Rabarberpaj med kokostäcke

Här kommer ett recept som tål att upprepas: Rabarberpaj med kokostäcke! En underbar paj där rabarber och kokos passar så bra ihop. Sedan jag fick receptet så har den blivit en stående favorit när rabarbersäsongen är igång.

Propoints: hela pajen är 130 pp enligt receptet nedan. Dela det sedan med antal bitar som serveras, lägg till propoints för eventuell glass eller vaniljsås

Rabarberpaj med kokostäcke

Till en paj behöver du:

Smulpaj: 150 g smör eller margarin, 250 g mjöl, cirka 1 dl socker (kan uteslutas eller minskas)

Fyllning: cirka 400 g rabarber, ev lite strösocker att strö över

Kokostäcke: 2 ägg, 1 1/2 dl socker, 4 dl kokos, 100 g rumsvarmt smör eller margarin

Gör så här:

Börja med pajdegen: knåda snabbt ihop smör, mjöl och socker, antingen för hand eller med maskin. Kläm ut degen i en pajform, helst med avtagbar botten/kant. Skär rabarbern i skivor (1/2 cm tjocka) och fyll formen. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt kokosen och rör sedan i smöret. Bred detta över rabarbern så att det blir ett täcke över hela pajen. Grädda pajen i cirka 20 minuter i 175 grader C varm ugn (mitt i ugnen). Servera denna himmelskt goda paj med vaniljsås eller vaniljglass medan den fortfarande är varm eller ljummen. Ta en bit och njut!

Print Friendly

Skinkpaj med pajskal av ris

Då var det dags för en ny gästbloggare och denna gång är det Frida. Frida visade denna paj i en Viktväktargrupp på Facebook och jag tyckte det såg så gott ut så jag frågade om hon ville gästblogga här hos mig. Som ni ser så tackade hon ja och berättar lite kort om sig själv:

Frida heter jag och detta är tredje gången jag går ner med viktväktarna. Sist nådde jag min målvikt men efter två graviditeter så var vikten vid denna inskrivning januari 2015 högre än någonsin. Med två små barn är det planering som är det viktigaste. Hemma oss hos är det veckomenyer som gäller och gärna nya rätter så vi kan hitta nya favoriter hela tiden.

Detta pajskal är intressant och för den är gjord på kokt ris. Jag måste absolut testa det själv för det är ett riktigt magert alternativ jämfört med ett pajskal gjord på smör och mjöl. Tack Frida för att du delar med dig! Frida har också en blogg som heter Fridaskrypin.se , kika gärna in där.

Propoints: 6 pp/bit enligt receptet nedan

Skinkpaj med risskal

Detta behöver du till en paj (6 bitar):

Pajskal: 1 ägg, 2 dl riven ost 12%, 2 1/2 dl råris okokt

Skinkfyllning: 120 g skinka, 1 st purjolök, 1 stånd broccoli, 8 färska champinjoner, 2 st ägg, 1 1/2 dl lättmjölk

Gör så här:

Koka riset enligt förpackningen. Lägg i en skål för att svalna. Blanda i ägg och ost. Tryck ut smeten i en lätt smord form ca 23 cm. Klä även kanterna. Förgrädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Skinkpaj med risskal

Fräs purjolök och champinjoner till fyllningen. Koka broccoli. Bland den med skinkan. Fördela fyllningen i pajen. Blanda ägg, ost, mjölk och även lite salt och peppar efter smak. Häll äggsmeten över pajen. Grädda ca 30 min på 200 grader. Klart!

Skinpaj med risskal

Visst ser det riktigt smarrigt ut! Återigen tack Frida för att du delar med dig av detta fantastiska recept.

Fotografier: Fridaskrypin

Print Friendly

Veckans middagstips nr 20/2015

Halva maj har redan gått och om cirka 4 veckor så börjar sommarlov för de mindre barnen och för de större så börjar vuxenlivet. Hur tror ni sommaren blir i år? Lika varm som förra? Vi kan väl alltid hoppas på det för vårvädret har inte varit det bästa. Jag önskar er en riktigt fin och bra vecka / Kram Nadja

Alla förslagen är propointsberäknade

Tikka Masala kycklinggryta

     Köttfärssås a la Viktväktarna - propoints - viktväktarna - matblogg - bakblogg - nadjaskitchen     Örtgratinerad falukorv     Svamplasagne

     Tacopizza     Ugnsbakad fisk i mild sås     Kycklingspett

Måndag: Tikka Masala, indisk kycklinggryta

Tisdag: Köttfärssås a la Viktväktarna

Onsdag: Örtgratinerad falukorv

Torsdag: Svamplasagne (vegetariskt)

Fredag: Tacopizza

Lördag: Ugnsbakad fisk i mild sås

Söndag: Kycklingspett med grönsaker

Veckans söta: Sega kolasnittar

Print Friendly

Viktväktarnas nyhetsbrev

Viktväktarnas nyhetsbrev

Visste du om att du inte behöver vara medlem hos Viktväktarna för att få deras nyhetsbrev? Klicka här så kommer du direkt till sidan där du kan anmäla dig. Nyhetsbrevet kommer ungefär en gång i veckan och innehåller tips, råd, recept, inspiration och mycket annat som hjälper dig på vägen till viktminskning.

