• Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 46/2022

    Jag ser så mycket fram emot måndagens middag: bakad potatis med kycklingcurryröra! Det här är ju så gott men vi äter det så sällan, undrar verkligen varför. Jag föredrar att ha en god curryröra till den bakade potatisen, vad föredrar du? Skagen röra kanske eller håller du med mig? Skriv gärna och berätta. Annars vill jag även tipsa om lördagens kasslergratäng och söndagens gryta, riktigt goda rätter det här också. Önskar er en skön avslappnad söndag! Kram Nadja

    Måndag: Bakad potatis med kycklingcurryröra

    Tisdag: Grönsakspaj

    Onsdag: Sesamfisk i mild citronsås

    Torsdag: Varmkorv med stuvad vitkål och kokt potatis

    Fredag: Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole

    Lördag: Kasslergratäng med broccoli och tomat

    Söndag: Höstgryta med bacon

     
  • 6-10 Points,  Pizza och Piroger,  ViktVäktarna,  WW Points,  WW Points 2025

    Skink- och lökpizza

    Denna pizza blev sonen sugen på en dag. Den gick rätt så snabbt att göra då det bara var för en plåt. Det som tar tid är just degens tid att jäsa, mellan 30-40 minuter. Sedan gjorde jag det väldigt enkelt för mig, gjorde en tomatsås på tomatpuré (spä lite tomatpuré med vatten till en krämig sås och krydda med pressad vitlök, salt och peppar). Man kan även använda lite passerade tomater eller färdigköpt passata. Fyllningen blev skivad skinka och lök. För att spara ännu mera tid så skivade jag osten istället för att riva den.  Snabbt, enkelt och pizza klar inom en timme!

    Skink- och lökpizza

    Till en plåt pizza behöver du:

    Deg: 25 g jäst, 1 1/2 dl ljummet vatten, 1/2 tsk salt, 3 msk rapsolja, ca 4 1/2 dl mjöl

    Tomatsås: ca 2 msk tomatpuré utspädd med lite vatten (tomatsåsen ska vara krämig), salt, peppar och en liten pressad vitlök

    Fyllning: 12 skivor skinka, 1/2 gul lök i skivor, 12 skivor ost (17%), oregano

    Gör så här:

    Blanda ihop ingredienserna till degen och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader och förbered tomatsåsen. Smörj en plåt med lite olja och tryck ut degen på plåten. Det går lättare om du blöter händerna lite. Fördela tomatsåsen, skinka, löken och osten. Strö över lite torkad oregano. Grädda i nedre delen av ugnen. Pizzan ska gräddas underifrån som i en riktig pizzaugn. Grädda i cirka 10-12 minuter tills den får fin färg. Låt pizzan svalna i någon minut innan den skärs upp. Smaklig måltid!

    Skink- och lökpizza

    ViktVäktarna:

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): hela receptet har 56 points. Vid 6 bitar så blir det 9 points per bit.
    • WW Points: hela plåten har 55 points. Vid 6 bitar så blir det 9 points per bit.
     
  • 0-5 Points,  Matbröd,  WW Points,  WW Points 2025

    Knådfria frukostfrallor

    TOP 10 Läsarnas favoritrecept 2020 + 2022!

    Som ni vet så är Martin Johansson min ”Matbrödsguru”, han får mig verkligen att lyckas med att baka matbröd och det utan någon större ansträngning. Bröden blir riktigt farligt goda och jag har svårt att låta bli dem när de är nybakta och varma. Men det är en träningssak och två söndagar i rad har jag bakat dessa och lyckats ta så mycket som jag har velat och haft ”råd” med i points (Viktväktarna). Söndagsfrukosten blir extra lyxig och det behöver man under denna mörka årstid. De påminner lite om pizzabröd man får till salladen på pizzerian.

    Det typiska för Martins bröd är att man inte behöver göra så mycket med degen, men lite planering krävs dock. Han använder väldigt, väldigt lite jäst så degen behöver många timmar på sig för att jäsa. Jag brukar röra ihop (javisst, bara röra ihop) degen på kvällen och låter den stå och jäsa över natten. Detta recept kommer från hans senast bok ”Bröd, bröd, bröd”.

    Knådfria frukostbröd-kalljästa frukostbröd-nadjaskitchen.se-propoints-vvtillsammans-viktväktarna

    Portioner: 9-12 frallor

    Ingredienser: 

    3 g jäst (3 krm)

    350 g kallt vatten (3 1/2 dl)

    450 g vetemjöl (7 1/2 dl)

    8-10 gram salt (ca 1 1/2 tsk)

    Gör så här:

    På kvällen: Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt degen stå i rumstemperatur i cirka 8 timmar över natten.

    På morgonen: Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och gör så här: Dra ut degen till en kvadrat. Vik överkanten mot mitten och underkanten mot mitten. Vik sedan även sidorna på samma sätt så att det blir som ett litet paket. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt, strö på lite med extra mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning så att den blir riktigt varm. Strö på lite mjöl på degen och dela av en tredjedel med en degskrapa (eller stekspade). Dela tre eller fyra frallor av degremsan och lägg på plåt med bakplåtspapper.

    Knådfria frukostfrallor - nadjaskitchen.se - vvtillsammans- martinjohansson- paindemartin- matbröd-frallor

    Pensla eventuellt på lite vatten. Grädda frallorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, cirka 15 minuter. Låt svalna på galler. Njuut! En sats räcker inte här hemma så jag gör i ordning två bunkar på kvällen, på så sätt kan jag även frysa in någon fralla om jag har tur.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): totalt har receptet 48 points
      • Vid 9 frallor: 5 points per fralla
      • Vid 12 frallor: 4 points per fralla
    • WW Points: hela receptet har 48 points, vilket ger 4 points vid 12 st o 5 points vid 10 st
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 44/2022

    Sista dagarna i oktober är här och november är runt hörnet. För mig är november årets mörkaste månad och det gäller att hitta energi. En av saker jag gör är att ta in lite extra D-vitaminer för att hjälpa kroppen. Hur gör du? Berätta mer än gärna. Kram Nadja

     

    Måndag: Örtkotlett med couscous och grönsaker

    Tisdag: Värmande linssoppa

    Onsdag: Salsamarinerad kyckling med valnötsris

    Torsdag: Kesopaj med grönsaker

    Fredag: Chorizo i paprika- och chilisås

    Lördag: Kycklinglasagne

    Söndag: Fläskfilé i gräddig sås med tagliatelle

     
  • 6-10 Points,  Kyckling/Fågel,  Mexikanskt,  WW Points,  WW Points 2025

    Smoky BBQ Chicken Tortilla

    Tortillabåtarna från Old El Paso är inte alls så dumma, man kan använda dem på olika sätt. Här är båtarna fyllda med en god kryddig fajitakyckling och grönsaker. Detta är verkligen ett bra sätt att variera sin tacokväll med så att man inte bara köra på samma spår hela tiden. Fyll båtarna med mycket sallad och annat grönt så blir det mer mättande.

    Smokey BBQ Chicken-propoints-tortilla-fullkorn-oldelpaso-majs-kyckling-vvtillsammans-viktväktarna-ost-paprika

    Smoky BBQ Chicken Tortilla

    Portioner: 4

    Ingredisenser: 

    500 gram kycklingfilé

    1 msk rapsolja

    1 gul lök

    1 paprika, gärna röd

    1 dl majs

    1 påse Old El Paso Fajita Spice Mix Smoky BBQ

    1 tsk paprikapulver

    1 tsk spiskummin

    1 förpackning Old El Paso Stand N Stuff (8 stycken)

    100 gram riven ost (12 %)

    2 dl Taco salsasås medium (eller valfri styrka)

    grönsallad, tomat och andra valfria grönsaker

    Gör så här:

    1. Strimla kycklingen och stek den i olja. Hacka löken och strimla paprika. Stek den tillsammans med kycklingen. När kycklingen fått färg och paprikan mjuknat strör du över Fajita kryddmixen tillsammans med paprikapulver och spiskummin. Blanda väl. Häll även i majskornen och låt allt fräsa i någon minut.
    2. Värm eventuellt tortillabröden (insvepta i folie) i 10 minuter i 175 graders värme, men de går lika bra att äta dem kalla.
    3. Fyll båtarna med strimlad isbergssallad, tomat, gurka och andra valfria grönsaker.
    4. Fördela sedan kycklingröran över alla 8 tortillabåtarna. Klicka över salsasås och strö över riven ost. Njut av det goda!

    Smokey BBQ Chicken-propoints-tortilla-fullkorn-oldelpaso-majs-kyckling-vvtillsammans-viktväktarna-ost-paprika

     Viktväktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 9 points per portion (2 båtar per porton)
    • WW Points: 9 points per portion (2 båtar)
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 43/2022

    I denna meny vill jag tipsa er om de vegetariska Bönbiffarna med couscous och vitlöksyoghurt (riv eller finhacka löken till biffarna för att den inte ska ta över) men även Lövbiff Teriyaki är mycket gott. Har du provat något av detta? Berätta mer än gärna vad du tyckte. Önskar dig en riktigt fin söndag. //Nadja

    Måndag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta 

    Tisdag: Fiskgratäng med spenat och pinjenötter

    Onsdag: Kycklingsoppa

    Torsdag: Bönbiffar med couscous och vitlöksyoghurt

    Fredag: Lövbiff Teriyaki med syrlig Pak Choi sallad

    Lördag: Kyckling i dragonsås (med purjolök)

    Söndag: Auberginemoussaka

     
  • 0-5 Points,  Matbröd,  WW Points

    Tortillabröd

    Jag har länge velat testa och baka egna vetetortillas och i lördags så blev det av. Bröden blev riktigt goda och skiljer sig mycket från de köpta. Men det var lite svårt och pilligt att få dem fina och runda. Ett tips är att inte kavla dem för tunt och stek dem inte för länge heller, för då blir de hårda. Jag stekte dem i en torr och het panna men du kan även steka bröden med lite neutral olja i pannan, allt beror på din stekpanna.

    Tortillabröd

    Till 12 stycken mellanstora tortillabröd behöver man:

    8 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver, ½ tsk salt, ½ dl rapsolja, 3 dl vatten, lite vetemjöl till utbakning (typ 1/5 dl), ev lite olja till stekning

    Gör så här:

    Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten. Arbeta ihop alltsammans till en deg. Ställ degen kallt i 30 minuter.

    Tortillabröd - smartpoints - viktväktarna

    Dela degen i 12 jämnstora bitar och kavla ut varje till en tunn rund kaka. Jag rullade först varje degbit till en rund boll, plattade lite och kavlade sedan ut den rund. Om degen är lite svår att jobba med, typ drar ihop sig vid utkavlingen, då ska du låta den vila i någon minut. Därefter blir det lättare att jobba med degen igen.

    Tortillabröd - smartpoints - viktväktarna

    Stek tortillabröden på båda sidorna i en torr het panna eller med lite olja i. De är färdiga när de fått lite färg. Förvara dem under en bakduk tills det är dags att äta dem.

    ViktVäktarna

    • WW Points: Totalt har receptet 65 points. Vid 12 stycken bröd så blir det 5 p/styck.
     
  • 0-5 Points,  6-10 Points,  Kyckling/Fågel,  WW Points,  WW Points 2025

    Chicken à la King

    Detta är en mycket snabb och lättlagad rätt som passar både till vardags och vid bjudningar. Om du använder dig av färdiggrillad kyckling så går det lite snabbare men det blir magrare med kycklingfiléer. Jag har haft med paprika och gröna ärter i denna rätt men lägg gärna till lite tärnad morot också så blir den ännu mera färggrannare.

    Det här behöver du till 4 portioner:

    1 liten färdiggrillad kyckling (utan skinn) eller 4 kycklingfiléer, 200 g champinjoner, 1 gul lök, 1 röd paprika, 1 msk rapsolja, 1 msk vetemjöl,  1/2 msk kycklingfond + 2 dl vatten, 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 msk tomatpuré, soja, salt, peppar, 2 dl gröna ärter

    Gör så här:

    Befria kycklingen från skinn och ben. Skär köttet i mindre bitar. Ansa och skiva svampen. Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Fräs svamp och lök i rapsoljan tills löken är mjuk och glansig. Om du använder dig av kycklingfilé så fräser du den tillsammans med svampen och löken. Tillsätt paprikan och låt den fräsa med någon minut. Strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och matlagningsgrädde. Låt koka upp under omrörning i några minuter. Smaka av med tomatpuré, soja, salt och peppar. Tillsätt till sist kycklingen och ärter. Låt allt bli genomvarmt. Servera gärna kokt ris till.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025):
      • Med 4 % matgrädde: 3 points per portion
      • Med 10% laktosfri matgrädde: 5 points per portion
      • Med 15% matgrädde: 7 points per portion
    • WW Points: 10 points/portion om du använder färdiggrillad kyckling (utan skinn) och med 10 % laktosfri matlagningsgrädde, 6 points/portion om du använder kycklingfilé och 10 % laktosfri matlagningsgrädde. Lägg till points för ris eller potatis.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 42/2022

    Jag hoppas att ni ska finna något gott i veckans meny. Vad sägs om Makaronipudding? För oss var det evigheter sedan vi gjorde det. Jag ser även fram emot krispiga kycklingbitar och köttfärsjärparna, det är så gott. Önskar er alla en fin vecka. /Nadja

    Klicka på de röda länkarna nedan så kommer du direkt till receptet du väljer.

    Måndag: Makaronipudding

    Tisdag: Potatismoussaka med quornfärs

    Onsdag: Krispiga kycklingbitar med currydip

    Torsdag: Lax- och spenatsoppa

    Fredag: Pastagratäng

    Lördag: Köttfärsjärpar med timjan och grönsaker i tomatsås

    Söndag: Helstekt fläskfilé med Chili- och vitlökspotatis