Chiapudding med jordgubbar

 

Att Chiafrön är nyttiga har ni säkert hört talas om men på vilket sätt egentligen? De små svartgråa fröna är sprängfullda av bland annat proteiner, mineraler och kalcium. Chiafrön innehåller även mycket omega 3-syror. Två teskedar chiafrön innehåller mer omega 3 än en normal bit lax. Chiafröna är dessutom rika på antioxidanter som kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk. Rätt så fantastiska små frön, eller hur? De smakar inte så mycket och passar därför bra att blanda med det mesta. De absorberar upp till 12 gånger sin egen vätska och blir lite geléaktiga och mjuka om man låter dem stå och dra vätska. Här kommer ett recept på Chiapudding. Låt det stå och dra i kylen i minst två timmar men helst över natten så att det blir tjockt som en pudding.

Chiapudding med jordgubbar-viktväktarna-smartpoints-vvtillsammans-chiafrön-mandelmjölk

Till 2 glas chiapudding behöver man:

2 dl mandeldryck osötad, 100 gram jordgubbar (frysta går bra om du låter dem tina upp lite), 1 1/2  msk Chiafrön

Gör så här:

Häll upp mandelmjölken och jordgubbarna i en mixer/blender. Om du använder dig av frusna jordgubbar, se till att de tinar upp lite innan du mixar, annars kan de förstöra din maskin. Mixa ihop tills det blir en slät kräm.

Chiapudding med jordgubbar-mandelmjölk-viktväktarna-smartpoints-vvtillsammans

Blanda in chiafröna i krämen och ställ sedan det i kylskåpet i minst två timmar, men helst över natten så att fröna hinner suga upp så mycket vätska de kan. Perfekt till frukost eller som mellanmål!

Om du vill variera smaken så kan du byta ut mandelmjölken till hasselnötsdryck eller kokosdryck. Du kan även byta ut jordgubbarna till annan frukt eller bär.

ViktVäktarna

 • WW Points: 2 points per glas eller 3 points för hela.

4 kommentarer

 • Nadja

  Hej christina
  Tack för att du säger till! Jag har räknat ut receptet igen och det är 3 sp för hela satsen och vid 2 glas så blir det 2 sp per glas. Chiafröna är 2 sp för denna mängd och inte 1 ½ (viktväktarna avrundar alltid)

  Hälsningar Nadja

   
 • Christina Westerlind

  Hej
  Jag får inte ihop SPF-beräkningen… 🙂
  2 dl mandeldryck osötad = 1
  Jordgubbar = 0
  Chiafrön 1½ msk = 1½

  Tot: 2½

  Är det något jag missar…? 😀
  Kram

   
 • Nadja

  Hej Jenny
  Du gör inget fel alls utan denna så kallade pudding kommer aldrig få samma konsistens som en chokladpudding till exempel. Den kallas för pudding för chiafröna blir geléaktiga när de suger åt sig vätska. Man borde kanske kalla den för ”gegga” istället men det låter inte lika smarrigt som pudding =). Du kan försöka lägga mer frön men jag tror det bara komma tjockna tills sig lite mer men inte bli som en len chokladpudding då fröna inte smälter bort utan bara mjuknar.

  Hälsningar Nadja

   
 • Jenny Wilhelmsson

  Måste fråga vad jag gör för fel…
  När jag gör Chiapudding (nu denna gång enligt ditt recept) så blir det mer ”rinnande” än pudding 🙁
  Vet du?
  Har du tips?
  Ska jag ta mer frön?

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.