Pasta Carbonara leggera

Detta är en magrare variant av den klassiska rätten Pasta Carbonara. Jag har bytte ut den rökta sidfläsken till mager rökt skinka, har använt 17 % ost istället för parmesan och mellanmjölk istället för lite grädde. Resultatet blev en överraskande god och faktiskt lite krämig Carbonara. En mycket bra vardagsrätt då den är snabblagad. Smaklig måltid!

Propoints: 10 pp/portion enligt receptet nedan.

Pasta Carbonara-leggera-carbonara-spagetti-propoints-viktväktarna-nadjaskitchen.se

Till 4 portioner behöver du:

100 g frysta ärtor, 240 g mager rökt skinka, 210 g okokt spagetti, 2 tsk olja, 1 hackad gul lök, 1-2 vitlöksklyftor, 2 ägg, 1/2 dl mellanmjölk, 80 g riven ost 17 %, salt, peppar,

Gör så här:

Tina ärterna, tärna skinkan och hacka löken. Koka spagettin tills den är al dente och låt den rinna av.

Pasta Carbonara-viktväktarna-propoints-nadjaskitchen,se-leggera,spagetti,rökt skinka, ärtor-

Hetta upp oljan i en vid stekpanna. Fräs lök, vitlök, skinka, ärter tills löken är mjuk och skinkan fått lite färg.  Vispa ihop ägg och mjölk och vänd ner det i den nykokta varma spagettin. Blanda ordentligt så att det fördelas överallt. Vänd även ner osten och smaka av med salt och peppar.

Pasta carbonara-leggera-pasta-spagetti-viktväktarna-vvtillsammans-propoints-nadjaskitchen.se

Blanda nu även i skinkfräset och fördela sedan pastan i fyra djupa tallrikar. Spara gärna lite av osten och strö det över varje tallrik, då ser det lite extra smarrigt ut.

Print Friendly

Veckans middagstips nr: 45/2014

Vilken vecka det har varit, sjukt mycket att göra och nu hoppas jag verkligen att det lugnar ner sig lite, lite granna. Men det blir då kortvarigt för snart så börjar ju julstöket. Alla julklappsinköp är i alla fall klara. Tack och lov för webbshopping, hade det inte funnits så hade jag aldrig hunnit med. Hur är det hos er? Har ni hunnit med alla julklappar? Jag hoppas det. Och jag hoppas att ni inte har det lika stressigt som jag. Här kommer veckans middagstips som jag hoppas hjälper er lite granna i all julstress. Trevlig advent! / Nadja

Stekt lax med kall sås

     citron- och vitlöksdoftande pasta     Falukorv med pepparrotssås     Örtkotlett med couscous och wok - propoints - nadjaskitchen- örter - kotlett - vvtillsammans - propoints - viktväktarna

     Kycklingröra med soltorkade tomater     Köttfärspaj i portionsformar     Helgskinka med sesamfrö och senapsgriljering

Måndag: Stekt lax med citronpeppar med kall sås

Tisdag: Krämig Citron- och vitlökspasta (vegetariskt) (propoints)

Onsdag: Falukorv med pepparrotssås

Torsdag: Örtkotlett med couscous  och wok (propoints)

Fredag: Kycklingröra med soltorkade tomater (propoints)

Lördag: Köttfärspaj i portionsformar (propoints)

Söndag: Helgskinka med sesamfrö

Veckans söta: Mjuk pepparkaka med apelsinglasyr

Print Friendly

Lussekatter med pärlsocker

Det är inte alltid man planerar sin bakning och så var det i mitt fall denna gång. Jag hade ingen kesella till lussekatterna jag hade tänkt baka och absolut ingen lust att springa till affären. Det var bara att leta upp ett recept som såg lovande ut på nätet. Jag fann ett recept av Leila Lindholm där hon lovade saftiga lussekatter och det utan kesella. Resultatet var mycket bra och vi här hemma blev nöjda. Jag har dock ändrat lite och anpassat det med lite viktväktartänk. Vi är inte så förtjusta i russin så vi klär våra lussekatter med lite pärlsocker istället, ni gör naturligtvis så som ni själva vill. För allra bästa resultat så bör du använda en maskin som bearbetar degen upp till 15 minuter. Recept på Lussekatter med kesella finner du här.

