Vitlöksdoftande kalvstek

 

En riktigt god, saftig och vitlöksdoftande kalvstek avnjöt vi i söndags. Att man inte gör detta oftare undrar jag. Minimalt med arbete i köket men så gott.

Detta behöver du:

ca 1 kg benfri kalvstek, salt, grovmalen svartpeppar, vitlökspulver, 2 msk smör

Gör så här:

Gnid in steken med kryddor. Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Bryn köttet vackert runt om på ganska hög värme. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Sätt ugnen på 150 grader. Stek på nedersta falsen tills termometern visar 62 grader om du vill ha rosa i mitten eller 70 grader om du vill ha den genomstekt.

Den låga ugnstemperaturen gör så att köttet blir mör och fin, men det tar lite längre tid att tillaga, så det är planering som gäller här. Jag vet inte hur lång tid det tog för min bit att steka, men jag la in den på förmiddagen och lät den ta den tid den behövde. Låt köttet vila i minst 20 minuter innan du skär i den. Du kan servera kalvsteken på ett klassiskt sätt med kokt potatis och gräddsås eller med ugnsstekt potatis och beasås. Kanske något inför Alla Hjärtans Dag imorgon?

ViktVäktarna

  • WW Points: 100 gram tillagad nötstek är 3 points

7 kommentarer

  • Jessica

    Den låter ljuvlig. Tyvärr blir det inte stek här hemma så ofta och det är synd för det ju verkligen smarrigt.

    Ha en bra Alla hjärtans dag!

     
  • Malin

    Jag gillar också stekar 🙂 En del verkar tycka det är mycket jobb med stekar, men det är ju verkligen tvärtom! Krydda, bryna och in ugnen. Så piper ugnen när det är klart. Busenkelt 🙂 Enda minuset för mig är att stekar är lite över min budget som fattig studerande. Har du testat att göra stekar i lergryta? Blir jättesaftigt.

     
  • Emmas Kök

    Den ser riktigt god ut! Det är sällan jag äter stek dock, bli mestadels om jag hälsar på hemma och mamma lagat det. Kanske skulle ta och prova det själv nån dag!

     
  • Gäddan

    Stekar är så underbart goda.
    Gillar mat som fått stå länge och blivit klar. När det blir så mört så man knappt behöver tugga.

    Gillar ditt fina tema på bloggen.
    Känns härligt somrigt 😀
    // G

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.