Veckans middagstips nr 12/2015
Då var ytterligare en vecka avverkad. Min har varit rätt så intensiv och mycket roligt har hänt. På två dagar har jag ätit lika mycket lakrits som jag gör på ett helt år tack vare Lakritsfestivalen. Som ni säkert förstår så har jag haft lite ”fuskdagar” och inte räknat, men nu så lugnar jag ner mig och ska absolut tänka på vad jag stoppar i mig. Här kommer middagsförslag inför nästa vecka och passar inte förslagen efter era liv så ”möblera om” och gör ni själva vill. Ha en bra vecka och jag hoppas innerligt att solen och vårvärmen kommer tillbaka riktigt snart. Kram Nadja
Alla förslagen/recepten nedan är propointsberäknade
Måndag: Cayennepanerad kycklingfilé
Tisdag: Champinjoncrépes (vegetariskt)
Onsdag: Krämig italiensk tomatsoppa med frikadeller o snäckpasta
Torsdag: Kokt fisk med äggsås
Fredag: Örtkotlett med couscous och grönsakswok
Lördag: Allroundmarinerade kycklingben
Söndag: Köttfärsfyllda paprikor
Veckans söta: Arraksbollar
Småkakor med chokladbitar i
Detta är en lättbakade mördegskakor då jag har använt mig av Choklad Chunks från Odense. Det är en produkt med små bitar av choklad som är anpassade till bakning och man slipper själv hacka chokladen. Klicka på länken för att läsa mera om produkten. Dessa kakor går bra att frysa och de tinar upp snabbt. Tänk på att småkaka är liten kaka.
En sats kakor (40-50 stycken):
150 gram smör, 1 dl socker, 75 gram choklad chunks (eller hackad mörk choklad), 3 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör matfett och socker så det blir smidigt. Rör ner choklad och till sist vetemjöl. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till 15 cm långa längder. Lägg gärna rullarna bredvid varandra på en skärbräda och låt stå kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Skär sedan tvärs över så att det blir mellan 40-50 bitar. Lägg bitarna ganska glest på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen 10-14 minuter, beroende på kakornas tjocklek. Kakorna ska få lite gyllene fin färg, man ser oftast runt om kanterna om kakan är färdiggräddad eller ej. Låt kakorna svalna på galler. Förvara dem sedan i en tättslutande burk.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 133 points enligt receptet ovan. Om du gör mellan 40-50 små kakor så är varje kaka 3 points.
Veckans middagstips nr 11/2015
Solen skiner och det är underbart. Visserligen är det fortfarande kalla nätter och frost på morgonen, men det gör inget så länge solen tittar sedan fram. För den behöver vi alla så mycket just nu. Den ger oss ork, hopp, positivitet och värme och mycket mera. Jag önskar en riktigt fin vecka med mycket sol och värme!
Jag hoppas ni finner veckans middagstips bra för den innehåller några ”nya” propointsberäknade recept. Kram kram Nadja
Alla förslagen/recepten nedan är propointsberäknade
Måndag: Korvstroganoffgratäng
Tisdag: Köttbullar med gräddsås
Onsdag: Fiskgratäng med spenat och pinjenötter
Torsdag: Kesopaj med grönsaker (vegetariskt)
Fredag: Pastawok med vitlökskyckling
Lördag: Moussaka
Söndag: Ostfylld kassler
Veckans söta: Mandelgömmor
Veckans middagstips 10/2015
Är våren här? Idag så skiner solen så fint och det påverkar på en gång humöret. Allt känns så mycket bättre och lättare. Håller ni inte med? Jag har fått diagnosen att jag har stor D-vitaminbrist så detta är precis vad jag behöver. Nu går vi mot bättre tider! Jag ska nu försöka hinna med och kika på lite bra recept inför påsk, vi vill ju alla kunna fira den på ett bra sätt och utan att gå upp i vikt. Det går så länge man har koll på propointsen. Ha en riktigt fin och bra vecka. Kram Nadja
Måndag: Mangocurry couscous med kyckling
Tisdag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta
Onsdag: Citron- och vitlöksfisk med rostade tomater
Torsdag: Kabanoss- och äggrörepanna
Fredag: Bakad potatis med salsakeso (vegetariskt)
Lördag: Bogstek med franska kryddor
Söndag: Köttfärsgratäng
Veckans söta: Sockrade kolakakor
Kardemummabröd
Detta är en lättbakad kaka som är en blandning mellan vetebröd och sockerkaka och med smak av underbar Kardemumma. Blanda bara ihop allt, häll i form och grädda. Kan det bli enklare?
Till en kaka:
6 dl vetemjöl, 2 1/2 tsk bakpulver, 2 dl strösocker, 2 tsk mald kardemumma, 100 g smält smör, 2 dl mellanmjölk, 1/2 dl pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda först ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smält smör och mjölk och blanda ihop till en jämn deg. Smöra och bröa en avlång brödform, ca 1 1/2 liter. Häll degen i formen och strö pärlsocker över kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Täck den eventuellt på slutet av gräddningen med en folie/bakpapper. Låt kakan svalna lite innan den skärs upp.
ViktVäktarna
- WW Points: enligt receptet ovan så har kakan 150 points. Dela det med antalet skivor du skär upp, tex 15 bitar = 10 points per bit.
Receptet är från Tidningen Hembakat
Veckans middagstips nr 9/2015
Då var tävlingen klar och vinnaren håller på och utses. Nästa vecka så kommer vinnaren att meddelas, så håll utkick. Nästa vecka kör jag även igång med en ny tävling och om du gillar Lakrits så ska du verkligen kika in på bloggen igen, för detta vill du då bara inte missa.
Hur har veckan som gått annars varit? Jag hoppas den har varit bra. Själv så börjar det bli bättre. Jag har inte känt mig så bra, varit så trött att jag kan sova ståendes. Doktorn har nu återkommit med besked och jag har fått veta att min kropp har en superlåg nivå av D-vitaminer. Så nu äter jag D-vitamintabletter och hoppas på att resultatet kommer snabbt. Det är jobbigt att känna sig överkörd hela tiden, vill ju bara sova hela tiden. Sköt om er för hälsan är superviktig, det inser man rätt så fort när man inte mår bra. Kram Nadja
Alla nedanstående recept är propointsberäknade
Måndag: Allt-i-ett-i-ugn
Tisdag: Nasi Goreng med kyckling
Onsdag: Örtiga färsbiffar med gräddsås
Torsdag: Glasnudelsallad med räkor
Fredag: Köttfärslasagne med keso
Lördag: Spagetti med supergod kasslersås
Söndag: Fiske mandel- och osttäcke
Veckans söta: Kanelknutar
Falafel i tunnbrödsrulle
Här kommer ett tips på en mycket snabblagad rätt som passar när det är bråttom. Fyll en tunnbrödsrulle med frasiga Falafelbitar, grönsaker som du vill ha, sallad och kanske någon vitlökssås gjord på yoghurt, tacosalsa eller annan tomatsås. Falafel är ett bra alternativ när man vill äta vegetariskt.
Till 2 portioner:
200 gram Falafel (Ica Gott Liv)
2 stora tunnbröd
sallad
tomat
2 msk tacosalsa
vitlökssås gjord på lättyoghurt/Larsas 0 % yoghurt (lättyoghurt m pressad vitlök)
lite majskorn
gurka
purjolök
Gör så här:
- Fräs Falafeln enligt förpackningens anvisningar.
- Fyll så länge tunnbröden med de grönsaker du önskar.
- Gör en vitlökssås på lätt naturell yoghurt (eller Larsas grekiska yoghurt 0%) med pressad vitlök, salt och peppar.
- Lägg 6 falafelbitar per tunnbröd och stäng den med hjälp av en servett eller folie.
Viktväktarna:
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Med tunnbröd mellan: 10 points per rulle
- Med tunnbröd stor: 11 points per rulle
- WW Points: 9 points per portion
Veckans middagstips nr: 8/2015
Tävlingen som pågår just nu är inne på sin sista vecka. På lördag är det sista dagen. Vinstchansen är hög då deltagandet är lågt, så var med för du kan ha tur och vinna den fina kokboken. Det enda du behöver göra är att skriva vilket recept på bloggen är det godaste/bästa enligt dig. Lämna din kommentar/bidrag HÄR och du är med. Lycka till!
I veckans meny så vill jag tipsa er att provlaga Pasta Carbonaran enligt nedan, det är en mycket magrare variant men ändå god och smakrik. Istället för skinkan kan man använda kalkonbacon också.