Propoints: vid 24 lussekatter blir en 6 propoints och vid 32 st blir det 5 propoints. Om ni använder russin istället för pärlsocker så gör det upp till 2 msk russin, för då ändras inte propointsantalet.

Lussekatter med pärlsocker - propoints-viktväktarna-julbak-lucia-advent

Till mellan 24-32 bullar behöver du:

Deg: 200 g smör, 2 kuvert (1 g) saffran, 5 1/2 dl mellanmjölk, 50 g jäst, 2 ägg, 1 1/2 dl strösocker, 1 krm salt, 14 dl vetemjöl

Pensling: ägg + 7 msk pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt den koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Fördela jästen i bunken som tillhör bakmaskinen och lös upp det med lite av det fingervarma vätskan. Sätt igång bakmaskinen på medelhög hastighet, använd degkrok, och tillsätt ägg och strösocker. Arbeta sedan in vetemjölet och saltet i degen lite i taget. Bakmaskinen ska nu få arbeta mellan 10-15 minuter, tills degen börjar släppa från kanterna. Låt det sedan jäsa i bunken till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Lussekatter med pärlsocker-leila-recept-julbak-lucia-propoints-viktväktarma

Knåda degen med ett par tag på ett mjölat bakbord och dela den sedan i 4 bitar. Där efter delar du varje bit i ytterligare 6 eller 8 bitar, beroende på hur många du vill göra. Rulla ihop varje bit till lussekatter och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt katterna jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) så länge.

Lussekatter med pärlsocker-leilalindholm-saffran-propoints-viktväktarna-vvtillsammans-pärlsocker

Vispa upp ägget till penslingen och pensla lussekatterna. Strö över pärlsocker eller garnera med russin. Grädda lussekatterna i 8-10 minuter tills de får en fin gyllene färg.

Print Friendly

Pepparkaksmuffins med chokladfrosting

Idag är det pepparkakans dag och det firar vi med dessa söta pepparkaksmuffins med chokladfrosting på. De är även jättefina att servera till adventsfikat. Om du vill skippa frostingen så är det helt okej, muffinsarna är goda även utan.

Propoints: en muffins utan frosting är 4 pp och med frosting 7 pp vid 16 stycken muffinsar. Hela satsen är 112 propoints enligt receptet nedan.

Pepparkaksmuffins med chokladfrosting - pepparkaka - julbaka - jul - frosting - muffins - lättbakat - tomtar - snöflinga

Till 16 muffinsar behöver du:

Muffins: 2 ägg, 2 dl socker, 1 1/2 dl mjölk, 100 g smör, 2 3/4 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 1/2 tsk ingefära, 2-3 krm kryddnejlika, 1 tsk kardemumma, 2 tsk kanel

Frosting: 5 dl florsocker, 3 msk kakao, 75 g smör, 2 msk mjölk, ev snöflingor till dekoration

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och socker poröst. Smält smöret till muffinsarna, tag från värmen och blanda i grädden/mjölken. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och blanda sedan ner det i äggsmeten växelvis med smöret/mjölken. Häll smeten i muffinsformar, fyll formarna till två tredjedelar med smet. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 13-15 minuter.

Pepparkaksmuffins med chokladfrosting - julbaka - jul - muffins - pepparkaka - choklad - lättbkakat - snöflinga - tomte

Gör frostingen så här: Blanda florsocker, kakao och smula ner smöret i blandningen. Vispa med elvisp på låg hastighet och tillsätt mjölken. Vispa nu på hög hastighet tills det blir fluffigt, ca 5 minuter. Fyll en sprits med frostingen och ställ i kyl tills det är dags att dekorera muffinsarna.

