Supergott Vardagsbröd

 

TOP 10 Läsarnas favoritrecept 2021! Plats nummer 7.

Det finns en sak jag verkligen måste jobba på när jag bakar matbröd, och det är att låta bli att ta flera gånger av det. Men det är svårt för det är ju så gott och slår köpebröd med hästlängder. Det finns olika typer av bröd och här kommer ett enkelt vardagsbröd som alla borde klara av att göra. Och skulle man mot förmodan inte lyckas första gången så ge inte upp. Utan baka om brödet igen och igen tills du blir nöjd, för du lär det varje gång att bli bättre. Är ni ett mindre hushåll så frys in ena brödet och ta fram det när det behövs, men det går även bra att dela på recept och bara göra ett bröd också. Detta bröd är lika gott till soppan som till goa mackor.

Vardagsbröd

Till två mindre bröd behöver du:

50 g jäst, 4 dl vatten,  4 msk rapsolja, knappt 2 tsk salt, cirka 11 dl vetemjöl

Gör så här:

 Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig (gärna med maskin) i några minuter och låt den jäsa till dubbel storlek – det tar cirka en halvtimme upp till en timme.

Vardagsbröd

 Ta upp degen på ett lite mjölat bakbord. Knåda den lite och dela den i två lika stora delar. Forma varje del till ett runt bröd och låt dem jäsa på plåt i ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 275 grader.

Vardagsbröd

Lägg plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Om du vill så kan du slänga in ett litet glas vatten på ugnens botten så att ånga bildas. Grädda brödet i ungefär 25-30 minuter. Lyft det gärna och känn efter om den känns lätt, om inte grädda i några minuter till. Låt det svalna utan bakduk innan du skär i den. Brödet går jättebra att frysa in.

ViktVäktarna

 • WW Points: varje bröd har 43 points, dela det med antalet skivor du skär upp brödet i. Till exempel: 10 skivor ger varje skiva 4 points.

 

3 kommentarer

 • Nadja

  Hej Ann-Charlotte,
  Så roligt att du lyckades med bröden och att du blev nöjd! Jättekul och stort tack för att du återkopplade vad du tyckte.
  Exakt hur mycket vetemjöl och vätska man ska ha är alltid på ett ungefär, för när man bakar bröd så blir det nästan aldrig likadant.
  Det är så många kemiska fakturor som spelar in.
  Hälsningar Nadja

   
 • Ann-Charlotte Nälsen

  Jättegott bröd!
  Mina blev gigantiska men jag lät degen jäsa 1 timme, bakade ut och lät den jäsa 1timme till samt anv 20 dl mjöl (3 bröd) ist för 22 dl och fick ha i 1 dl mer vätska än receptet krävde. Skårade mina innan jäsning, dels för utseendet, dels för att jag misstänkte att skorpan annars skulle spricka då degen kändes lite ”stum”. Kommer göras igen.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.