Bär, Pajer (bak), Viktväktarna Smartpointsrecept

Blåbärspaj med mandel

Det är säsong för blåbär nu och då ska ni passa på och baka denna paj. Pajen är god, inte alls så söt. Vi serverade den med vaniljglass som fick smälta på den varma pajen och det blev kalas! En enda nackdel är att jag hade önskat lite mera pajskal, men det är en smaksak. Själv älskar jag när det finns mycket pajdeg som smular i munnen. GOTT! Jag kan även tänka mig att byta ut mandelflarnen mot pinjenötter eller liknande som variation. Provbaka gärna denna paj nu när bärsäsongen är här.

Till en paj så behöver du:

Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 1/2 dl strösocker, 125 g smör, 1 msk vatten

Fyllning: 1/2 liter färska eller frysta blåbär (ca 250 g), 1/2 dl strösocker, 1/2-1 msk potatismjöl ( ta 1 msk vid frysta bär)

Topping: 1/2 dl flagad mandel + 1/2 dl av pajdegen

Gör så här:

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa  för hand eller i en matberedare. Ta undan 1/4, ca 1/2 dl, och spar den till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter , ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet i cirka 5 minuter. Blanda under tiden blåbär med strösocker och potatismjöl. Lägg dem sedan i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandelflarn. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills smuldegen får fin färg.  Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Viktväktarna

Smartpoints: 90 smartpoints för hela pajen. Vid 6 bitar blir en bit 15 sp, vid 8 blir en bit 11 sp och vid 10 bitar så blir en bit 9 sp. Lägg eventuellt till smartpoints för glass eller vaniljsås.

Propoints: 57 propoints för hela pajen. Vid 6 bitar blir en bit 9 pp, vid 8 blir en bit 7 pp och vid 10 bitar så blir en bit 6 pp. Lägg eventuellt till propoints för glass eller vaniljsås.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Katarina

    2011/07/27

    Pajen ser väldigt god ut!

  • Emma

    2011/07/27

    Blåbärspaj är min favorit efterrättpaj! 🙂 Kul att du blev tillfrågad!

Kommentera