Pepparkaksmuffins med chokladfrosting - muffins - propoints - baka med viktväktarna - viktväktarrecept - nadjaskitchen - nadjas kitchen - muffins - pepparkaka - tomte - julbaka

Spritsa frostingen i form av rosor på varje muffin och strö över eventuellt lite snöflingeströssel. Förvara dem i kyl tills de skall serveras.

Print Friendly

Veckans middagstips nr: 44/2014

Andra advent idag och jag har en saffransdeg på jäsning. Det blir lite lussekatter inför Lucia, provar ett nytt recept för att se hur bra det är. Återkommer säkert med det om jag blir nöjd. Tills dess hoppas jag att ni nöjer er med lite middagstips inför veckan som kommer. / Kram Nadja

Kycklingwok med ris

     Fisk med mandel- och osttäcke     Korvstroganoff med texmex smak     Röd kasslergratäng

     Köttfärsrulle med skinka och ost     Små kycklingpajer     Kotlett i god paprika- och chilisås

Måndag: Kycklingwok med ris (propoints) (mättande dag)

Tisdag: Fisk med mandel- och osttäcke

Onsdag: Korvstroganoff med texmex smak (propoints)

Torsdag: Röd kasslergratäng

Fredag: Patricks köttfärsrulle med skinka och ost (propoints)

Lördag: Kycklingpaj

Söndag: Kotlett i god paprika- och chilisås (propoints)

Veckans söta: Adventspaj

Print Friendly

Brända mandlar

Julmarknader och julförsäljare överallt. Och om det är något som doftar så otroligt gott så är det brända mandlar. Vaniljdoften sprider sig fort och lovar något helt underbart. Om du inte hinner besöka en marknad så kan du göra dem själv där hemma hur enkelt som helst. Var bara försiktig, för detta blir riktigt riktigt varmt.

Propoints: Hela satsen är 45 propoints.

Brända mandlar - julmarknad - julen 2014 - jul - julbaka - julgodis

Du behöver till en sats:

150 g sötmandlar (1 påse), 3 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker, 1/2 dl vatten, eventuellt röd karamellfärg att färga sockret med

Gör så här:

Innan du börjar bör du förbereda bakplåtspapper eller liknande som du ska hälla mandlarna på.

Blanda nu allt i en större tjockbottnad kastrull eller panna. Koka tills allt vatten är borta och sockret börjar smula sig.

Brända mandlar - julmarknad - julen - jul - julbaka - julgodis - julpresent

Fortsätt koka så att sockret nu börjar smälta och rör så gott som hela tiden. Sockret skall lägga sig runt om mandlarna. Häll över mandlarna på bakplåtspappret och sära på dem så att de svalnar en och en. Var försiktig då det är riktigt varmt.

Brända mandlar - julen - jul - julgodis - julmarknad - julbaka - julpresent - ätbar present

Låt mandlarna kallna. Dessa är även perfekta som ge-bort-present. Paketera dem i cellofanpåsar eller gör strutar av fint julklappspapper.

 

 

Print Friendly

Filé i dragon och senapsås

Detta var hur gott som helst och kommer absolut att göras om. Till detta kan du använda både fläskfilé eller fläskytterfilé, ta det du föredrar mest. Om du inte gillar dragon så kan du med gott samvete plocka bort den och smaksätta såsen med bara lite senap. Förutom paprika så kan du tillsätta andra grönsaker sås om svamp, purjolök, oliver eller haricots verts. Gott att servera till är nykokt potatis, ris eller pasta.

Propoints: en portion är 7 propoints enligt receptet nedan. Tar du potatis eller annat till så måste du lägga till poäng.