Tips: Läs om Petra som tappade 19 kilo med Viktväktarna

Print Friendly

Vitkålssallad med lök och majs

Nu finns färsk vitkål ute i butikerna och du bör verkligen passa på och handla in den. Sallad gjord på vitkål är supergott, speciellt om den är färsk och ny för säsongen och dessutom full av fibrer som mättar länge. Denna sallad är lite av min ”specialare” och påminner lite om Coleslaw men är lite magrare tror jag. Hemligheten är faktiskt dressingen, den gör susen och man behöver inte ta så mycket för att det ska smaka gott och bli krämigt. Men det kanske är bara jag som tycker det då jag helt enkel älskar den. Dessutom så är detta så gott till grillat!

Propoints: 3 propoints för dressingen (1 tsk är 1 propoints om du vill ta mindre), tar du mer än 1 msk majs så måste du räkna (2 msk= 1 propoints)

Vitkålssallad

Till en portion behöver du:

1 bit färsk vitkål, 1 liten bit salladslök, 1 msk majs, 1 msk Kavli Amerikansk dressing original, salt, peppar, några droppar/lite äppelcidervinäger

Print Friendly

Tre efterrätter till Kristi Himmelfärdsdag

Jag vill bara tipsa er om tre goda efterrätter som ni kan göra till Kristi Himmelfärdsdag. Alla tre förslagen är propointsberäknade till er som följer Viktväktarnas program.Vilken väljer du?

DSC00274

Len Vit chokladmousse med hallon

Smulpaj med olika bär, nougat o pinjenötter

Fantastiskt god Smulpaj med bär, pinjenötter och nougat

Jordgubbssemifreddo

Eller varför inte en Jordgubbssemifreddo som påminner om glass

Print Friendly

Veckans middagstips nr 19/2015

Hallå vänner då var det söndag igen. Idag är det en mulen och regnig söndag hos mig men jag tror det blir bättre väder redan imorgon. Nästa vecka är en kort arbetsvecka och det ska bli riktigt härligt med lite långledigt. Håll utkik nästa vecka för då kommer tips på efterrätter till Kristi Himmelsfärds helgen, propointsberäknade förstås. Men nu…middagstips inför nästa vecka, som vanlig är alla recepten/förslagen nedan propointsberäkande. /Nadja

Skink- och svamppaj

     Risröra med kassler och teriyaki     Torsk med nudelwok     Äggkaka med ost och paprika

     Kycklinglasagne     Grillade färsbiffar     Kotlett med gremolata

Måndag: Skink- och svamppaj

Tisdag: Risröra med kassler

Onsdag: Torsk med nudelwok

Torsdag: Äggkaka med ost och paprika (vegetariskt)

Fredag: Kycklinglasagne

Lördag: Grillade färsbiffar med Raita

Söndag: Kotletter med gremolata

Veckans söta: Rabarberpaj med kokostäcke

Print Friendly

Sallad med rosmarinkyckling och röd pestopasta

Åh, detta är så gott så att jag tar en ”favorit i repris”. Den kommer verkligen bra till hands nu när våren är här. Den passar även bra på buffébordet, lunchlådan och på picknicken. Med andra ord…när du själv vill. Denna sallad är smakrik och då känns dressing lite överflödig. Rosmarinkryddade kycklingbitar tillsammans med pasta som smaksatts med röd pesto är en riktig bra kombo.

Propoints: 1 kycklingfilé = 3 pp + 35 g okokt pasta = 3 pp + 1 tsk röd pesto = 1 pp, vilket ger totalt 7 pp för en portion med valfria propointsfria grönsaker. Passar även för er som kör mättande dag då bara måste räkna 1 pp för den röda peston.

Sallad med rosmarinkyckling och röd pesto pasta

Till en portion sallad behöver du:

1 kycklingfilé, salt, rosmarin, 35 g okokt valfri pasta, 1 tsk röd pesto, valfria grönsaker så som: isbergssallad, bladspenat, röd paprika, gurka, majs (så lite så att man inte behöver räkna), tomat, salladslök och mm.

Gör så här:

Börja med att skära kycklingfilén i lagom stora bitar. Fräs det i lite matfett och krydda med salt och lite torkad rosmarin. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan enligt förpackningens anvisningar, passa tiden så att du får en pasta som är al dente, det är inget skoj alls när den är överkokt. Skär under tiden dina grönsaker och lägg upp fint på tallrik. Häll av vattnet när pastan har kokat färdigt och blanda direkt ner den röda peston väl. Strö kycklingen och pastan över grönsakerna och hugg i! Detta är även perfekt som matlåda, lika gott kallt som nystekt.

 

Print Friendly