Skinkfrestelse
Det här är en rätt som alltid går hem. Den kallas för Skinkfrestelse, en potatisgratäng med skinka. Hur gott som helst! Jag gjorde en enkel god vitkålssallad till detta för att göra måltiden helt komplett. Recept på vitkålssallad hittar du här: ”Färgglad vitkålssallad” . Gör den med eller utan de övriga grönsakerna. Trevlig helg! / Nadja❤
Portioner: 4
Ingredienser:
800 gram potatis
1 liten gul lök
1 liten bit purjolök (ca 35 gram)
250 gram rökt skinka
salt
peppar
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 dl riven ost 17 % (ca 35 gram)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatisen tunt, gärna med en mandolin.
- Finhacka den gula löken och skär purjolöken i mindre bitar.
- Skär skinkan i tärningar och riv osten.
- Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform så att det täcker hela formen.
- Strö över lök, purjolök och skinka.
- Salta och peppra lite granna.
- Täck det sedan med resterande potatis och häll över vatten och matlagningsgrädde.
- Salta och peppra eventuellt lite till och strö sedan över den rivna osten.
- Ställ formen ini ugn i minst 45 minuter (beroende på ugn) eller tills potatisen känns mjuk och gratängen har fin gyllene färg.
- Servera med en vitkåls- eller grönsallad.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Med 4 % matlagningsgrädde: 4 points per portion
- Med 10 % matlagningsgrädde: 7 points per portion
Filéspett med grönsaker
Favorit i repris till Första Maj, grilla god filé och grönsaker på spett!
I helgen så provade jag min nya leksak; en elektrisk bordsgrill från Breville. Det var riktigt skoj att få testa och grilla med den. Grillen blev riktigt varm och köttet fick en fin grillyta. Bordsgrillen har avtagbara grillplattor som är väldigt enkla att rengöra då de har en DuraCeramic-beläggning. Man kan välja ifall man vill stänga grillen med locket eller öppna den helt så att du får två grillplattor på en och samma gång. Det var så jag gjorde. Jag grillade spetten på den ena plattan och grönsakerna på den andra. Detta recept går även att göra på en vanlig utomhusgrill, grillpanna eller ugn.
Filéspett med grönsaker
Portioner: 4
Ingredienser:
Spett:
800 finputsad fläskfilé
4 spett
Marinad till köttet:
3 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm grovmalen svartpeppar
salt
ev lite rökessens
Grönsaker:
2 knippen färsk grön sparris
1 gul lök
2 röda paprikor
Pensling till sparrisen:
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
Gör så här:
Putsa köttet fri från senor och fett. Blanda ihop marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Skär filén i jämna och lika stora bitar och lägg det i påsen med marinaden. Vänd runt om så att marinaden kommer över hela filén. Låt köttet dra i marinaden i minst 1 timme.
Sätt på bordsgrillen på högsta värmen och låt den bli riktigt varm, min har en lampa som signalerar när den har nått den temperatur du har valt, (eller tänd grillen och låt den bli redo för grillning). Trä köttet på spett under tiden och lägg det åt sidan. Blanda ihop oljan till sparrisen, pressa i vitlöken i oljan och salta lite. Skär löken och paprikan i skivor eller strimlor. Förbered allt innan du börjar att grilla.
Öppna bordsgrillen helt och lägg spetten på den ena halvan (eller lägg spetten på din vanliga grill som du brukar göra). Pensla sparrisen och om du vill även de andra grönsakerna med vitlöksoljan och lägg den på den andra halvan av grillen. Eller om det är ont om plats så tar du och grillar en sak i taget tills allt är grillat och färdigt. Hur lång tid man ska grilla är så individuellt, allt beroende på hur man vill ha köttet. Jag tog ingen tid, men säg att du vänder spetten och grönsakerna efter några minuter. Lyft på köttet och grönsaker så ser du hur det ser ut. Eller med andra ord…grilla som du brukar göra i vanliga fall.
Servera spetten med de grillade grönsakerna, eventuellt med någon god potatis och beasås.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 5 points per portion
- WW Points: Totalt har detta recept 35 points, vilket ger 9 points per portion. Om man utesluter oljan till grönsakerna så blir det totalt 28 points istället och 7 points per portion.