Filé i dragon- och senapsås - propoints - viktväktarna - vvtillsammans - dragon - senap

Till 4 portioner behöver du:

600 gram filé (fläsk- eller fläskytterfilé), 1 tsk vetemjöl, 2 1/2 dl matlagningsgrädde 15 %, 1/2 buljongtärning, knappt 1 msk kinesisk soja, 1 msk senap, 1 tsk paprikapulver, 1-2 tsk torkad dragon (ca 1-2 msk färsk), 1 röd paprika, salt, peppar

Gör så här:

Putsa och skär filén i bitar och därefter delar du varje bit. Stek filéskivorna i ev. lite matfett. Salta och peppra. Lägg filébitarna åt sidan.

Filé i dragon och senapsås - propoints-viktväktarna-vvtillsammans-senap-dragon

Använd samma stekpanna till såsen. Pudra över vetemjölet och späd det med lite grädde. Rör om så att vetemjölet löses upp och blir klumpfri. Häll därefter över all grädde. Smaksätt med buljongtärning, soja, senap, dragon, paprikapulver. Rör om. Häll i hackad röd paprika. Smaka av och krydda eventuellt lite mera med salt och svartpeppar. Låt det få puttra ihop i någon minut och häll sedan i filébitarna. Smaklig spis!

Filé i dragon och senapsås - propoints-viktväktarna-dragon-senap-vvtillsammans-middag

Print Friendly

Veckans middagstips nr: 43/2014

Första advent och lite mer än 3 veckor till jul. December brukar vara en månad med mycket att göra och det är nog så i år också. Jag hoppas då att denna veckas middagstips kan underlätta lite för er i vardagen. Jag försöker tänka på att inte stressa så mycket, för julen kommer ändå och allt brukar ju lösa sig till slut.

/ Nadja

Örtgratinerad falukorv

     Mexikansk grönsakspizza med tacotopping - linas matkasse - vegetariskt - propoints - nadjaskitchen.se - taco -     Köttfärssås a la Viktväktarna - propoints - viktväktarna - matblogg - bakblogg - nadjaskitchen     Het kycklingsoppa med nudlar

     Ugnsbakad fisk med baconströssel     Nachotallrik     Bogstek med franska kryddor

Måndag: Örtgratinerad falukorv (propoints)

Tisdag: Mexikansk grönsakspizza (propoints) (vegetariskt)

Onsdag: Köttfärssås á la VV (propoints)

Torsdag: Het kycklingsoppa med nudlar

Fredag: Ugnsbakad fisk med baconströssel (propoints)

Lördag: Nachotallrik (propoints)

Söndag: Bogstek med franska kryddor (propoints)

Veckans söta: Frostig pepparkaksgran

Print Friendly

Saffransbutterkaka fylld med mandelmassa

Mmmm vad saftig och god denna butterkaka är. Hemligheten är den rikliga fyllningen av mandelmassa och smör. Viktigt att veta att bara 2/3 av degen används till butterkakan och 1/3 kan du använda till att göra släta saffransbullar (se bilden längst ner). Eller så väljer du att öka på med fyllningen och använda upp hela satsen.

Propointsen är beräknad så här: hela satsen av deg ger 135 propoints. Jag fick ut 30 bitar och då blir varje bit 4 propoints. Fyllningen +  florsockret till garneringen ger 2 pp om man delar det på 20 bitar som butterkakan innehåller. Då blir en bit butterkaka 6 propoints och en slät bulle 4 propoints.

Saffransbutterkaka med mandelmassa - julbak - saffran - baka med viktväktarna-viktväktarna-propoints-

Till en butterkaka med 20 bitar behöver du:

Saffransdeg: 4 1/2 dl mellanmjölk, 50 g jäst, 1 paket saffran + 1 sockerbit, 1/2 tsk salt, 1 dl strösocker, 1 ägg, 14 dl vetemjöl, 175 g mjukt smör

Fyllning: 200 g mandelmassa, 100 g mjukt smör, 2 tsk vaniljsocker

Garnering: 1 ägg, 1 msk florsocker till butterkakan och ev. lite pärlsocker de till släta bullarna

Gör så här:

Börja med saffransdegen: Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och rör sedan ner det i mjölken. Häll det över den upplösta jästen. Tillsätt salt, socker, ägg och hälften av mjölet. Klicka i smöret och tillsätt sedan resten av mjölet men spara en del till utbakningen. Arbeta ihop degen till en smidig deg, helst med maskin i flera minuter. Låt degen sedan jäsa till minst dubbelstorlek under duk, cirka 50-60 minuter.

