Julgransbröd
För vacker för att bryta? Ja kanske, men till sist kan man inte motstå att ta en bit. Forma brytbrödet till en fin gran och dekorera stammen med julrosett. Jag har gjort bullarna lite större och därför gjort endast 17 bullar och inte 32 som receptet säger. Oavsett hur du gör så är den uppskattad och vacker att ha på julbordet.
Julgransbröd, 1 styck
Deg: 50 g jäst, 100 g smör eller margarin, 5 dl mellanmjölk, 1 tsk salt, 2 tsk strösocker, ca 13 dl vetemjöl
Pensling: 1 uppvispat ägg
Garnering: vallmofrön och/eller sesamfrö (ca 1 msk vardera)
Ugn: 225 grader
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och blanda i mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. Häll lite degspad över jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig för hand eller med elvispens degkrokar. Strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk på dragfri plats ca 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet. Forma ca 32 små bullar. Lägg dem intill varandra i form av en gran på en plåt med bakpapper. Den nedersta raden bör vara 5-7 bullar. Avsluta med 2 bullar som bildar en liten stam. Låt jäsa under bakduk på dragfri plats ca 30 minuter. Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått fin färg och känns lätt, cirka 25 minuter. Knyt ett fin rött band runt stammen.
ViktVäktarna
- WW Points: hela brödet är 129 points. Vid 32 bullar så blir det 4 points per bulle.
8 kommentarer
Nadja
Hej Ingrid, ledsen för att mitt svar har dröjt, men vi har legat sjuka hela julen. Det är klart att du kan ha vört kryddor i degen om du så önskar det.
Vörtkryddorna gör så att brödet blir mer ”Juligt”.
God fortsättning och Gott Nytt år!
Hälsningar Nadja
Ingrid Hagström
Kan man ha vörtkryddor i degen?
Jennie
Men gud så fint! Vilket perfekt gåvobröd! 🙂
Nadja
Till Kryddburken:
Jag tror om du vill göra en sådan flätkrans så tar du mycket mera mjöl så att brödet blir hårdare, du ska ändå inte äta den. Mjölet gör att brödet hårdare och håller då bättre. Lycka till!
Nadja
kryddburken
Åh så fint, passar superbra på julbordet ju!! Jag klurar lite på att göra en sån där flätad brödkrans som man hänger upp på väggen eller i ett fönster! Det ska ju inte ätas då men jag har inte hittat något passande recept än som ”håller”! Ha en mysig helg & en riktigt GOD JUL!!
Hanna
Vilket läckert bröd! =)
Jessica
Oj, ja det är ju nästan för fint för att man ska vilja bryta av en bit. Fast det klart den ser ju smarrig ut också så frågan är väl hur länge man klarar av att hålla sig.
Anna
Jag brukar också göra julgransbrödet. Det är lite roligt att lägga fram.
Anna