Pepparbiff med rödvinssås och hasselbackspotatis

 

GOTT NYTT ÅR! Jag önskar er en riktigt fin fortsättning på det nya året och må den bli superfin. Efter en del ändringar i sista minuten så blev det ändå en trevlig och stillsam nyårsafton för oss. Menyn bestod av en liten enkel mumsbit som aptitretare, Pepparbiff av oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås. Och som dessert så fick det bli Frusen vintervit marängtårta. Efter allt detta så var vi så mätta och belåtna och kunde njuta av nyårsafton precis som man skulle. Börja gärna med såsen, sedan potatisarna och till sist köttet så får du allt klart nästan samtidigt.

Pepparbiff av oxfilé till 4 portioner:

4 skivor oxfilé à 125 gram, grovkrossad svartpeppar, salt, smör till stekning

Gör så här:

Täck sidorna på de putsade filébitarna med krossad svartpeppar. Var försiktig så att det inte blir för mycket för då blir det för starkt. Salta och bryn dem i smör på båda sidorna så de får färg i en mycket het panna. Lägg filéerna i en oljad/smörad ugnsform och stek ytterligare i 200 graders ugn i cirka 15 minuter tills de har en innertemperatur på 65 grader (rosa).

Hasselbackspotatis för 4 portioner:

8 medelstora potatisar, 20 gram smör, 2 krm salt, 2 msk ströbröd

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Ett tips är vanligtvis att man använder en träsked eller slev när du skär, på så sätt undviker du att skära igenom. Lägg de skurna potatisarna i en ugnsäker form och pensla dem med smör. Strö på salt och stek dem i cirka 45 minuter tills de känns mjuka rakt igenom. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på med ströbröd när det återstår 10 minuter av stektiden.

Rödvinssås till 4 portioner:

1 msk smör, 1 finhackad scharlottenlök, 2 msk socker, 4 dl rödvin (matlagningsvin), 4 dl vatten, 1 msk balsamvinäger, 4 msk kalvfond, 1 msk maizena, 2 msk smör

Gör så här:

Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken i cirka 1 minut utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt den smälta i cirka 1 minut. Tillsätt vin, vatten, vinäger, kalvfond, maizena och låt det koka tills cirka 3 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen, gärna i en ny kastrull, strax innan servering och rör ner smör så att den smälter.

Servera allt tillsammans med lite haricots verts och sallad gjord på tomatskivor, röd lök, salt, peppar,olja och lite vinäger. Smaklig måltid!

ViktVäktarna

  • WW Points: points för 1 portion: Oxfilé = 4 points för 150 gram, Hasselbackspotatis = 6 points, Rödvinssåsen är 8 points men ersätt den gärna med Jensen’s Rödvinssås gourmet som är 1 points för 1 dl. Totalt blir det 11 points med Jensen’s Rödvinssås.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.