Saffransbutterkaka med mandelmassa-baka med viktväktarna-propoints-julbaka-julbak 2014- vvtillsammans-nadjaskitchen-

Gör fyllningen under tiden degen jäser: Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret och vaniljsockret.

När degen har jäst färdigt så tar du 2/3 av degen och kavlar ut den till en rektangel, ca 60×30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 20 bitar och fördela dem i en mindre långpanna, ca 34 x 27 cm, klädd med bakpapper. Låt butterkakan jäsa i 30-40 minuter under duk. Sätt ugnen på 200 grader.

Saffransbutterkaka med mandelmassa-julbak-julen2014-julbaka2014-baka med viktväktarna-propoints-vvtillsammans-viktväktarna-nadjaskitchen.se-nadjaskitchen-butterkaka-saffran-mandelmassa

Pensla butterkakan med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. Pudra med florsocker precis innan servering. Går bra att frysa.

Släta saffransbullar-baka med viktväktarna-saffransbullar-pärlsocker-saffran-julbak2014-julbaka-viktväktarna-propoints-nadjaskitchen

Av den resterande degen så kan du göra 10 stycken släta bullar för dem som inte gillar mandelmassa. Dela degen i 10 bitar och rundriv dem. Lägg dem i bullformar och låt jäsa cirka 30 minuter. När du har gräddat färdigt butterkakan höjer du ugnstemperaturen till 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över eventuellt med lite pärlsocker. Grädda dem sedan i 8-10 minuter eller tills de får en gyllengul färg.

Print Friendly

Veckans middagstips nr: 42/2014

Vad snabbt en vecka går. Det är ju dags för nya middagstips igen och jag hoppas du finner något som du vill provlaga. Om en vecka så är det första advent och under veckan som kommer så är det dags för lite nya recept som jag har provbakat, propointsberäknade förstås, så håll utkick. Sköt om er! / Nadja

Köttfärsfyllda paprikor

     Ugnspannkaka med grönsaker och skinka     Kycklinggryta med bacon     Cannelloni med spenat och keso

     Ugnsbakad fisk i mild sås     Allt-i-ett-i-ugn     Krämig fläskfilésås med pasta

Måndag: Ugnspannkaka med grönsaker och skinka (propoints)

Tisdag: Kycklinggryta med bacon (propoints)

Onsdag: Cannelloni med spenat och keso (vegetariskt)

Torsdag: Ugnsbakad fisk i mild sås (propoints)

Fredag: Allt-i-ett-i-ugn (propoints)

Lördag: Tagliatelle med gräddig fläskfilésås

Söndag: Köttfärsfyllda paprikor (propoints)

Veckans söta: Spröda pepparkaksgrottor med lingonsylt (propoints)

Print Friendly

Örtkotlett med couscous och wok

Couscous är verkligen snabblagat och perfekt till vardags. Och tillsammans med lite frästa grönsaker blir det jättegott. Alltsammans serveras ihop med en örtkryddad kotlett. Torkad basilika, oregano, rosmarin och timjan är en god kombination tillsammans, prova så får du se.