Alla recepten är propointsberäknade.
Måndag: Pasta Carbonara Legera
Tisdag: Mexikansk grönsakspizza (vegetariskt)
Onsdag: Kålsoppa med köttfärs
Torsdag: Fisk- och paprikagratäng med ajvar
Fredag: Biffröra med lövbiff och bakad potatis
Lördag: Kycklingwok med ananas
Söndag: Grillade färsbiffar med Raita
Veckans söta: Gaffelkakor med kokos
Kladdkakecookies
När jag såg detta recept från Hembakat så var jag bara tvungen att baka det. Kladdkakecookies kan ju inte vara annat än fantastiskt. Men jag blev lite besviken faktiskt för jag fick inte den där ”kladdkake-känslan” utan det blev mera som bara mjuka cookies. Jag vill dock ändå dela med mig av receptet då det kanske bara var en dålig bakdag och jag lyckades inte får till kakorna som de skulle, för smaken var det ju inget fel på.
Till cirka 25 st cookies behöver du:
50 gram rumsvarmt smör, 1 1/2 dl farinsocker, 1 dl strösocker, 2 ägg, 1 tsk vaniljsocker, 1/2 dl kakao, 1 nypa salt, 150 gram smält mörk choklad, 1 tsk bakpulver, 2 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Vispa smör, farinsocker och socker pösigt i en bunke. Tillsätt äggen och vispa en stund till. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och chokladen. Blanda bakpulver med mjölet och rör ner det i smeten. Låt smeten vila i kylen i cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader under tiden. Klicka ut cirka 1 matsked smet till varje kaka på en plåt med bakplåtspapper. Min smet blev så pass stel så att jag kunde rulla den som bollar istället för att klicka ut den. Lägg kakorna/bollarna lite isär då de flyter ut lite granna under gräddningen. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 12-13 minuter. Låt svalna på plåten.
ViktVäktarna
- WW Points: totalt har receptet 143 points. Vid 25 cookies så blir det 6 points per cookie.
Fiskgratäng med spenat och pinjenötter
Detta är en fin fiskrätt med både grönsaker, knapriga pinjenötter och ostsås. Rätten är inspirerad från mattidningen Matmagasinet men som vanligt lite omgjord efter mitt tycke och smak. Man kan känna av vitvinssmaken i såsen och gillar man inte det så kan man säkert byta ut det mot vatten eller liknande. I originalreceptet skall man använda sig av parmesanost, jag har dock använd mig av vanligt 17 % ost som jag hade hemma och det blev också gott.
Till 4 portioner behöver du:
Fisk: 600 g vit fisk i bitar (torskrygg, skrei eller liknande), 150 g färska champinjoner, 1/2 gul lök, 1 morot, 1 tsk olja till stekning, 2 vitlöksklyftor, 100-200 g färsk bladspenat, 1/2 dl pinjenötter (30 gram),
Sås: 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 1/2 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 1/2 dl vitt matlagningsvin, 100 gram riven ost (17 %)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken med salt och peppar. Gör sedan såsen: koka ihop matlagningsgrädde, vatten, buljong och vin i en kastrull utan lock i cirka 10 minuter.
Medan såsen kokar, skiva svampen, löken och moroten. Fräs det lätt i lite olja utan att det får färg. Skiva även vitlöken och lägg ner det i stekpannan tillsammans med spenaten. Låt fräsa tills spenaten börjar mjukna. Krydda med salt och peppar och lägg över det i en ugnsform. Lägg fisken ovanpå.
Blanda ner den rivna osten i såsen, rör om och häll den försiktigt över fisken. Strö pinjenötterna över. Gratinera i cirka 15-20 minuter mitt i ugnen. Fisken ska vara vit och fin när den är klar. Servera fisken med citronskivor och nykokt potatis.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): potatis är nollpointsmat i detta program
- Med 4 % matlagningsgrädde: 6 points per portion
- Med 10 % laktosfri matlagningsgrädde: 9 points per portion
- Med 13 % matlagningsgrädde: 10 points per portion
- Med 15% matlagningsgrädde: 10 points per portion
- WW Points: 6 points med 4 % grädde och 8 points per portion med 10 % laktosfri grädde. Lägg till points för potatis eller liknande.
- WW Points (kostprogrammet från 2025): potatis är nollpointsmat i detta program