Skink- och svamppaj med magrare pajskal

Här kommer ett recept som är inspirerat från Viktväktarna nya kokbok: Grytor och Gratänger. Jag har gjort en del ändringar då jag inte hade alla varor hemma och resultatet blev riktigt bra. Pajskalet som kommer nedan är magert och kostar endast 6 smartpoints (5 propoints) per portion om man vill ha en annan fyllning än receptet som följer. Jag kan säga att den är helt okej och den mättar bra tack vare rågmjölet, men kan absolut inte jämföras med ett vanligt frasigt pajskal. I orginalreceptet från Viktväktarna så är det grahamsmjöl istället för grovt rågmjöl, så ni kan ta vad ni har hemma. Hoppas ni gillar den!

Detta behövs för en paj (6 bitar):

Pajskal med kesella: 2 1/2 dl vetemjöl, 1 dl grovt rågmjöl, 125 g kesella 1 %, 50 g flytande margarin, 2 msk vatten, 1 – 11/2 krm salt

Fyllning: 1 gul lök, 300 g färska champinjoner, 1 bit purjolök, 1 bit röd spetspaprika, 1 msk rapsolja, 150 g rökt skinka, salt, peppar, 2 ägg, 2 dl mellanmjölk, 1 dl Creme Bonjour Cuisine vitlök och örter, 30 riven ost 17 %

Gör så här:

Börja med pajskalet. Blanda alla ingredienserna till den snabbt. Klä en pajform (helst med löstagbara kanter) med degen, nagga botten och låt den sedan vila i kylskåp i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugn 200 grader i 5 minuter.

Borsta eventuelt svampen och klyfta den i lagom stora bitar. Skär löken och paprikan också i bitar. Stek svamp, lök och paprika mjukt i rapsoljan utan att det tar färg. Salta och peppra. Skär skinkan och purjolöken i bitar och blanda ner det i svampröran mot slutet. Smaka och krydda eventuellt lite mera. Vispa ihop ägg, mjölk och creme bonjour cuisine. Fyll pajskalet med skink- och svampröran och häll sedan över äggstanningen. Strö över riven ost och grädda i cirka 30-40 minuter i 200 grader. Låt pajen vila i några minuter innan den skärs upp. Servera gärna med en god blandad sallad.

Viktväktarna

Smartpoints: 9 smartpoints per bit

Propoints: 9 propoints per bit

 bloglovin

9 thoughts on “Skink- och svamppaj med magrare pajskal

  1. Hej

    Jag kan rekommendera den andra pajdegen från den kokboken. Den med Keso är mycket mycket godare tycker jag.. Den blir lite mer som ”vanlig” pajdeg..

    Ska prova din fyllning nästa gång jag gör paj =)

    Mvh
    Ida

  2. Paj är ALLTID gott! 🙂 Skulle du inte kunna prova/skriva ut receptet på den andra pajdegen som ”Ida” pratar om? 🙂

  3. Hej Emma
    Jag ska absolut provlaga den där andra pajdegen och då kommer den självklart även här på bloggen! Så håll utkick!

  4. Sitter just nu med pajen i ugnen… hade inte så mycket skinka hemma så det blev lite points fattigare, goooott! 🙂
    Mums, får se hur dne smakar 😉
    Hittade din blogg via google, ska kika in på dina recept 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *