegen stå i rumstemperatur i minst 6 timmar. Jag lät min stå över natten och bakade ut brödet på morgonen.

Dag 2: Blanda surdegen med de övriga ingredienserna. Arbeta degen kraftigt eller kör den i hushållsmaskin i cirka 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek. Knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. Forma två runda eller avlånga bröd. Låt bröden jäsa på plåt i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bröden på nedersta falsen i cirka 30 minuter. Jag stänkte även i ett glas vatten så fort jag la i brödet i den varma ugnen, bara för att få den fina skorpan, akta så att vattnet inte kommer på brödet. Låt brödet svalna övertäckta på galler.

bloglovin

8 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.