Adventspaj

Till första advent blev det denna goda Mandelpaj med ett tak av julgranar. Den är fylld med härligt goda hallon och serverades med mjukrörd vaniljglass. Naturligtvis så kan man fylla den med blåbär eller björnbär, ta vad du har i frysen. Granarna kan bytas ut mot stjärnor eller annat julmotiv då man använder pepparkaksmått. En sak är säkert i alla fall… det blir riktigt gott!

AdventspajAdventspaj, cirka 6 portioner

Pajdeg: 250 g mandelmassa, 4 dl vetemjöl, 200 g smör eller margarin

Fyllning: 400 g bär t.ex. hallon, blåbär eller björnbär, 1 1/2 msk potatismjöl, 1/2 msk vaniljsocker, 3/4 dl socker

Tillbehör: mjukrörd vaniljglass

Ugn: 200 grader

Gör så här:

Riv mandelmassan grovt och blanda samman den med mjölet. Tillsätt matfettet i bitar och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den ligga och vila i kylen i cirka 30 minuter. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt en remsa aluminiumfolie runt om kanten. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i knappt 10 minuter. Ta bort folien.Adventspaj med glass

Låt ev. bären tina och häll bort vätskan. Blanda samman potatismjölet med vaniljsockret och strösockret. Blanda bären med sockerblandningen och fördela i pajskalet. Kavla ut resterande deg på lätt mjölat bakbord. Ta ut julgranar, stjärnor, hjärtan eller annat motiv med ett pepparkaksmått. Lägg dem ovanpå bären. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Sikta lite florsocker över motiven strax innan pajen ska serveras. Bjud pajen ljummen med mjuk rörd vaniljglass.

Smartpoints: hela pajen har 166 i smartpointsvärde, dela det i antalet bitar man skär upp den i

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Adventspaj

 1. Vilken otroligt bra matblogg, gillade så gott som alla recept! fick ny inspiration & motivation 😉
  ha det så bra!

 2. Till Jessica:

  Ja mandelmassa gör så att pajen får lite julsmak över sig.

  Till Alexandra:

  Tackar så mycket!

  Till Linda:

  Tack så hemskt mycket 😀

  Hälsningar Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *