Taco piroger

 

När jag gör piroger så brukar jag göra dubbel sats och frysa in. Jag borde ha gjorde det även denna gång för de försvann väldans fort. Dessa piroger är typiska Mexikanska piroger, öppna och nypta i båda ändarna. De är perfekta som mellanmål, utflyktsmat eller till buffén om man gör dem mindre. En pirog tillsammans med en blandad god grönsallad blir även perfekt som en lättare lunch eller middag. Pirogerna går också bra att frysa in.

Detta behöver du till 8 stycken:

Deg:

25 g jäst

3 dl vatten

1 msk matolja

1 tsk salt

8 dl vetemjöl

Fyllning:

1 mindre gul lök

400 g köttfärs 10%

1 tsk matolja

1 påse tacokryddmix

lite finhackad fryst röd chili efter egen smak och tycke

1 dl majskorn

1/2 dl tomatpuré

1 1/2 dl vatten

ev lite salt

ägg till pensling

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en skål. Häll i ljummet vatten (37 grader) över jästen och rör om.
  2. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet.
  3. Arbeta till en smidig deg i minst 10 minuter, använd gärna maskin eller degkrokarna på din visp. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Fräs löken tillsammans med köttfärsen i matolja tills färsen blir grynig och fin.
  6. Blanda i tomatpuré, tacokrydda, chili, majs och vatten. Blanda det väl.
  7. Låt det koka ihop i cirka 5 minuter och smaka sedan av med eventuellt lite salt. Låt svalna.
  8. Dela degen i 8 bitar. Rulla till bullar och kavla ut sedan varje bit till rundlar på ett mjölat bakbord.
  9. Lägg köttfärsröra  i mitten och nyp ihop ändarna så att det ser ut som ubåtar..
  10. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och låt det jäsa i ytterligare 20 minuter.
  11. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i i cirka 15 minuter.

ViktVäktarna

  • WW Points: Totalt har receptet 84 points, det blir 11 points per pirog.

~***~

Jag finns även på Instagram @nadjaskitchen.se

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.