Fransk lökpaj

En fransk löktårta eller paj är absolut värd en bekantskap. Den är saftig och lite sötaktig. Passar perfekt även buffébordet. Den är helt vegetariskt men om man vill så kan man steka med ett paket bacon eller skinka i löken. Då behövs nog inte saltet och det blir ju förstås inte längre en fransk lökpaj. Men i alla fall…pajen är mycket god med en fräsch blandsallad tillsammans med lite keso.

Fransk lökpajDetta behöver du till en paj:

Pajdeg: 200 g mjöl (knappt 3 1/2 dl), 100 g smör, 1 äggula, 3 msk kallt vatten, smör till formen

Fyllning: 5 stora gula lökar (ca 500 g), 2 msk smör, 3 ägg, 50 g smakrik riven ost (max 17 %), 1 krm vitpeppar, salt, lite riven muskotnöt

Gör så här:

Hacka samman mjöl och matfett. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt degen smidig. Låt degen vila minst 1 timme. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den i matfett i cirka 20 minuter på svag värme, utan att den tar färg. Kavla ut degen tunt. Kläd en smord pajform, gärna springform, med den. Blanda löken med ägg, riven ost och kryddor. Häll blandningen i formen.  Grädda tårtan i ugn vid 200 grader på nedersta falsen i cirka 40 minuter, tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.

Fransk lökpajViktväktarna:

  • Smartpoints: 13 smartpoints per bit vid 6 bitar. Receptet är totalt 78 smartpoints.
  • Propoints: 10 propoints per bit vid 6 bitar. Receptet är på 58 propoints totalt.

14 thoughts on “Fransk lökpaj

  1. hittade din blogg nu och fullkomligt älskar den, vilka vackra bilder och goda recept, här tänker jag prova många av dem, ha en kanon fin dag mvh den galna mamman

  2. Ja eller hur! Smör kan göra ett bakverk eller mat så himla mycket godare, mycket smör mycket gott 😉 .

    Nu idag har jag bakat en ny variant av bullar, blev så himla gott, roligt med nytt!
    Jättegod paj det där 🙂

  3. Men gud så smarrigt! Har faktiskt vad jag vet aldrig ätit en sådan, men tror att denna skulle passa min smak utmärkt! Tack för ett bra recept, kommer att testas!

  4. Ser väldigt gott ut! Vill dock påpeka att den är ovo-/laktovegetarisk. Ganska viktig skillnad (så ingen snäll farmor därute vill laga vegetarisk mat till sonsonen och gör en miss… )
    Tack för matinspirationen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *