Pajer (Mat), Vegetariskt, WW Flex Smartpoints, WW Propoints, WW SmartPoints

Fransk lökpaj

En fransk löktårta eller paj är absolut värd en bekantskap. Den är saftig och lite sötaktig. Passar perfekt även buffébordet. Den är helt vegetariskt men om man vill så kan man steka med ett paket bacon eller skinka i löken. Då behövs nog inte saltet och det blir ju förstås inte längre en fransk lökpaj. Men i alla fall…pajen är mycket god med en fräsch blandsallad tillsammans med lite keso.

Fransk lökpaj

Detta behöver du till en paj:

Pajdeg: 200 g mjöl (knappt 3 1/2 dl), 100 g smör, 1 äggula, 3 msk kallt vatten, smör till formen

Fyllning: 5 stora gula lökar (ca 500 g), 2 msk smör, 3 ägg, 50 g smakrik riven ost (max 17 %), 1 krm vitpeppar, salt, lite riven muskotnöt

Gör så här:

Hacka samman mjöl och matfett. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt degen smidig. Låt degen vila minst 1 timme. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den i matfett i cirka 20 minuter på svag värme, utan att den tar färg. Kavla ut degen tunt. Kläd en smord pajform, gärna springform, med den. Blanda löken med ägg, riven ost och kryddor. Häll blandningen i formen.  Grädda tårtan i ugn vid 200 grader på nedersta falsen i cirka 40 minuter, tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.

Fransk lökpajViktväktarna:

  • WW Flex: hela pajen har 70 smartpoints (varav pajskalet är 57 sp). Dela det med antal bitar som serverar. Tex. vid 6 bitar = 12 smartpoints.
  • Smartpoints: 13 smartpoints per bit vid 6 bitar. Receptet är totalt 78 smartpoints.
  • Propoints: 10 propoints per bit vid 6 bitar. Receptet är på 58 propoints totalt.
Print Friendly, PDF & Email

14 Comments

  • Nadja

    2017/04/09

    Tack Anneli, jättebra information.
    Hälsningar Nadja

  • Anneli

    2017/04/03

    Ser väldigt gott ut! Vill dock påpeka att den är ovo-/laktovegetarisk. Ganska viktig skillnad (så ingen snäll farmor därute vill laga vegetarisk mat till sonsonen och gör en miss… )
    Tack för matinspirationen!

  • Cutecakes-Paulina

    2009/10/10

    Men gud så smarrigt! Har faktiskt vad jag vet aldrig ätit en sådan, men tror att denna skulle passa min smak utmärkt! Tack för ett bra recept, kommer att testas!

  • Sandra drömkaka

    2009/10/10

    Ja eller hur! Smör kan göra ett bakverk eller mat så himla mycket godare, mycket smör mycket gott 😉 .

    Nu idag har jag bakat en ny variant av bullar, blev så himla gott, roligt med nytt!
    Jättegod paj det där 🙂

  • den galna mamman

    2009/10/10

    hittade din blogg nu och fullkomligt älskar den, vilka vackra bilder och goda recept, här tänker jag prova många av dem, ha en kanon fin dag mvh den galna mamman

  • Den ska jag absolut göra nästa gång jag ska ha buffé!

  • Jessica

    2009/10/09

    Lökpaj är ju bara så himla gott. Din ser verkligen supersmaskig ut.

    Hoppas du får en toppenhelg!

  • Pialotta

    2009/10/09

    Men du, perfekt för en fredagskväll med Fredagsmys:-)

  • Filibabba

    2009/10/09

    åå vilken god paj! 😀

  • Lona

    2009/10/09

    bra sida! 😀

  • Oj….så sugen jag blev!!
    Måste jag laga !

    Kan tänka mig att det passar bra på en buffé med lite kallskuret oxå….

    Ha det bra!/Åsa.

  • Kryddburken

    2009/10/08

    Åh en hederlig gammal klassiker men ack så god! Tack för påminnelsen Nadja!

  • Helena Ljunggren

    2009/10/08

    Fransk lökpaj är så fantastiskt gott. Superläckra bilder!

  • Anna

    2009/10/08

    Mmmm, låter kalasgott – denna måste provas. Snygg blev den oxå!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.