Bullar/Vetebröd, Viktväktarna Smartpointsrecept

Kolaknyten

Baka dessa! Jag säger det en gång till: Baka dessa! De är så goda. Istället för en klassisk kanelfyllning får knyterna smak av kola tack vare muscovadosockret. Fyllningen passar även mycket bra till klassiska bullar så testa gärna för du kommer inte att ångra dig. De är försvinnande goda!

Kolaknyten

 Detta behöver du till en sats, cirka 36 stycken:

Deg: 150 g smör, 1/2 msk malen kardemumma eller 1 msk kardemummakärnor, 5 dl mellanmjölk, 1/2 tsk salt, 1 dl strösocker, 50 g jäst för söta degar, 1 ägg, 14 dl vetemjöl

Kolafyllning: 150 g rumsvarmt smör, 125 g ljust muscovadosocker, 15 g ljus sirap, 1 1/2 msk marsanpulver

Pensling: uppvispat ägg, pärlsocker (1 dl för er viktväktare)

Gör så här:

Smält smöret. Stöt kardemummakärnorna i en mortel eller välj malen på burk. Blanda ner kardemumma, mjölk, salt, socker i smöret. Ljumma till fingervarmt (37 grader). Finfördela jästen i en bunke, använd gärna en köksmaskin. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg och cirka 14 dl vetemjöl (spara lite till utbaket). Arbeta degen väl tills den blir smidig och släpper bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och jäs under duk ca 45 minuter. Blanda under tiden samman fyllningen.

Kolaknutar

Dela degen i 2 delar. Kavla ut delarna till rektangulära kakor (ej för tunt). Bred på fyllningen, vik kakan dubbel från långsidan. Skär 18-20 remsor av varje kaka. Tvinna varje remsa och gör till en knut. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Kolaknutar

Försök nu låta bli dessa godingar, de är hur svårt som helst då det doftar underbart i köket!

Viktväktarna

Smartpoints: Hela satsen är 284 smartpoints, det blir cirka 8 sp / styck vid 36 stycken knutar.

Propoints: Hela satsen är 180 propoints, det blir cirka 5 pp / styck vid 36 stycken knutar.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  • Eleonora

    2014/05/08

    Dessa måste jag absolut prova!!

  • sussi

    2014/05/27

    Tack dom skall testas:-)

  • Bakfreaket

    2017/11/22

    Dom här är helt underbara. Jag älskar dom och gör dom ofta.

  • Nadja

    2017/11/26

    Men va roligt att höra att du också gillar dem! Tack för återkoppling.
    /Nadja

Kommentera