Matbröd, Viktväktarna Smartpointsrecept

Morotsbröd

Äntligen har jag tagit mig tid och bakat lite bröd igen. Dessa Morotsbröd har jag bakat tidigare och tycker väldigt mycket om dem för att de blir så saftiga och goda. De är perfekta till höstens kommande goda soppor. Enligt receptet ska det bli 20 stycken och då blir det väldigt små bröd, men det är bara att göra dem lite större om man vill ha dem som frukostbröd.

Det här behöver du till 1 sats (10-20 bullar):

3 dl mellanmjölk, 1/2 paket jäst, 2 msk olja, 1 tsk salt, 3 dl finrivna morötter, 2 dl vetekli, ca 8 dl vetemjöl

Gör så här:

Värm mjölken fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll på en liten del av den varma mjölken och lös upp jästen. Häll på resten av mjölken samt olja och salt. Blanda väl. Rör i morötter, kli och vetemjöl. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda tills degen blir blank och slutar att kladda. Låt degen jäsa under bakduk i minst 30 minuter eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen och rulla till en längd. Dela längden i 20 delar. Trilla varje del till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Grädda morotsbullarna mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Viktväktarna

  • Smartpoints: hela satsen är 68 smartpoints. Vid 20 st bröd så blir 1 bröd 3 sp, vid 15 bröd blir 1 bröd 5 sp, vid 10 bröd blir 1 bröd 7 sp
  • Propoints: jag räknat ut att en brödbulle kostar 2 propoints om du får ut 20 stycken bullar.

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

  • Matpolisen

    2010/09/29

    Vad gott det ser ut.

  • Petra

    2010/09/29

    Måste provas. Tack för tipset!

  • Morotsbröd är alltid så gott, blir ju extra saftigt när det är morötter i

  • hege

    2010/10/03

    Herlige! Hege

  • Marie

    2010/10/06

    Vilken fantastisk blogg du har:) Numera titta jag hellre in på din sida och hittar något att baka istället för en kokbok:) Bakade morotsbrödet i helgen och det var fantastiskt gott och saftigt.

  • Nadja

    2010/10/06

    Marie:

    Jättekul att läsa att ditt bröd blev så bra och att du är nöjd med dem. Och fantastiskt att min blogg är bättre än en kokbok 😀

    Tack!
    Nadja

  • emma

    2011/04/05

    Hej!
    Jag undrar om man kan ersätta vetekli med 2dl vetemjöl?

  • Nadja

    2011/04/05

    Jag har aldrig testat så du får prova dig fram och se.

Kommentera