Propoints: 8 propoints/portion

Örtkotlett med couscous och wok - propoints - viktväktarna - nadjaskitchen - vvvtillsammans - recept - matblogg

Detta behöver du till 4 portioner:

4 fläskkotletter á 125 gram, 1 tsk basilika, 1 tsk oregano, 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, 2 dl couscous, 2 1/2 dl vatten, 2 krm sambal oelek, salt, peppar, 1 msk olja, 450 g (en liten påse) wokgrönsaker

Gör så här:

Värm upp vatten i en vattenkokare. Lägg couscousen i en liten kastrull och häll sedan över 2 1/2 dl hett vatten. Krydda med lite salt, peppar och sambal oelek. Blanda och låt det stå och dra. Sätt två stekpannor på värmning, den till wokgrönsakerna på lite högre värme och fördela matoljan i båda pannorna. Lägg kryddor i en mortel och krossa dem. Om du inte har en mortel så blanda bara ihop dem och nyp sönder kryddorna.

Örtkotlett med couscous och wok - propoints - nadjaskitchen- örter - kotlett - vvtillsammans - propoints - viktväktarna

Krydda kotletterna med lite salt, peppar och örtkryddorna. Stek dem i den ena stekpannan på varje sida. I den andra stekpannan så wokar du grönsakerna på lite högre värme och kryddar med lite salt. Färdigt. Gott att servera till är lite sweet chili sås. Smaklig måltid.

Print Friendly

Jägarfruns kycklinggryta

Här kommer sista receptet från Linas matkasse som jag hade för någon vecka sedan. Om man inte gillar kycklinglårfilé så går det bra att byta ut den mot vanlig kycklingfilé. När vi gjorde denna rätt så var det slut på salvia här hemma så vi ersatte den med lite mera rosmarin bara…persiljan och parmesanen glömde vi helt bort.

Propoints: 7 pp/portion utan pasta, lägg till valfri portion pasta och räkna därefter.

Jägarfruns kyckling - viktväktarna - propoints - linas matkasse -

Till 4 portioner behöver du:

1 gul lök, 250 g champinjoner, 1 röd paprika, lite olivolja (rapsolja går också bra), 2 vitlöksklyftor, 1 msk tomatpuré, 1 msk honung, 1 tsk torkad rosmarin, 1 burk konserverade körsbärstomater, 1 dl vatten och 1 tärning kycklingbuljong, 600 g kycklinglårfilé, 2 tsk torkad salvia, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar, pasta, typ papardelle, för 4 portioner, strö ev över lite färsk persilja, 50 g riven parmesan

Gör så här:

Strimla gul lök, champinjonerna och den röda paprikan. Hetta upp lite olja i en stekgryta och fräs allt i 2-3 minuter. Pressa i vitlöken och tillsätt tomatpuré, honung, rosmarin, körsbärstomarena, vatten och kycklingbuljongen. Rör ihop och låt det koka på svag värme.

Jägarfruns kyckling - linas matkasse - propoints - viktväktarna - recept - kyckling - nadjaskitchen.se - nadjas kitchen

Krydda kycklinglårfilén med salvia (eller ersätt det med rosmarin), salt och svartpeppar. Bryn kycklingen i lite olja i en het stekpanna. Lägg över tomatsåsen och låt det sjuda ihop 6-7 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt. Koka under tiden upp pastan i lättsaltat vatten.

Jägarfruns kyckling - linas matkasse - viktväktarna - propoints - recept med propoints - nadjaskitchen

Finhacka eventuellt lite färsk persilja och strö det över kycklinggrytan. Servera grytan med nykokt pasta och ev lite parmesan. Smaklig måltid.

Print Friendly

Veckans middagstips nr: 41/2014

Äntligen så har jag fått en helg som inte har några måsten. Det var så skönt att få koppla av och få göra det man ville. I och med det kan jag meddela att årets julbak har börjat. Provbakar lite nya recept och det som blir uppskattat hamnar här på bloggen och det med propoints förstås. Vi Viktväktare firar ju också jul och då är det bättre att veta hur många propoints det goda kostar. Men än dröjer det innan jag visar er recepten, så ni får nöja er med nya middagstips inför nästa vecka så länge. Kör ni en köttfri dag i veckan? Provlaga Pasta med tomatsås och grönsaker. Den är jättegod och om vill ha lite kött så kan man lägga till skinka, kassler eller något annat, Trevlig vecka på er! / Nadja

