Veckomeny 38/2015
Halva september är redan förbi. Vi har haft en fin september hittills med sol och värme men de senaste dagarna så har regnet gjort sig påmind. Så nu är det dags för lite värmande mat så som soppor och grytor. Jag vill tipsa er om den goda Paprikagrytan, den är riktigt god. Enligt receptet så har jag gjort den i en Crock-Pot men det går lika bra i en vanlig kastrull/gryta. Tillagningstiden blir kortare och man kanske måste lägga till lite vatten under tiden den kokar samt att man lägger in potatisen och paprikan de sista 20 minuterna så att de inte kokar sönder. Det är faktiskt fördelen med en Crock-Pot, man kan lägga allt på en gång för inget kokar sönder. Ha en riktigt fin vecka / Nadja
Måndag: Halstrad hoki med basilikasås
Tisdag: Ugnspannkaka med grönsaker och skinka
Onsdag: Tortillapizza med köttfärs
Torsdag: Grönsakspaj (vegetarisk)
Fredag: Salsamarinerad kyckling med valnötsris
Lördag: Lasagne al forno
Söndag: Paprikagryta
Veckans söta: Äppel- och citronmuffins
Veckomeny 37/2015
Halloj halloj, här kommer en ny veckomeny till er som behöver lite inspiration, idéer eller liknande. Det som är bra men dessa veckomenyer är ju själva planeringen, då har man inhandla allt man behöver och behöver inte ställa sig frågande vad det blir till middag med en kurrande och hungrig mage. Om du inte har en surfplatta eller liknande så kan du printa ut recepten och ha dom i en plastficka. Sedan kan den som kommer hem först påbörja matlagningen. Och glöm inte att vara flexibla, man behöver inte följa veckomenyn till punkt och pricka. Om maten en dag inte passar så byt ut det till något annat. Leta rätt på något annat bland de olika kategorierna som finns i högra sidomenyn, gör som det passar dig och dina närmaste. / Nadja
PS! Alla recepten nedan skall vara propointsberäknade, om inte så får ni hojta till. Ni får även säga till om det är något äldre recept som ni vill ha propointsberäknat, maila eller lämna en kommentar i det inlägget.
Måndag: Phad Thai med kyckling
Tisdag: Ugnstekt falukorvspytt
Onsdag: Kassler med sweet chiligrönsaker
Torsdag: Ugnsbakad lax med Philadelphia
Fredag: Potatismoussaka
Lördag: Helstekt fläskfilé
Söndag: Gulaschsoppa
Veckans söta: Havrebollar
Veckomeny 36/2015
Då var det dags för ytterligare en veckomeny och jag hoppas att ni finner nya rätter att provlaga. Vad sägs om Korvstroganoff med texmex smak? Kan vara lite dyr om man väljer riktig falukorv men om du väljer magrare korv, typ 9 %, så får du ner propointsen. Den är vilket som god och det känns bra att kunna variera den klassiska rätten lite. Detta är ytterligare ett exempel varför planering är bra. Om man är medveten om att man ska äta lite ”dyrare” mat till middag så kan man planera och äta något billigare till frukost och lunch istället. Ha en bra vecka nu med så lite regn som möjligt! Nadja
PS! Alla recepten nedan skall vara propointsberäknade, om inte så får ni hojta till. Ni får även säga till om det är något äldre recept som ni vill ha propointsberäknat, maila eller lämna en kommentar i det inlägget.
Måndag: Korvstroganoff med Texmex smak
Tisdag: Mangocurry couscous med kyckling och grönsaker
Onsdag: Torsk med nudelwok
Torsdag: Omelett med mozzarella, rökt skinka och paprika
Fredag: Fläskytterfilé med ostmos
Lördag: Köttfärsgratäng
Söndag: Bogstek med franska kryddor och vitlök
Veckans söta: Kanelhavrekakor
Havrebröd med linfrö
Det blev lite brödbak i helgen och resultatet blev detta goda Havrebröd med krossad linfrö. Nyttigt, mättande och inte svårt alls. Prova så får du se. Brödet går bra att frysa men skär gärna upp det först så kan du ta så många skivor du behöver.
Till 2 stycken limpor behöver man:
25 g jäst, 5 dl vatten, 2 tsk salt, 2 msk olja, 3 dl havregryn, 1 dl krossat linfrö, 9 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla cirka 15 minuter. Tillsätt sedan vetemjölet med spara cirka 1 dl till utbakning. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller cirka 10 minuter för hand. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt cirka 1 timme.
Ta upp degen på mjölad bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 2 bitar och forma till runda eller ovala bröd. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa cirka 30 minuter. Skär bröden med en vass kniv. Mjöla eventuellt brödytan lite innan den sätts in för gräddning. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader, cirka 25-30 minuter. Lägg bröden på galler för att kallna utan bakduk.
ViktVäktarna
- WW Points: totalt har receptet 83 points för 2 bröd (42 points per bröd). Dela det med antalet skivor du skär upp i, tex 10 skivor = 4 points/skiva.
Veckomeny 35/2015
Visst känns det som om hösten är på intågande? Lite småkallt på morgonen och bladen på träden har börjar ändra färg till gult. Men så är det ju snart september. Jag hoppas den blir riktigt fin med mycket sol och så lite regn som möjligt. Men i och med kallare väder så vill vi även ha lite varmare mat. Men glöm inte bort grönsakerna för det. Ta alltid halva tallriken med någon/några grönsaker som du gillar. Ha en bra vecka! Nadja
Måndag: Krämig Italienska tomatsoppa med frikadeller och snäckpasta
Tisdag: Kycklinggryta med Kabanoss
Onsdag: Fiskgratäng med spenat och pinjenötter
Torsdag: Filodegspaj med purjolök och ris (vegetariskt)
Fredag: Lövbiff i vitlöksås
Lördag: Färsbiffar med Raita
Söndag: Biff Stroganoff
Veckans söta: Äppel- och kokospaj
Måltider för endast 8 propoints per portion
Ibland vill man ju snåla in på sina propoints (poäng som man räknar i Viktväktarnas program) av olika anledningar och äta måltider som kostar lite mindre av dem. Sallader och soppor är då oftast alternativen man tar. Men det finns riktiga måltider som inte heller kostar så mycket i propoints och här kommer 6 tips där måltiderna endast är 8 pp per portion. Jag tror att det finns något för allas smaker, så våga provlaga och smaka.
Auberginemoussaka eller Het vegetarisk böngryta
Kycklingwok med ris eller Halstrad hoki med frisk basilikasås
Eller Fläskfilé med stekta nudlar och Krämig Citron- och vitlökspasta
Veckomeny 34/2015
Söndag igen och det innebär planering av middagarna inför nästa vecka. Laga gärna någon extra portion när du väl håller på. Det brukar inte ta någon längre tid men däremot så sparar det mycket tid att ha färdiga matlådor att plocka fram när det väl behövs. Eller så har du en lunchlåda att ta med till jobbet nästa dag och du sparar både en slant och har koll på din propointsbudget. Ha en bra vecka! Nadja
PS! Prova Pastawoken med vitlökskyckling, du kommer inte att ångra dig…supergott!
Måndag: Pastawok med vitlökskyckling och grönsaker
Tisdag: Mexikansk grönsakspizza med tacotopping
Onsdag: Kabanoss- och äggpanneröra
Torsdag: Fisk- och paprikgratäng med ajvar
Fredag: Quesadilla fylld med skinka, ost och salsa
Lördag: Köttfärsrulle med skinka och ost
Söndag: File i dragon och senapssås
Veckans söta: Syltkakor med mandelflarn
Veckomeny 33/2015
Bloggen har fått ett nytt utseende! Jag hoppas att ni kommer gilla den, själv gillar jag den och tycker det ser bättre ut. Hissa eller dissa den gärna. Vad ni tycker är viktigt, så berätta. Denna vecka tipsar jag er att prova Kyckling med mozzarella, grillad paprika och pinjenötter. En rätt som är god, känns lite lyxig och är så enkel att tillaga. Ha en riktigt fin vecka! /Nadja
Måndag: Falafel i tunnbrödrulle (vegetariskt)
Tisdag: Kryddig Jambalaya
Onsdag: Fisk med gremolata och mild citronsås
Torsdag: Pasta Carbonara Leggera
Fredag: Kyckling med mozzarella, grillad paprika och pinjenötter
Lördag: Grekisk fläskkarré med tzatziki och medelhavssallad
Söndag: Barbequekotletter med grönsaksris
Veckans söta: Chocolate Chip Cookies
Helstekt Fläskfilé
Detta var gott! Marinera köttet i minst en timme (jag marinerade den säkert i 3 timmar), bryn den snabbt runt om i en stekpanna och efterstek den sedan i ugn i cirka 15-20 minuter. Ja då får du ett väldigt saftigt och mört kött som är jättegott. Köttet kan serveras som den är till valfria tillbehör. Men du kan även servera den kall genom att skära köttet tunt och lägga den på till exempel en salladsbädd och servera den vid en bjudning tillsammans med en potatissallad. Om du ska servera köttet kallt så kan du även tillaga den dagen innan, men vänta med att skära upp den tills det är dags att servera.
Till 4 portioner behöver man:
700 gram fläskfilé
Marinad: 3 msk olja, 1 msk kinesisk soja, 1 tsk sambal oelek, 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 krm grovmalen svartpeppar, ev lite salt
Gör så här:
Putsa köttet fri från senor och fett. Blanda ihop marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och vänd runt om så att marinaden kommer över hela filén. Låt köttet vila i minst 1 timme i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp köttet ur marinaden. Låt det rinna av. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg över köttet på en bakpappersklädd plåt. Stick en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Efterstek köttet i ugnens mitt till en innertemperatur på ca 70 grader, det är ungefär 15-20 minuter.
Ta ut köttet och låt det svalna lite innan du skär upp den i tunna bitar. Servera köttet med valfritt tillbehör eller som på bild med ugnsstekt potatis, tzatziki (gjord på lättyoghurt) och sallad.
ViktVäktarna
- WW Points (Kostprogrammet från 2025): i detta program är fläskfilén nollpointsmat, så här räknas endast marinaden. 3 points per portion. ViktVäktarna har tidigare sagt att om man marinerar en hel köttbit så behöver man inte räkna marinaden eftersom köttet drar inte åt sig av den lika mycket. Valet är ditt om du ska räkna den eller inte.
- WW Points: 4 points per portion om du bara räknar fläskfilén utan marinaden. Med marinaden blir det 7 points per portion. Marinaden behöver inte räknas med om man marinerar en hel köttbit, men välj själv hur du vill göra.
Veckomeny nr 32/2015
Vilket underbart väder vi har fått! Äntligen lite sol och värme. Så sitt inte inne för länge utan gå ut och njut av det fina vädret. Här kommer dock lite hjälp så att ni kan planera in era matintag för nästa vecka som kommer. Ha det gott! / Nadja
Alla recepten är propointsberäknade till er som följer Viktväktarnas program
Nasi Goreng med kyckling Måndag: Nasi Goreng med kyckling
Tisdag: Köttfärslimpa med brunsås
Onsdag: Fisk i chilisås med paprika, gräslök och ost
Torsdag: Korvstroganoffgratäng
Fredag: Goda Pastastubbar
Lördag: Vitlöksdoftande kalvstek
Söndag: Köttfärsfyllda paprikor
Veckans söta: Små knäckäppelkakor