Köttbullar med gräddsås

 

Här kommer lite husmanskost! Hemmarullade köttbullar slår de köpta med maximal marginal. Man kanske dras lite för att börja rulla köttbullar men egentligen så tar det inte så lång tid och jag tycker absolut att det är värt det. Passa på och gör dessa en helgdag då du har tid och inte behöver känna dig stressad, då kan du även göra dubbel sats och frysa in. Dessa är klassisk smaksatta men man kan ju piffa upp sina köttbullar med lite roliga kryddor så som timjan, rosmarin, tacokrydda, vitlök, senap…ja… you name it. Detta recept är perfekt som bas och du kan smaksätta det precis hur du vill.

Till cirka 20-25 köttbullar behöver du:

2 msk ströbröd, 1 dl mellanmjölk, 500 g nötfärs (10 %), 1 grovt riven gul lök, 2 ägg, 1 1/2 tsk salt, 1/2 tsk svart peppar, ev 1 msk smör och 1 msk olja till stekning

 Gör så här:

Blanda ströbröd och mjölk i en skål. Låt det svälla medans du riven löken grovt. Tillsätt sedan lök, köttfärs, ägg och kryddor i ströbrödsblandningen och blanda sedan ihop alltihopa ordentligt. Blöt händerna i kallt vatten och rulla runda köttbullar. Värm en stekpanna med smör och olja och stek köttbullarna runt om i cirka 5 minuter.

Till 4 portioner Gräddsås behöver du:

1 msk smör, 1 msk mjöl, 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1-2 msk soja, salt och peppar

Gör så här:

Smält smöret i en liten kastrull. Blanda ner vetemjölet och sedan grädden lite i taget. Tillsätt resten av grädden, sojan och smaksätt med salt och peppar. Låt puttra ihop i några minuter så att såsen tjocknar lite. Smaka av och krydda lite till om så behövs.

Servera köttbullarna tillsammans med gräddsåsen, nykokt potatis och eventuellt lingonsylt om så önskas. Smaklig spis!

ViktVäktarna

  • WW Points:
  • Köttbullarna: har totalt 37 points totalt och vid 4 portioner så blir det 9 points.
  • Gräddsåsen: har totalt 13 points med 4 % grädde och 22 points med 10 % laktosfri grädde. Dela det med 4 portioner beroende på vilket grädde du använder.
  • Glöm inte att lägga till points för potatisen.

 

3 kommentarer

  • Nadja

    Till Linda:

    Oj oj oj, det måste ha varit en hel del rullandes av köttbullar! Förstår att din mamma inte så var glad åt det.

    Trevlig helg,
    Nadja

     
  • Linda Johansson

    Köttbullar, sås, potatis(mos) och lingonsylt är så otroligt gott! En av mina favoriträtter!
    Jag älskar att krydda köttbullarna med kryddpeppar, inte bara till jul.
    Har aldrig kunnat äta färdiga köttbullar från Scan och liknande (vidrigt!) men min mamma var inte så glad åt att rulla och steka köttbullar åt 6 personer! Dessutom så gillade vi ju hennes egna köttbullar och åt många var… 🙂

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.