Julbak, WW Flex Smartpoints, WW SmartPoints

Adventspaj

Till första advent blev det denna goda paj med mandel och en mix av röda bär (jordgubb, hallon, lingon och blåbär). När jag bakar eller lagar mat så använder jag oftast helt vanliga produkter och väljer att inte byta ut dem. Det innebär att ibland kan det bli lite för dyrt för oss Viktväktare att äta det. Men om jag planerar och vet om det, så brukar jag se till att min viktväktarbudget klarar av det. Jag skippade däremot att sockra bären för att minska lite på ”pointsen” och det gick bra ändå. Det blev en lite syrligare paj men god för det.

Adventspaj, 6-10 portioner

Pajdeg: 250 g mandelmassa, 4 dl vetemjöl, 200 g margarin 80 %(ev. laktosfritt)

Fyllning: 400 g bär t.ex. hallon, blåbär eller björnbär, 1 1/2 msk potatismjöl, 1/2 msk vaniljsocker, ev. 3/4 dl socker

Tillbehör: ev vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass (laktosfri)

Ugn: 200 grader

Gör så här:

Riv mandelmassan grovt och blanda samman den med mjölet. Tillsätt margarinet i bitar och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den ligga och vila i kylen i cirka 30 minuter. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt en remsa aluminiumfolie runt om kanten. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i knappt 10 minuter. Ta bort folien.

Låt eventuellt bären tina och häll bort vätskan. Blanda samman potatismjölet med vaniljsockret och strösockret. Blanda bären med sockerblandningen och fördela i pajskalet. Kavla ut resterande deg på lätt mjölat bakbord. Ta ut julgranar, stjärnor, hjärtan eller annat motiv med ett pepparkaksmått. Lägg dem ovanpå bären. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Sikta lite florsocker över motiven strax innan pajen ska serveras. Bjud gärna pajen ljummen med vaniljsås eller mjuk rörd vaniljglass.

Viktväktarna

  • WW Flex: hela pajen har 154 i smartpointsvärde med sockret i fyllningen och 138 smartpoints utan, dela det med antalet bitar man skär upp pajen i. Lägg till points för glass eller vaniljsås.
  • Smartpoints: hela pajen har 153 i smartpointsvärde med sockret i fyllningen och 137 smartpoints utan, dela det med antalet bitar man skär upp pajen i. Lägg till points för glass eller vaniljsås.

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  • Jessica

    2008/12/02

    Mmm, den pajen ser ju hur god ut som helst. Låter spännande med mandelmassa i pajdegen.

    /Jessica

  • Alexandra

    2008/12/02

    Vilken fin 🙂

  • Linda

    2008/12/02

    Vilken otroligt bra matblogg, gillade så gott som alla recept! fick ny inspiration & motivation 😉
    ha det så bra!

  • Nadja

    2008/12/03

    Till Jessica:

    Ja mandelmassa gör så att pajen får lite julsmak över sig.

    Till Alexandra:

    Tackar så mycket!

    Till Linda:

    Tack så hemskt mycket 😀

    Hälsningar Nadja

  • ungamorsan91

    2008/12/03

    Mums! Låter jättegott! 🙂

  • Hanna

    2008/12/03

    Åh så gott det låter!! Den kommer jag att testa!

  • kryddburken

    2008/12/03

    Oj va smarrig dne såg ut!! Riktigt läckert! Väldigt fin design för julen dessutom!

  • Mamma Mat

    2008/12/04

    Vilken fantastiskt fin paj!
    Hälsningar Mamma Mat

  • Sara

    2017/12/10

    Oj mandelmassa i pajdegen, det låter spännande! Det har jag aldrig hört innan, himla konstigt egentligen för det låter väldigt gott. Hur skiljer sig smaken från vanlig pajdeg?

  • Nadja

    2017/12/10

    Hej Sara
    Det har en svag ton av mandel och är riktigt gott 🙂

    Hälsningar Nadja

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.