Kycklinggryta med bacon

 

Här kommer ett recept från 2013 som jag har gjort om lite och anpassat efter lite mer Viktväktartänk. Jag hoppas att du kommer att tycka om den lika mycket som jag. Välj själv om du vill ha bacon från fläsk, kyckling eller kalkon. Godast är nog den av fläsk för den bidrar med lite sälta. Denna rätt passar både till en lite festligare middag, men även som vardags rätt då den går snabbt att tillaga. Gott till att servera till är kokt potatis, ris eller pasta.

Kycklinggryta med bacon

Portioner: 4

Ingredienser: 

500 g kycklingfilé

1 lök

1 förpackning bacon (välj fläsk/kyckling/kalkon)

1 tsk rapsolja

1 dl gröna ärter

1 stor morot

1 vitlöksklyfta

3 dl matlagningsgrädde (+ ev ½ dl vatten för att reda ut)

1 tsk torkad timjan

1 tsk kinesisk soja

salt och peppar

Gör så här:

  1. Om du önskar ha potatis, pasta eller ris till, så börja med att lägga det på kokning.
  2. Skala moroten och löken.
  3. Skär kycklingfilén i lite större bitar och likaså baconet.
  4. Fräs kycklingen och baconet tillsammans med hackad lök i lite matfett i en gryta.
  5. Slanta moroten i lite större bitar och lägg även den i fräset.
  6. När allt har fått  fräsa i några minuter och ingen vätska finns i grytan lägger du till de frysta ärterna och pressar i vitlöken.
  7. Rör om och låt det få fräsa i någon minut.
  8. Häll i matlagningsgrädden, ev vatten, timjan, soja och smaka av med salt och peppar.
  9. Låt nu grytan få puttra i cirka fem minuter så att smakerna kommer fram och såsen tjocknar lite.
  10. Glöm inte att servera en god sallad till.

Viktväktarna

  • WW Points (kostprogrammet från 2025):
  • med kycklingbacon och 4 % matlagningsgrädde: 3 points per portion
  • med kycklingbacon och 10 % laktosfri matlagningsgrädde: 6 per portion
  • med kycklingbacon med 13% matlagningsgrädde: 7 per portion
  • med bacon och 4% matlagningsgrädde: 7 points per portion
  • med bacon och 10 % laktosfri matlagningsgrädde: 10 points per portion
  • med bacon och 13% matlagningsgrädde: 11 points per portion
  • WW Points: kostprogrammet innan dagens – gäller inte längre
  • med kycklingbacon: 3 p/portion med 4% grädde och 6 p/portion med 10% laktosfri grädde
  • med bacon: 7 p/portion med 4 % grädde 10 p/portion med 10% laktosfri grädde

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.