Smulpaj med syrliga äpplen

 

Det här är min sons favoritpaj, han kan äta den året om. Det är en god äppelpaj gjord på syrliga äpplen och har ett frasigt havretäcke och en underbar smak och doft av kanel. En bit av denna paj tillsammans med en god vaniljsås, då har man kommit till himmelriket. Pajen är väldigt enkel att göra och typ klar inom 40 minuter eller så.

Portioner: en pajform

Ingredienser:

3 stycken äpplen, syrliga

150 gram margarin

1 dl strösocker

1-2 tsk kanel

6 dl havregryn

Instruktioner:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skala kärna ur och skiva äpplena rätt så tunt.
  3. Lägg äppelskivorna i en smord paj- eller ugnsform.
  4. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål och fördela matfettet i blandningen med hjälp av fingertopparna så att det blir en smulig och grynig massa.
  5. Strö smulblandningen över äpplena så att de blir helt täckta.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Anpassa gräddningstiden efter din ugn, prova gärna med en sticka att äppelskivorna har mjuknat. Täck eventuell pajen om den börjar få för mycket färg.
  7. Servera äppelpajen varm med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde. Ta det du föredrar mest.

ViktVäktarna

  • WW Points (kostprogrammet från 2025): hela pajen har 78 points med 80 % margarin. Dela det med antalet bitar du skär upp pajen i.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.