Skinkfrestelse
2025/05/02
Det här är en rätt som alltid går hem. Den kallas för Skinkfrestelse, en potatisgratäng med skinka. Hur gott som helst! Jag gjorde en enkel god vitkålssallad till detta för att göra måltiden helt komplett. Recept på vitkålssallad hittar du här: ”Färgglad vitkålssallad” . Gör den med eller utan de övriga grönsakerna. Trevlig helg! / Nadja❤
Till fyra portioner behöver man:
800 gram potatis
1 liten gul lök
1 liten bit purjolök (ca 35 gram)
250 gram rökt skinka
salt
peppar
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 dl riven ost 17 % (ca 35 gram)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatisen tunt, gärna med en mandolin.
- Finhacka den gula löken och skär purjolöken i mindre bitar.
- Skär skinkan i tärningar och riv osten.
- Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform så att det täcker hela formen.
- Strö över lök, purjolök och skinka.
- Salta och peppra lite granna.
- Täck det sedan med resterande potatis och häll över vatten och matlagningsgrädde.
- Salta och peppra eventuellt lite till och strö sedan över den rivna osten.
- Ställ formen ini ugn i minst 45 minuter (beroende på ugn) eller tills potatisen känns mjuk och gratängen har fin gyllene färg.
- Servera med en vitkåls- eller grönsallad.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Med 4 % matlagningsgrädde: 4 points per portion
- Med 10 % matlagningsgrädde: 7 points per portion
Föregående