Nougatbollar

Jag fann detta recept på Hembakat.se och ville prova att göra dem. De är goda men mina favoriter är fortfarande Havrebollar och de klassiska Chokladbollarna och Arraksbollarna är också fortfarande godare. Men det bästa är att man inte behöver sätta på ugnen för att få stilla bak- och sötsuget.

Propoints: Totalt är hela satsen 78 propoints varav en boll blir 4 pp om du gör 20 stycken

Nougatbollar - hembakat - propoints - kondisbit - vvtillsammans - viktväktarna

Till cirka 20 stycken bollar behöver du:

4 dl havregryn, 1 1/2 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker, 1 msk kakao, 1 dl kokos, 75 g smör, 200 g nougat, 1-2 msk vatten

Garnering: 1-2 dl kokos

Gör så här:

Smula sönder havregrynen lite granna i en skål. Blanda ihop havregryn, florsocker, vaniljsocker, kakao, kokos och smör i en bunke. Tillsätt nougaten och rör ihop allt till en kladdig deg. Häll eventuellt i lite vatten om smeten är för fast. Gör runda 20 runda bollar av degen. Rulla nougatbollarna i kokos. Förvara dem i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.

Veckans middagstips nr 27/2015

Här kommer nya middagsförslag inför nästa vecka, följ den eller plocka ut de recept som du är nyfiken på. Må så gott allihopa och njut av sommaren / Nadja

Ostfylld kassler

     Citron- och honungskyckling     Snabblagad korvgryta     Köttfärspiroger

     Lövbiff i vitlökssås     Torsk med nudelwok     Grillade marinerade kotletter

Måndag: Sötsur citron- och honungskyckling

Tisdag: Ostfylld kassler

Onsdag: Snabblagad korvgryta

Torsdag: Köttfärspiroger

Fredag: Lövbiff i vitlökssås

Lördag: Torsk med nudelwok

Söndag: Grillade marinerade kotletter

Veckans söta: Kärleksmums

Vinn havreprodukter från Lantmännen

Nu startar jag en tävling i samarbete med Lantmännen. Havre har många hälsoegenskaper och är supermat från svenska åkrar. Havre innehåller både fibrer, mineraler och vitaminer samt dessutom betaglukan som har visat sig minska kolesterolhalten i blodet.

Lantmännen har de senaste åren utvecklat flera nya havreprodukter och nu finns exempelvis havredryck, havreflakes och havrepasta. Nu startas SUPER-HAVRE-ME – ett initiativ från Lantmännen för att fler ska få in mer havre i vardagen och inspireras av havrerecept. Under 14 dagar går det att testa olika recept, havreprodukter och lära sig mer om havre. Mer information på Lantmannen.se och dela gärna havrerecept med hashtag #superhavreme

havreprodukter från Lantmännen

Vill du få en havrelåda med fem av Lantmännens havreprodukter; AXA Gröt Aprikos Blåbär, AXA Havre Flakes, Kungsörnen Havrepasta, AXA Ekologiska Havregryn och GoGreen Havredryck? Det enda du behöver göra för att vinna är att skriva en kommentar i detta inlägg om varför du vill vinna havrelådan, senast den 24 juli. Lycka till! ​

Big Mac-sås

Vill du prova och göra din egen Big Mac? McDonald’s har nu släppt det hemliga receptet på såsen och i samarbete med dem så delar jag den vidare till er. En klassisk Big Mac innehåller: 100 % nötkött, isbergssallad, cheddarost, hackad gul lök, salt gurka och Big Mac-såsen. Jag har testat att göra såsen och vill nog säga att den är nästan som den man får på restaurangerna. Senapsmaken dominerar lite mera i detta recept än originalet, men det kan bero på vilken senap man använder. Prova och bedöm själva.

Propoints: för hela satsen är det 11 propoints och då har jag räknat med lätt majonnäs. Delar man det på 4 så är det 3 pp/portion.

Big Mac - McDonald's - dressinge - sås - hamburgare - propoints - viktväktarna

Big Mac-sås till 4 hamburgare:

1 dl majonnäs, 2 msk finhackad inlagd gurka, 2 msk gul senap, 1 1/2 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk paprikapulver

Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om. Fyll såsen i en flaska/burk och förvara den i kylen.

Veckans middagstips nr 26/2015

Då var min första vecka på nya arbetsplatsen gjord och jag trivs, alla är så trevliga och hjälpsamma. Det är mycket nytt som ska tas in och jag har varit trött på kvällarna och sovit som en stock på nätterna. Jag börjar nu allt mer se hur organisationen är sammanställd. Men nya kontoplaner, koder och kostnadsställen skall programmeras in i mitt huvud. Det kommer nog ta sin lilla tid för det är så mycket, tur att lathundar finns!

Allt fler börjar nu ta ut sina semesterdagar och vardagen ser lite annorlunda ut. För er som fortsätter besöka bloggen så har jag en sommartävling nästa vecka plus att jag delar med mig av ett hemligt recept, så glöm inte att kika in. Jag fortsätter med middagsförslagen som vanligt hela sommaren, så följ den om ni vill eller passa på och testa ett nytt recept nu när ni har tid. Vilket som så hoppas jag att ni har det bra och att solen skiner på er! Kram Nadja

Alla recepten/förslagen är propointsberäknade

Zucchiniplättar med feta och grillad paprika - sommarmat - vvtillsammans- mittviktväktarna - propoints

     Grön potatissallad med rostbiff     Klassiska hamburgare     Ost- och skinkpaj med röd paprika

     Kyckling i balsamico- och oreganosås     Lövbiffsstrimlor med stekt lök i ris     Stekt lax med kall sås

Måndag: Zucchiniplättar med en sås av fetaost och grillad paprika (vegetariskt om du utesluter bacon)

Tisdag: Rostbiff med grön potatissallad

Onsdag: Grillade hamburgare

Torsdag: Ost- och skinkpaj med röd paprika

Fredag: Kyckling i balsamico- och oreganosås

Lördag: Kebabkryddade lövbiffstrimlor med ris och stekt lök

Söndag: Stekt lax med kall sås

Veckans söta: Hallon- och blåbärssmoothie

Fisk med Nachochips

Denna rätt är så enkel att göra. Med lite tacosås och krossade nachochips pimpar du upp din fisk hur lätt som helst. Välj styrka på tacosåsen efter er smak, vi har gärna medium eller hot. Ha gärna lite extra tacosås (1 dl = 1 pp) vid sidan om och får du en sås till potatisen. Servera torsken men den goda färska potatisen som finns nu. Hoppas det smakar!

Propoints: 3 pp/torskrygg enligt receptet nedan. Så billig i propoints att man kan dubblera och ta två bitar. Lägg till propoints för eventuell potatis och extra tacosås.

 Fisk med nachochips

Till 4 bitar torsk:

4 ryggfilé av torsk, 3-4 msk tacosås, 1/2 dl nachochips, gröna bönor, morötter eller andra kokta grönsaker. salt, peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Lägg ryggfiléerna i en smord ugnsform. Salta och peppra fisken. Lägg cirka 1 tsk – 1 msk tacosås på varje ryggfilé. Krossa nachochipsen och strö det över filéerna.

Fisk med nachochips

Låt fisken ugnsbaka i cirka 20-30 minuter, tills den blir vit och fin. Koka eventuellt potatis och grönsaker under tiden. Servera allt tillsammans med lite extra tacosås.

Fisk med nachochips

Smaklig måltid!

Ekologiska kryddor och fria från salt

Santa Maria - ekologiska kryddor - extra fine selection of spices - kryddor - kryddblandningar

Santa Maria har en kryddserie som heter Extra Fine Selection of Spices. Idag finns det 14 stycken olika kryddblandningar i denna serie och 8 av dem är helt fria från salt. Målsättningen är att alla kryddor i denna serie ska endast innehålla rena örter och kryddor. Flertal av kryddorna i denna serie är även ekologiska och Fair-trade märkta.

Kryddblandningar i denna serie är: Italian Basilico, American Cajun, Jamaican Jerk, Peruvian Chili & Lime, Ethiopian Berbere, Maroccan Ras El Hanout, Indian Garam Masala, Indian Mango Curry, Indian Tandoori, Thai Green Curry, Thai Red Curry, Japanese Umami, Japanese Wasabi & Sesame och Japanese Teriyaki. Jag har provat nyheterna America Cajun och Ethiopian Berbere, tummen upp för båda.

Veckans middagstips nr 25/2015

Jag hoppas att ni fick en fin midsommar och det utan regn. Hos oss blev det inget firande då både dottern och jag blev sjuka, men vad är en bal på slottet? Det viktiga är att vi nu mår bättre.

Att laga maten i ugn är riktigt praktiskt och det kräver oftast rätt lite förberedelser. Ta till exempel Ugnstekt falukorvspytt som är måndagens förslag. Skär korven, löken, kasslern i tärningar och lägg allt i en ugnsform, blanda i den frysta tärnade potatisen och in i ugnen för tillagning. Under tiden kan du duka bordet, göra salladen eller bara njuta av solen om du har den. Jag älskar sådana måltider. Ha en fin vecka! / Nadja

Alla recepten/förslagen är propointsberäknade

Ugnstekt falukorvspytt med ägg

     Fiskgratäng med spenat och pinjenötter     Auberginemoussaka - grekiskt moussaka - propoints - viktväktarna -     Grekisk fläskkarré med medelhavssallad med tzatziki - linas matkasse - recept - viktväktarna - propoints - matvete -

     Äggkaka med ost och paprika     Kyckling med champagnesås     Svampgratinerad färsbiff med ris

Måndag: Ugnstekt falukorvspytt

Tisdag: Fiskgratäng med spenat och pinjenötter

Onsdag: Auberginemoussaka

Torsdag: Äggkaka med ost och paprika (vegetariskt)

Fredag: Grekisk fläskkarré med tzatziki och medelhavssallad

Lördag: Kyckling med champagnesås

Söndag: Svampgratinerade färsbiffar

Veckans söta: Brysselkakor

Instagram: Nadjaskitchen

Facebook: Nadjaskitchen.se