Kassler med stuvade morötter

     Pasta med tomatsås och grönsaker - propoints- viktväktarna     Kryddig Jambalaya     fisk- och paprikagratäng med ajvar - viktväktarna - propoints - vvkasse - viktväktarrecept - recept med propoints

     Mexikanska köttbullar med guacamole     Provencalsk helgskinka     Persiljebiffar med kokt potatis och gräddsås

Måndag: Kassler med stuvade morötter (propoints)

Tisdag: Pasta med tomatsås och grönsaker (propoints) (vegetariskt)

Onsdag: Kryddig Jambalaya (propoints)

Torsdag: Fisk- och paprikagratäng (propoints)

Fredag: Mexikanska kycklingbollar med guacamole

Lördag: Provencalsk helgskinka

Söndag: Persiljebiff med kokt potatis och sås

Veckans söta: Budapestrulle

Print Friendly

Mjölkchokladbrownie med chokladtryffel

Idag är det Chokladens dag och med dessa goda brownies hyllar du Chokladen till skyarna, för jag säger bara OMG vad gott det är. Godast är de lite kalla för då blir de lite mjuksega. Men jag varnar er, det är svårt att låta bli att bara ta en bit. Jag har strött över lite kokos på vissa bitar men det kändes nästan överflödigt för de är så goda ändå. Du kan gott och väl göra browniebotten dagen innan för den är som sagt godare när den är kall och sedan gör du tryffeln någon timme innan kakan skall serveras.

Propoints: vid 20 bitar så är en bit 7 pp, mellan 22-25 bitar så är en bit 6 pp, mellan 26-30 är det 5 pp.

Mjölkchokladbrownies med chokladtryffel

Till en liten plåt (ca 18-25 cm) behöver du:

Chokladbrownie: 125 g smör, 200 g mjölkchoklad, 2 1/4 dl strösocker, 2 msk kakao, 1 nypa salt, 1 tsk vaniljsocker, 2 ägg, 1 1/2 dl vetemjöl

Chokladtryffel: 1 1/2 dl vispgrädde 40 %, 200 g choklad (välj mörk eller ljus efter eget tycke), 1/2 tsk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt den smälta på eftervärmen. Rör ner socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg. Blanda sist i mjölet och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i en liten form, ca 18 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i 23-25 minuter. Låt den svalna i formen.

Mjölkchokladbrownies med chokladtryffel - hembakat - choklad - tryffel -

Chokladtryffeln gör du så här: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i grädden. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör gärna om lite då och då.

Mjölkchokladbrownies med chokladtryffel - propoints - viktvätkarna - baka viktväktarna - tryffel - hembakat - choklad

Bred ut tryffeln på kakan och strö över kokos. Skär kakan i rutor med en vass kniv. Njuuuut! Det går att frysa in bitarna i någon dag om du vill försäkra dig om att de inte försvinner.

Print Friendly

Veckans middagstips nr: 40/2014

Då var det dags för nya middagstips. Vad sägs om Ost- och skinkpaj med röd paprika? En lättlagad rätt som även passar att ta med som lunchlåda. Kika in här på tisdag så ska ni få ett supersmarrigt recept! Och ni som vill tjuvstarta med julbaket, prova att göra Snickerpralinerna, de är så grymt goda! Ha en fin vecka / Nadja

Ost- och skinkpaj med röd paprika

     Ungersk kycklingpasta     Macaroni and cheese     Fisk med gremolata

     Moussaka     Biffwok     Ostfylld kassler

Måndag: Ost och skinkpaj med röd paprika (propoints)

Tisdag: Ungersk kycklingpasta (propoints)

Onsdag: Macaroni and cheese (vegetariskt)

Torsdag: Fisk med gremolatatäcke (propoints)

Fredag: Moussaka (propoints)

Lördag:  Biffwok  (propoints)

Söndag: Ostfylld kassler (propoints)

Veckans söta: Snickerspraliner

Print Friendly