Ugnspannkaka

Vardagar kan vara stressiga och man brukar oftast ha ont om tid. Barnen är hungriga efter dagens alla aktiviter och då ska middagens helst gå fort att göra. Varför inte göra en ugnspannkaka som man lätt och snabbt vispar ihop och sedan så låter man ugnen sköta resten? Eller varför inte ha det som efterrätt? Här kommer ett recept till en liten ugnsplåt, cirka 27 x 34 cm, lagom till 2-3 portioner. Kanske något till på torsdag istället för klassiska pannkakor?

Fluffig ugnspannkakaUgnspannkaka, 2-3 portioner

3 ägg, 2 dl vetemjöl, 4 dl mellanmjölk, 1 krm salt, 1 tsk bakpulver, 50 g smält smör

Gör så här:

Vispa upp äggen och tillsätt mjölen (med bakpulvret)  lite i taget. Rör hela tiden så att inga mjölklumpar finns. Tillsätt sedan mjölken, lite i taget, och även saltet. Smält smöret i ugnsplåten som pannkakan ska gräddas i, på så sätt smörjer du även plåten samtidigt. När smöret har smält blandar du i den i pannkaksmeten. Blanda väl. Häll sedan smeten i ugnformen och grädda pannkakan i 225 grader i cirka 15-20 minuter. Var inte rädd när den sjunker ihop efter du har tagit ut den ur ugnen, det är helt normalt. Skär pannkakan i bitar och servera med lite sylt och eventuellt grädde.

Ugnspannkaka med syltViktväktarna

Smartpoints: Totalt är det 45 smartpoints enligt receptet nedan. Dela det med antal portioner, tex, vid 4 portioner blir en portion 11 sp

Propoints: Totalt är det 33 propoints enligt receptet nedan. Dela det med antal portioner.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Ugnspannkaka

  1. Mums vad smarrigt med pannkaka 🙂
    Imorgon blir det typisk torsdagsmiddag med ärtsoppa och tunnpannkakor, mums !

  2. Åh! jag längtar efter ett nytt kök!!! Jag har lyckats ganska bra att lära mig den gamla gasugnen här i vår lght som varken visar temperatur eller har särskilt reglerbar inställning, men just tjockpannkaka går inte att lyckas med. Men sen..om ett tag ( renoveringen är planlagd) när jag har min nya ugn då jäklar!!! Fin blogg förresten!

    Tack, jättekul att du tycker det. Hoppas du får ett jättefint kök, ditt drömkök!
    Nadja

  3. Åh vilken pösig och fin pannkaka, ska testa ditt recept nästa gång, det brukar nämligen inte gå någe bra för mej.

  4. Ugnspannkaka var länge sedan, nu blev jag sugen när jag ser din fina.

    Må så gott & ha en härlig helg!’
    Mimmi

  5. Verkar som om du verkligen lyckats med din pannkaka. När jag gör pannkaka i ugn så fastnar det alltid i långpannan, fast jag har massor av smör i. Har du nåt tips??

    Hej Anna,
    Jag brukar smälta smöret i den ugnsform pannakakan ska gräddas i. Det smälta smöret häller jag även i smeten innan den gräddas. Det brukar aldrig fasta något då. Hoppas det hjälper, annars prova med en annan ugnsform.

    Hälsningar Nadja

  6. Ett tips till ugnspannkaka är att ha i ca 2 tsk ostlöpe i smeten pannkakan blir fantastiskt fluffig och fin..
    sen brukar jag ha bacon i en långpanna å köra i ugnen först och hälla på smeten när den har blivit lite knaprig. Fantastiskt!

    Tack för tipset, alltid bra med sådana!
    Hälsningar Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *