Skållat rågbröd à la Martin

 

Detta recept är från Martin Johanssons bok ”Enkla bröd”, för er som inte vet så är Martin min guru när det gäller bröd. Jag har lyckats med brödet exakt varje gång när jag följt hans recept och det har alltid varit så gott!

I boken så har Martin två sätt att baka sina bröd och det är ”Långjästa bröd” (se recept Durumbröd) och det andra är ”Vila och vika” metoden. Den första metoden kräver ytterst lite av dig medan denna kräver lite mera. Jag kan säga att jag gillar båda, de ger mycket goda bröd och du behöver inga direkta kunskaper för att lyckas. Denna metod väljer jag att göra när jag mer tid i köket för du ska vika degen varje halvtimme tre gånger. Prova båda metoderna så får du själv se. De ger som sagt mycket goda bröd. Ett stort TACK till Martin för att han delar med sig av sina kunskaper!

Båda metoderna kräver dock lite planering. I detta recept så skållar man rågmjöl 8-10 timmar innan man blandar ihop det med jästen, typ på kvällen innan man ska baka ut brödet. Bilden ovan (rågbröd tillsammans med durumbröd) är från första bakningen där jag inte mjölade in bakduken så mycket och bilden nedan är från andra bakningen då jag mjölade det ordentligt. Mitt råd är att mjöla ordentligt så att degen inte fastnar i bakduken, för då får du problem.

Till ett bröd behöver du:

På kvällen: skållad råg: 150 g kokhett vatten (1 1/2 dl) + 60 g rågmjöl (1 dl)

På morgonen: 10 g jäst (2 tsk), 200 g kallt vatten (2 dl), 300 g vetemjöl special (5 dl), 6-9 gram salt (1-1 1/2 tsk)

Gör så här:

Gör skållningen först: Häll det heta vattnet över rågmjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck det med lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar, typ på kvällen innan. På morgonen så blandar du ut jäst och vatten med skållningen och tillsätter därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 30 minuter. Om det är dragigt kan du täcka bunken med en bakduk.

 Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär i 1 timme.

Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakduk. Skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ytterligare i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.

När degen jäst färdigt så vänder du över den på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten med hjälp av en skärbäda och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du lyckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker att brödet börjar få lite väl mycket färg.

Tycker du att det verkar komplicerat? Det är det inte, prova så får du se. Du får bröd som är godare än på bageriet! Lycka till!

Receptet är från boken ”Enklare bröd” av Martin Johansson

ViktVäktarna

  • WW Points: ett bröd har 36 points. Dela det med antalet skivor du skär upp, tex vid 10 skivor så blir det 4 points/skiva.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.