Julbak, WW Flex, WW Propoints, WW SmartPoints

Lussekatter med pärlsocker

Det är inte alltid man planerar sin bakning och så var det i mitt fall denna gång. Jag hade ingen kesella till lussekatterna jag hade tänkt baka och absolut ingen lust att springa till affären. Det var bara att leta upp ett recept som såg lovande ut på nätet. Jag fann ett recept av Leila Lindholm där hon lovade saftiga lussekatter och det utan kesella. Resultatet var mycket bra och vi här hemma blev nöjda. Jag har dock ändrat lite och anpassat det med lite viktväktartänk. Vi är inte så förtjusta i russin så vi klär våra lussekatter med lite pärlsocker istället, ni gör naturligtvis så som ni själva vill. För allra bästa resultat så bör du använda en maskin som bearbetar degen upp till 15 minuter. Recept på Lussekatter med kesella finner du här.

Lussekatter med pärlsocker - propoints-viktväktarna-julbak-lucia-advent

Till mellan 24-32 bullar behöver du:

Deg: 200 g smör, 2 kuvert (1 g) saffran, 5 1/2 dl mellanmjölk, 50 g jäst, 2 ägg, 1 1/2 dl strösocker, 1 krm salt, 14 dl vetemjöl

Pensling: ägg + 7 msk pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt den koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Fördela jästen i bunken som tillhör bakmaskinen och lös upp det med lite av det fingervarma vätskan. Sätt igång bakmaskinen på medelhög hastighet, använd degkrok, och tillsätt ägg och strösocker. Arbeta sedan in vetemjölet och saltet i degen lite i taget. Bakmaskinen ska nu få arbeta mellan 10-15 minuter, tills degen börjar släppa från kanterna. Låt det sedan jäsa i bunken till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Lussekatter med pärlsocker-leila-recept-julbak-lucia-propoints-viktväktarma

Knåda degen med ett par tag på ett mjölat bakbord och dela den sedan i 4 bitar. Där efter delar du varje bit i ytterligare 6 eller 8 bitar, beroende på hur många du vill göra. Rulla ihop varje bit till lussekatter och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt katterna jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) så länge.

Lussekatter med pärlsocker-leilalindholm-saffran-propoints-viktväktarna-vvtillsammans-pärlsocker

Vispa upp ägget till penslingen och pensla lussekatterna. Strö över pärlsocker eller garnera med russin. Grädda lussekatterna i 8-10 minuter tills de får en fin gyllene färg.

 Viktväktarna:

  • WW Flex: hela satsen har 223 smartpoints, vid 24 lussekatter så blir det 9 smartpoints styck
  • Smartpoints: vid 24 lussekatter blir en 10 smartpoints och vid 32 st 7 smartpoints
  • Propoints: vid 24 lussekatter blir en 6 propoints och vid 32 st blir det 5 propoints.
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera