Nattjästa sesambröd

 

Många tror det är svårt att baka eget matbröd och visst det kan vara så ibland, men inte så där toksvårt. Jag tycker att du ikväll ska fixa ihop denna deg för då kommer du bli överlycklig av doften av nybakat bröd imorgon bitti. Förra helgen så gjorde jag det själv och kommer nog göra om det ikväll, för det var så ljuvligt gott med ljummen nybakad brödbit. Receptet passar perfekt även för den lilla familjen med få medlemmar då det bara är 8-10 bröd av denna sats. Om det blir över så är det bara att frysa in. Ha en trevlig fredag.

Till 8-10 stycken behöver du:

1/4 paket jäst, 2 dl kallt vatten, 1 msk olja, 3/4 tsk salt, 1 dl grovt rågmjöl, 4-5 dl vetemjöl, 3 msk sesamfrö

Gör så här:

Smula jästen. Tillsätt lite av det kalla vattnet och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet, rågmjölet och till sist även vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 8-10 bitar, beroende på hur stora du vill ha bröden. Forma till långa släta bröd som lägg på en bakpappersklädd plåt. Täck plåten med bakduk och ställ i kylskåp över natten.

På morgonen tar du fram plåten och låter den stå framme en stund eller tills ugnen blir 250 grader varm. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10 minuter. Låt svalna en kort stund och gör sedan en god smörgås och njut!

ViktVäktarna

  • WW Points: hela satsen har 44 points. Vid 8 st bröd blir det 6 points styck och vid 10 stycken så blir 4 points styck.

 

10 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.