• Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 26/2023

    Här kommer månadens sista middagsmeny och sedan blir det uppehåll under hela juli månad. Jag kickar igång med nya middagsmenyer i början av augusti. Jag hoppas att kunna experimentera fram lite nya recept under sommaren så att ni har något att se fram emot. De ska vara lättlagade och framför allt goda. Fortsätt gärna titta in här på bloggen under sommaren, jag kommer att lägga ut minst två recept i veckan. Kram Nadja

    Måndag: Rostad rödbetssallad med falafel och vitost

    Tisdag: Pasta med räkor och chili

    Onsdag: Mangocurry couscous med kyckling

    Torsdag: Kalkonpizza med purjo och paprika

    Fredag: Ugnsbakad tacobiff med klyftpotatis

    Lördag: Skinkschnitzel med risoni

    Söndag: Ugnsbakad lax med philadelphia

     
  • 6-10 Points,  Matbröd,  WW Points

    Vridna solrosbaguetter

    Här kommer ett recept på goda solrosbaguetter som du kan göra. Baguetterna är supergoda till frukost, som lunchmacka, som tillbehör till salladen eller att ta med till badstranden och picknicken. Om du inte har en baguette plåt så går det bra att lägga baguetterna på en vanlig plåt, lägg dem bara en bit ifrån varann så att de inte jäser ihop. Naturligtvis kan du även utesluta solrosfröna om du önskar eller om byta ut dem till något annat. Pointsberäkning på receptet finns för oss som följer ViktVäktarnas program längst ner i detta inlägg.

    Till fyra baguetter behöver du:

    1/2 paket jäst

    6 dl ljummet vatten

    2 dl rostade solrosfrön

    2 msk rapsolja

    ca 14 dl vetemjöl

    2 tsk salt

    2 msk solrosfrön till garnering

    Gör så här:

    1. Smula jästen i en bunke.
    2. Rör ut den i lite av vattnet.
    3. Tillsätt resten av vattnet, solrosfrön, olja, salt och det mesta mjölet.
    4. Arbeta ihop till en kladdfri deg, gärna med en maskin.
    5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
    6. Häll försiktigt degen på bakbordet utan att knåda den.
    7. Dela degen i 4 delar och forma varje del till en baguette med hjälp av en degskrapa.
    8. Snurra baguetterna så att de blir vridna.
    9. Lägg dem på en smord eller bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i 15-30 minuter.
    10. Sätt ugnen på 225 grader under tiden.
    11. Pensla bröden med kallt vatten och strö över solrosfrön.
    12. Grädda mellan 20-25 minuter. Brödet ska få fin härlig färg och skorpan ska bli knaprig.

    ViktVäktarna:

    • WW Points: totalt så har receptet ovan 119 points, vilket ger varje baguette 30 points. Dela varje baguette i antal delar/skivor du skär upp.

     

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 25/2023

    Midsommar veckan är här och många påbörjar sin semester i anslutning till midsommar. Jag jobbar på någon vecka till och det är bra, då hinner man avsluta lite arbeten man håller på med utan att stressa. Denna midsommar blir lugn för oss och det ser jag fram emot. Jag har ännu inte bestämt vad som ska serveras men gott blir det i alla fall. Trevlig midsommar!

    Måndag: Het Thaibiff

    Tisdag: Kycklingköttbullar med tomatsås

    Onsdag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta

    Torsdag: Ugnsbakad torsk med grön ärtkräm

    Fredag: MIDSOMMAR

    Lördag: Patricks köttfärsrulle med ost och skinka

    Söndag: Mör kyckling i sås

     
  • Allmänt

    E-bok med 5 goda jordgubbsrecept

    I julas så blev ni så glada över det lilla digitala häftet ”5 goda julrecept” så därför har jag knopat ihop ytterligare ett häfte till er. Denna gång så innehåller den 5 urläckra jordgubbsrecept, perfekt lagom till midsommar. Häftet är gratis fram till midsommar (23:e) och därefter kommer den att kosta en liten symbolisk summa.

    Hur gör man för att få detta häfte? Jo, följ stegen nedan och så är häftet ditt:

    1. Gå till sidan ”Webbshop”  eller klicka på länken här ”Webbshop” .
    2. Skrolla ner till formuläret som finns längst ner på sidan.
    3. Fyll alla fälten (Namn, E-post, Datum)
    4. Fyll även i meddelande fältet där du skriver vad du vill ha. Till exempel: 1 st gratis E-bok ”5 goda recept med jordgubbar”.

    Jag kommer därefter hantera beställningarna så fort jag hinner och mejla över recepthäftet i PDF-format till alla som önskar ha det.

    Trevlig midsommar! Nadja

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 24/2023

    Denna veckas middagsmeny innehåller lättlagade middagar. En grönkålspasta med vitlök, stekt lax med kall sås och kanske färsk potatis. Och har man potatis till laxen så passa på och koka lite extra så har du torsdagens middag så gott som klar, då serveras det en potatissallad med rostbiff. Bilden nedan visar Kycklingröra med soltorkade tomater och här har jag valt att ha kycklingbacon istället för vanlig bacon, men det är helt valfritt hur du vill göra.  Hoppas att du får en fin vecka! Nadja

    Måndag: Grönkålspasta med vitlök och champinjoner

    Tisdag: Stekt lax med kall sås och färsk potatis

    Onsdag: Ajvarburgare

    Torsdag: Grön potatissallad med rostbiff

    Fredag: Nachotallrik

    Lördag: Kycklingröra med soltorkade tomater

    Söndag: Grillade marinerade kotletter

     
  • 0-5 Points,  6-10 Points,  Balkan,  Sallader,  Vegetariskt,  WW Points,  WW Points 2025

    Sopska Salata – sallad med fetaost

    Favorit i repris! Nu när grillsäsongen har börjat lite smått så vill jag tipsa er om Sopska Salata, perfekt till grillat.

    Har ni någonsin ätit ”Sopska Salata” (uttalas Schopska Salata)? Jag har alltid trott att det är en salladsrätt från före detta Jugoslavien men om man googlar lite på det så får man veta att det är en traditionell Bulgarisk salladsrätt som blivit populär över hela Balkan och centrala Europa. Det hade jag faktiskt ingen aning om. Men det jag egentligen vill säga är; om ni inte har testat det så gör det! Den innehåller tomat, gurka, lök och paprika samt fetaost eller vit salladsost. Så enkelt men sååå gott! Den är galet god att servera kall varma sommarkvällar och speciellt till grillat. Ta själv hur mycket du vill av respektive grönsak och blanda. Många använder sig av en vinägrettdressing till detta men jag tycker den är helt överflödig, låt smakerna från solmogna tomater tillsammans med lök och ost få säga sitt istället. Mums.

    Detta ingår i en Sopska Salata:

    valfri mängd av tomater

    gurka

    gul lök (röd går också bra)

    paprika

    fetaost eller vit sallads ost (ta den ost du tycker bäst om)

    Gör så här:

    1. Skär grönsakerna i lagom stora munsbitar.
    2. Lägg grönsakerna i en skål. Blanda och salta eventuellt lite, beror helt på hur mycket sälta osten har.
    3. Riv fetaosten / sallads osten över grönsakerna och ställ det kallt tills det är dags att servera. Mycket gott till grillat.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): här räknas endast feta- eller salladsosten.
      • Med 3 % feta- eller salladsost:  1 points för 40 gram per portion
      • Med 10 % feta- eller salladsost: 2 points för 40 gram ost per portion
      • Med 25 % feta- eller salladsost: 6 points för 40 gram ost per portion
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 23/2023

    Då var vi inne i juni månad med Nationaldagen, sommarlov och kanske även semester. Jag kommer troligtvis fortsätta med menyerna månaden ut, sedan får vi se hur jag gör under juli månad då de flesta har semester och även jag.  Så här ser i alla fall våra middagar för kommande vecka ut:

    Måndag: Svampfyllda quesadillas

    Tisdag: Kycklingsouvlaki med grillad paprikasallad

    Onsdag: Krämig pasta med sparris

    Torsdag: Ost- och skinkpaj med röd paprika

    Fredag: Vietnamesisk nudelsallad med lövbiff

    Lördag: Fisk med mandel- och osttäcke

    Söndag: Grillade rosmarin- och vitlöksmarinerade kotletter med Sopska salata

     

     
  • 0-5 Points,  Vegetariskt,  WW Points

    Fylld paprika med ost och svamp

    Min dotter är lakto-ovo-vegetarian och när hon kommer på besök så blir det vegetariskt. Sist så gjorde jag dessa fyllda paprikor och det blev gott. Om du inte gillar svamp så kan du fylla dem vilka grönsaker som helst, även lägga till lite skinka om du så vill. Använd detta recept som en bas att utgå ifrån och gör sedan som det passar dig. Lycka till.

