Pepparbiff med rödvinssås och hasselbackspotatis

GOTT NYTT ÅR! Jag önskar er en riktigt fin fortsättning på det nya året och må den bli superfin. Efter en del ändringar i sista minuten så blev det ändå en trevlig och stillsam nyårsafton för oss.

Menyn bestod av en liten enkel mumsbit som aptitretare, Pepparbiff av oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås. Och som dessert så fick det bli Frusen vintervit marängtårta. Efter allt detta så var vi så mätta och belåtna och kunde njuta av nyårsafton precis som man skulle. Börja gärna med såsen, sedan potatisarna och till sist köttet så får du allt klart nästan samtidigt.

Aptitretarna var mycket enkla för det fanns barn som skulle äta. En liten bit surdegsbröd, lite philadelphiaost, två tunna bitar rökt fläskfilé och på toppen en halva rädisa. Aptitretarna lades på små skedar som i sin tur lades på glasen.

Pepparbiff av oxfilé till 4 portioner:

4 skivor oxfilé à 125 gram, grovkrossad svartpeppar, salt, smör till stekning

Gör så här:

Täck sidorna på de putsade filébitarna med krossad svartpeppar. Var försiktig så att det inte blir för mycket för då blir det för starkt. Salta och bryn dem i smör på båda sidorna så de får färg i en mycket het panna. Lägg filéerna i en oljad/smörad ugnsform och stek ytterligare i 200 graders ugn i cirka 15 minuter tills de har en innertemperatur på 65 grader (rosa).

Hasselbackspotatis för 4 portioner:

8 medelstora potatisar, 20 gram smör, 2 krm salt, 2 msk ströbröd

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Ett tips är vanligtvis att man använder en träsked eller slev när du skär, på så sätt undviker du att skära igenom. Lägg de skurna potatisarna i en ugnsäker form och pensla dem med smör. Strö på salt och stek dem i cirka 45 minuter tills de känns mjuka rakt igenom. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på med ströbröd när det återstår 10 minuter av stektiden.

Här upptäcker jag att jag helt glömt bort att ta bild på rödvinssåsen…hur kunde det hända? Ni får nöja er med en bild när jag lekte med kameran och testade ljuset.

Rödvinssås till 4 portioner:

1 msk smör, 1 finhackad scharlottenlök, 2 msk socker, 4 dl rödvin, 4 dl vatten, 1 msk balsamvinäger, 4 msk kalvfond, 1 msk maizena, 2 msk smör

Gör så här:

Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken i cirka 1 minut utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt den smälta i cirka 1 minut. Tillsätt vin, vatten, vinäger, kalvfond, maizena och låt det koka tills cirka 3 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen, gärna i en ny kastrull, strax innan servering och rör ner smör så att den smälter.

Servera allt tillsammans med lite haricots verts och sallad gjord på tomatskivor, röd lök, salt, peppar,olja och lite vinäger. Smaklig måltid!

Viktväktarna

Smartpoints per portion: Oxfilé = 3 smartpoints, hasselbackspotatis = 6 smartpoints. Rödvinssåsen blir 9 smartpoints per portion men jag tror inte det stämmer då vinet dunstar bort till exempel. Om du köper Jensen’s Böfhus rödvinssås så är 1 dl = 1 smartpoint. Rydbergs Rödvinssås gourmet är 1 smartpoints för 3 matskedar.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Pepparbiff med rödvinssås och hasselbackspotatis

  1. Vilket gott avslut på 2010. Vi fick hjortfilé och hasselbackspotatis så vi klagar inte heller. Hoppas att du får ett gott matår 2011 med massa recept att dela med dig av 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *