Filé- och potatisgryta med piripiritouch

 

Jag är verkligen ledsen mina vänner. Här har det varit rena sjukstugan men nu är vi på bättringsvägen. Penicillinet gör äntligen sitt. Det har varit extremt jobbigt med feberfrossa, orkeslöshet och för att inte tala om rakbladen i halsen. Usch, det är inge skoj att vara sjuk. Men idag orkar jag dock så pass mycket så att jag kan dela med mig av ett gott recept på en gryta som har en liten eftersmak av hetta. Piripiri paprikan kan man naturligtvis utesluta av om man vill, grytan blir god ändå. Jag har tillagat rätten i min Crock-Pot gryta för där blir köttet så fantastiskt mör och fin. Men det går lika bra att göra denna gryta på spisen. Låt den puttra på svag värme tills du tycker att köttet känns färdigt. Man kan behöva lägga till lite vatten under tiden grytan puttrar.

Filé- och potatisgryta

Till 4 portioner behöver du:

600 g fläskfilé, 8 kokta potatisar, 2 gula lökar, 2 paprikor (gärna av olika färg), 1 stor morot, 2 vitlöksklyftor, 1 msk olja, 2 tsk paprikapulver, 1/2 dl ajvar relish, 1 piripiri (kan uteslutas), 2 dl köttbuljong på 1 tärning, 1 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 dl vatten (ev 1/2-1 dl efter tycke o smak)

Gör så här:

Skär filén i bitar och fräs upp den hastigt i matoljan så att den får lite färg. Lägg köttet på botten av den smorda lergrytan. Lägg sedan i hackad lök, morot, paprika och piripiri (ta bort kärnhuset). Allt ska vara hackat i större och grövre bitar förutom piripirin. Salt och peppra efter smak. Blanda ihop ajvar, pressad vitlök, buljong och grädde. Häll över allt i grytan och sätt på locket. Ställ in grytan på nivå II (hög värme) och 5 timmar. Låt nu grytan göra sitt tills det är cirka 2 timmar kvar. Om du tillagar detta på vanlig spis så titta till grytan lite då och då, rör om och tillsätt vatten om så behövs. Koka gärna potatisen under tiden.

Filé- och potatisgryta

När det har gått tre timmar av kokningen så blandar du i den kokta potatisen, även den skuren i större bitar. Potatisen behöver inte vara helt färdigkokt, det blir den i grytan. Häll i ytterligare 1/2-1 dl vatten blanda. Passa på och smaka av grytan, lägg till salt eller peppar om så behövs. Lägg på locken och sänk nu värmen till I (låg värme) och låt den koka klart.

Filé- och potatisgryta

Denna gryta är ännu godare dagen efter för då har smakerna hunnit komma fram ytterligare. Smaklig måltid!

Viktväktarna

  • WW Points: 8 points per portion med 4 % matlagningsgrädde och 10 points per portion med 10 % laktosfri matlagningsgrädde.

9 kommentarer

  • Linda

    Denna rätt får högt betyg av mig o min familj, även min kräsna 13 åring åt med god aptit 😉

     
  • Nadja

    Linda: Tusen tack för din kommentar. Jätteskoj att kunna inspirera dig och bra att mina recept kommer till någon nytta. Du behöver inte en Crock-Pot gryta för att kunna göra detta recept, det går lika bra med en vanlig. Låt grytan puttra tills köttet känns bra. Du kan dock behöva lägga till vätska då det puttrar bort i vanlig gryta. Fler propoints beräknade recept kommer. Tack ännu en gång och lycka till med viktminskningen. Kram Nadja

     
  • Linda

    Hejsan Nadja! Här kommer en hälsning från en viktväktarkämpe som tänkte testa några av dina recept som middag denna veckan, idag blir det denna gryta(jag har ingen crock-pot) Sluta aldrig att lägg upp vv-recept!! Jag hittade din sida häromdagen från ett viktväktarforum och du hjälper mig mycket med matinspiration! Toppen att du även räknar ut pp-värdet på vanliga recept 🙂 Tummen upp! Kram

     
  • susanne

    Usch ja, vi e många som blivit sjuka. Bra att du e på banan igen 😉
    Köttgryta= Gott!
    susanne

     
  • Nadja

    Japp, till och med kyckling och fisk blir suveränt bra. Och de behöver inte heller lång tillagningstid men de blir saftiga och mycket goda i en Crock-Pot.

     
  • Linda

    Tack för svaret.
    Jag förstår vitsen med en Crock-pot, men trodde att det inte funkade med så mört kött som fileér eftersom de har så kort tillagningstid, oavsett hur långsamt man kokar (iallafall i en vanlig gryta). Men då förstår jag bättre hur en crock-pot fungerar.

     
  • Nadja

    Hej det stämmer bra. En mör fläskfilé ska inte kokas sönder, men då jag använde mig av en Crock-Pot så tar det timmar innan maten blir färdig. Den kokar maten väldigt långsamt, det är liksom poängen med den för på så sätt tar den hand om alla smaker och inget kan riktigt bli överkokt. Men kokar man på gryta så behövs det absolut inte många timmar, utan knappt en timme kan jag tänka mig. Bra att du fråga. /Nadja

     
  • Linda

    Låter gott, men jag förstår inte receptet?!
    Måste verkligen en mör fläskfile’ kokas i så många timmar?
    Jag trodde man bara använde ”grövre” kött som kräver lång tillagningstid i denna crock-pot?
    Har till och med fått veta att fläskfilen kan bli seg om den tillagas för länge, men den kanske föll isär istället?

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.