Matbröd,  mittWW Smartpoints BLÅ,  mittWW Smartpoints GRÖN,  mittWW Smartpoints LILA

Saftig glutenfri bovetelimpa

 

Min man lyssnade på något program och sa att vi bara måste testa Bovete. Det är hälsosamt, proteinrikt, glutenfritt och bovetekornen är rika på järn, zink, magnesium och antioxidanter. Bovete är inget sädesslag utan en ört som tillhör i samma familj som rabarbern. Örten kan användas hel, som kross eller mald till mjöl. Googla gärna ifall du vill veta mer om just Bovete.

Jag gillar att testa nya saker och när jag kikade på nätet över vad andra hade gjord med Bovete så fann jag detta recept hos 56kilo.se. Sagt och gjort, köpte in det jag behövde och provade att baka det. Brödet blev mycket riktigt saftig och god. Den påminner lite om danskt rågbröd i konsistensen men smakar lite annorlunda tack vare brödkryddan. Degen är mer som kletig smet istället för vanlig bröd deg. Gör gärna detta bröd en helgdag då du kan låta den stå och jäsa i lugn och ro i cirka 2 timmar. Ju längre tid en deg får stå och jäsa, desto mer smak får brödet. Just därför föredrar jag kalljästa bröd. Bli inte heller förskräckt av den långa ingredienslistan, jag hittade allt där mjölprodukterna finns i min butik och varumärket Risenta har så gott som allt.

Till en limpa behöver man:

100 gram solroskärnor

30 gram linfrön

35 gram melonkärnor

20 gram nyponskalsmjöl

1 tsk brödkryddor

1 tsk havssalt

50 gram boveteflingor

60 gram rismjöl

160 gram bovetemjöl

25 gram pyslliumfröskal

10 gram jäst

6 dl kallt vatten

50 gram mörk sirap

Gör så här:

  1. Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke eller bunken till din köksmaskin.
  2. Rör ut jästen tillsammans med sirapen idet kalla vattnet.
  3. Vispa ihop allt med en elvisp eller köksmaskin i 5 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en brödform med lite matfett, jag tog rapsolja.
  5. Häll över smeten i brödformen och strö över lite extra boveteflingor ovanpå.
  6. Låt det nu få stå och jäsa övertäckt med en bakduk i minst 2 timmar.
  7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 80-85 minuter för att den inte ska bli alldeles för kladdig i mitten.
  8. Känn med en sticka hur brödet är innan du avslutar gräddningen. Om den fortfarande känns kladdig så låter du den få gräddas en stund till.
  9. Låt brödet svalna ordentligt innan den skärs upp.

ViktVäktarna:

  • mittWW Smartpoints GRÖN: totalt har en limpa 63 smartpoints. Skär man upp det i 15 skivor så blir det 4 smartpoints per skiva, 12 skivor blir det 5 smartpoints.
  • mittWW Smartpoints BLÅ: totalt har en limpa 63 smartpoints. Skär man upp det i 15 skivor så blir det 4 smartpoints per skiva, 12 skivor blir det 5 smartpoints.
  • mittWW Smartpoints LILA: totalt har en limpa 63 smartpoints. Skär man upp det i 15 skivor så blir det 4 smartpoints per skiva, 12 skivor blir det 5 smartpoints.
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.