Glutenfria svamppiroger

 

I samarbete med Planti så har jag testat deras 100 % växtbaserade Cooking Fraiche Paprika & Chili. Jag testade att ha den i en fyllning till smördegsinbakade piroger. Fraichen blev helt klart godkänd av oss och smaken var riktigt bra, lagom stark. Fraichen från Planti kan användas som vilken vanlig fraiche som helst, kall eller varm. Till pirogerna har jag valt att köpa färdig glutenfri smördeg, men om du inte har några besvär med gluten så kan du använda vanlig smördeg och då blir det lite frasigare. För mig så blev det lite fyllning över och då passade jag på att blanda ut den med nykokt pasta och det blev riktigt gott.

Till 4 piroger behöver man:

1 färdigkavlad gluten- och laktosfri smördeg (Pop!) eller vanlig om så önskas

300 gram champinjoner

1 tsk rapsolja

ca 10-15 cm purjolök

1 burk Planti cooking fraiche Paprika & Chili

salt

ägg för pensling

2 matskedar sesamfrö (vita och svarta)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med att skiva champinjonerna och små fräsa den tills all vätska är borta.
  3. Skölj och skiva purjolöken. Lägg till purjolöken i pannan och små fräs även den en kort stund.
  4. Häll i crème fraichen, salta och peppra och låt den småputtra i några minuter så att smakerna träder fram. Låt svalna.
  5. Ta fram smördegsplattan och dela den i 4 bitar.
  6. Ta 1-2 matskedar av fyllningen per bit eller lite mer, bara så länge att du kan stänga pirogen utan att fyllningen rinner ut.
  7. Lägg de fyra pirogerna på en bakpappersklädd plåt.
  8. Pensla med ägg och strö över sesamfrö (eller te.x riven ost som omväxling).
  9. Grädda längden i 225 graders värm (mitt i ugnen) tills den får fin färg, cirka 10-15 minuter.
  10. Servera pirogerna med en fräsch grönsallad.

ViktVäktarna

  • WW Points: 15 points per pirog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.