Kött, Potatis, Viktväktarna Smartpointsrecept

Potatislåda med kassler

Här kommer en favorit i repris. Denna potatislåda är väldigt uppskattad här hemma hos oss men på något sätt gör jag den inte alltför ofta. Kanske för att det tar lite tid att förbereda den, skala potatisen, skära den och allt annat i bitar och sedan ska den ju också få puttra ett tag i ugnen. Detta är en enkel variant som jag har kört sedan barnen var små och inte gillade grönsaker i maten, men släpp gärna lös fantasin och lägg till lite röd paprika, purjolök och annat gott som kan öka smaken.

Detta behöver du till 4-6 portioner:

1 1/2 kg potatis, 500 g kassler, 1 gul lök, ev. 1 pressad vitlöksklyfta, salt, peppar, 5 dl matlagningsgrädde (15 %), 1 dl riven ost (max 17%)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att skala och skära potatisen i strimlor (som pommes frites). Skär kasslern i strimlor eller i bitar. Hacka sedan löken fint. Lägg allt i en ugnssäker form och salta och peppra. Pressa i en vitlöksklyfta. Blanda ihop allt väl och häll över matlagningsgrädden. Skölj förpackningen från grädden med lite vatten och häll i formen. Blanda allt väl och sätt in formen i ugnen för gräddning.

Grädda allt i cirka 40-50 minuter. Blanda och rör om efter halva tiden. När potatisen är mjuk och fin så är rätten klar. Strö över med lite ost om så önskas och sätt ugnen på snabbläge så att rätten snabbt får färg. Servera rätten med en god blandad grönsallad. Smaklig måltid!

Viktväktarna

Propoints: Vid 6 portioner så är en portion 14 smartpoints, totalt har rätten 84 smartpoints.

Propoints: Vid 6 portioner så är en portion 11 propoints, totalt har rätten 68 propoints.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  • Linda Johansson

    2011/10/12

    Detta får bli min middag den här veckan. Är sugen på potatisgratäng och har även en bit kassler i kylskåpet så denna maträtt blir perfekt och ännu godare än en vanlig potatisgratäng.

  • Fröken Dill

    2011/10/12

    Det låter verkligt gott. Som en Jansson med kassler, ungefär?
    Tror fröken Dill

  • Linda

    2011/10/12

    Åh va gott:D

  • Marie Ström

    2012/05/07

    Denna ska jag prova denna veckan! Kan passa på att göra sådana rätter som tar lite tid nu när jag är hemma o är sjuk!

  • Nadja

    2012/05/07

    Till Marie: Tror inte du kommer att ångra dig…tänk dig potatisgratäng med kassler, så smakar denna rätt.

    Hälsningar Nadja

  • Pingback: Utnyttja din överblivna julskinka! | Nadjaskitchen.se

  • Pingback: Veckans middag nr: 120 | Nadjaskitchen.se

Kommentera