    Till 4 portioner behöver man:

    4 stora paprikor (gärna i olika färger), 100 gram champinjoner eller annan svamp, 1 salladslök/liten gul lök, 2 tsk rapsolja, 2 dl varmt vatten, 4 ägg, 250 gram keso 0,2%, 150 gram riven ost 12%, salt, peppar,

    Gör så här:

    Börja med att sätta på ugnen, 225 grader. Skiva svampen och hacka löken. Fräs det sedan i rapsoljan, salt och peppra lite granna. Häll svampfräset på en tallrik vid sidan om. Häll nu i det varma vattnet (från vattenkokare) i stekpannan och rör om lite så att den tar upp matfettet.

    Dela paprikorna i halvor och låt gärna stjälken vara kvar men ta bort fröhuset. Lägg dem i en ugnssäker form. Vispa upp äggen lätt och blanda sedan i keso och riven ost. Spara gärna lite av osten för att kunna strö över lite på paprikorna mot slutet. Häll i svampfräset i äggstanningen och smaka eventuellt av med lite mera salt och peppar. Fördela fyllningen i paprikahalvorna. Se till att de står stadigt för annars rinner fyllningen ut. Häll över vattnet som du har i stekpannan på paprikorna och i formen, den hjälper till så att paprikorna mjuknar fortare. Täck över med aluminiumfolie och grädda i ugnen i 30 minuter.

    Efter 30 minuter tar du bort folien och strör eventuellt över lite ost och gräddar i ytterligare 15-20 minuter. Strö över eventuellt med lite persilja och servera paprikorna med en god blandad sallad. Smaklig måltid.

    ViktVäktarna

    • WW Points: 4 points per portion (2 paprikahalvor) med 0,2% keso och 5 points per portion med 1,5 % keso

     

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 22/2023

    Denna vecka så serveras en av era (och min) favoritrecept: Ugnsgratinerad korv med bostongurka. Den är löjligt enkel att göra men så god. Jag brukar vilja ha kokt potatis till och en fräsch sallad. Jag vill även passa på och tipsa er om Sopska Salata som kommer att serveras till lördagens rätt. Den är också supergod och passar till det mesta. Välj en god ost, för den gör hela salladen.

    Måndag: Kyckling med Pak Choi

    Tisdag: Kikärtgryta med röd curry

    Onsdag: Glasnudelsallad med räkor

    Torsdag: Ugnsgratinerad korv med bostongurka

    Fredag: Kycklingenchiladas

    Lördag: Grillad BBQ-filé med Sopska salata

    Söndag: Spättarullader på savoykålsbädd

     
  • 0-5 Points,  Sallader,  Vegetariskt,  WW Points,  WW Points 2025

    Couscoussallad med kikärter

    Jag har följt fantastiska Emilia (@emiliasmatinspo) på Instagram i flera år nu och om ni inte följer henne så gör det bums. Denna couscoussallad såg så himla god ut och jag bestämde mig för att göra min egen variant och här kommer den. Den skiljer sig lite från Emilias, hon har en vinägrettdressing på sin medan jag har valt en yoghurtbaserad dressing istället. Vilka grönsaker du önskar ha väljer du alldeles själv, ta det du gillar och har hemma eller lägg till soltorkade tomater, fetaost, oliver ….ja allt du vill egentligen. Salladen är snabblagad och perfekt till grillat.

    Till 4 portioner:

    Couscous:

    2 dl okokt couscous

    2 ½ dl kokt vatten

    salt

    Kikärter:

    1 tetra kikärter

    ½ tsk oregano

    1 tsk paprikapulver  (gärna rökt för mer smak)

    ½ tsk vitlökspulver

    Yoghurtdressing:

    1 dl naturell lättyoghurt (0,5%)

    1 vitlöksklyfta

    salt/peppar

    Grönsaker:

    ½ isbergssallad

    1 tomat

    1 liten burk majs

    1 morot

    1 röd paprika

    valfri lök (röd / salladslök)

    ev. hackad gräslök till garnering

    Gör så här:

    1. Koka upp vattnet till couscousen.
    2. Lägg couscousen i en mindre kastrull och salta lätt.
    3. Häll över vattnet, blanda och låt det stå och dra under lock medan du gör salladen.
    4. Sila av och skölj kikärterna.
    5. Blanda kikärterna med kryddorna. Om du önskar så kan du blanda i lite rapsolja för att fästa kryddorna lite bättre.
    6. Häll yoghurten i en liten skål och pressa i vitlöken. Salta och peppra lätt och låt stå kallt fram till servering.
    7. Skär grönsakerna och lägg dem i en stor skål.
    8. Rör om/Lufta couscousen och blanda ner det bland grönsakerna.
    9. Blanda till sist de kryddade kikärterna och servera vitlöksyoghurten vid sidan om.
    10. Gott till detta är grillad kycklingfilé eller liknande.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 4 points per portion
    • Points: 4 portion per portion