Middagsmeny vecka 18/2025
Månadens sista middagsmeny kommer här och bjuder på en hel del goda middagar. Det blir bland annat en god fiskgratäng med gröna grönsaker, Kycklingwok, Biff teriyaki, supergoda Oregano- och paprikabiffar som också går att grilla om ni önskar det. /Hälsningar Nadja
Måndag: Chili sin carne
Tisdag: Gröna fisken
Onsdag: Pasta med kasslerfräs
Torsdag: Kycklingwok med ananas
Fredag: Biff Teriyaki
Lördag: Oregano- och paprikabiffar med ugnsstekt potatis
Söndag: Svamplasagne
Ostlängd med skinka och lök 2
Jag har så länge varit sugen på ett gammalt recept här på bloggen, nämligen Ostlängd med skinka och purjo, men inte gjort det på grund av att den är rik på points. Men till slut så blev det av ändå. Och det var faktiskt lika gott som jag mindes det! Tänkt dig att det smakar som en pajbit där degen är smaksatt med ost, så smakrikt, gott och krispigt. Mums! Jag försökt göra receptet lite magrare och fått ner pointsen från ursprungsreceptet. Receptet har fortfarande lite högre pointsvärde än vad en vanlig måltid brukar ha, men detta är inget man väljer äta till vardags utan mer något man vill ha när man vill festa till det lite, eller är sugen på paj eller pizza. Om man inte vill dela det på 4 portioner så kan man skära upp det i flera bitar och ha det på buffébordet istället. Längden är förstås godast när den är varm men helt okej även kall. Jag har använt mig av Arlas magra 12 % rivna ost i detta recept eftersom jag tycker den ger lite starkare ost smak än t.ex. ICAs 12 %. Du som inte följer ViktVäktarnas program kan välja vilken ost sort du vill – gärna en med mycket smak.
Ostlängd med skinka och lök
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
Deg:
100 g Bregott Mellan
2 1/2 dl vetemjöl
200 g riven ost (12%)
1 ägg
Fyllning:
1 gul lök
1 tsk Bregott Mellan
100 g finstrimlad rökt skinka
100 g riven ost (12%)
Gör så här:
- Smula sönder matfettet i mjölet.
- Tillsätt den rivna osten och ägget.
- Arbeta samman degen och låt den vila kallt en stund.
- Under tiden kan du förbereda fyllningen: Skala och hacka löken.
- Fräs löken i matfettet så att den blir mjuk men ej får färg.
- Strimla skinkan och riv eventuellt osten.
- Dela degen på 2 och kavla till två längder, cirka 30 x 12 cm.
- Lägg lök, skinka och riven ost mitt på deglängderna.
- Vik in degen ca 2 cm på varje långsida och även på kortsidan.
- Grädda längderna i mitten av ugnen vid 225 grader C i cirka 15 minuter.
- Dela varje längd på hälften, lägg varje bit på en tallrik och servera det tillsammans med en god sallad. Smaklig måltid!
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): totalt har receptet 64 points, det ger 16 points vid 4 portioner
- WW Points: totalt har receptet 64 points, det ger 16 points vid 4 portioner
Potatismoussaka
Detta är en riktigt god ”allt-i-ett” rätt. Här hemma så föredrar vi moussaka med potatis, den är lite godare tycker vi, men vill du göra en med aubergine så finns även ett sådant recept HÄR. Eller varför inte variera gång efter gång. Servera gärna en god vitkålssallad till moussakan, för det passar så bra ihop. Smaklig måltid!
TIPS: Potatismoussaka med quornfärs
Potatismoussaka
Portioner: 4
Ingredienser:
500 g köttfärs
2 tsk olja
1 gul lök
1 tetra passerade tomater
oregano
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
8 potatisar
3 ägg
1/2 dl vatten
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Fräs den utan att den får färg i lite matfett.
- Lägg till sedan nötfärsen och bryn den tills all vätska är borta.
- Häll i passerade tomater. Krydda med salt, peppar och oregano.
- Pressa i vitlöksklyftan och låt allt puttra i några minuter. Smaka av.
- Skala och skiva under tiden potatisen som till en potatisgratäng. Hur många beror på hur stor ugnsform du använder (min är 25 x 30 cm och jag tror att jag hade 6 större potatisar).
- Smörj formen och lägg hälften av potatisskivorna på botten.
- Fördela sedan köttfärsen över potatisarna och lägg sedan resten av potatisskivorna ovanpå.
- Vispa ihop äggen med vatten och fördela den över rätten.
- Salta och peppra lite ovanpå.
- Grädda i ugnen (225 grader) tills potatisen har mjuknat och fått färg, cirka 30-40 minuter.
- Glöm inte att servera lite grönsakerna till måltiden.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): potatis är nollpointsmat i detta program
- Med 5-10% nötfärs/fläskfärs: 1 points per portion
- Med 12 % nötfärs/fläskfärs: 9 points per portion
- Med 15 % nötfärs/fläskfärs: 10 points per portion
- Med 20 % nötfärs/fläskfärs: 13 points per portion
- Med Quorn färs: 1 points per portion
- WW Points: Totalt har receptet 43 points. Det blir vid 4 portioner 11 points per portion och vid 6 portioner bli det 7 points per portion.
Middagsmeny vecka 17/2025
Glad Påsk till er alla! Jag hoppas att ni har det bra. Här får ni middagsmenyn för nästa vecka. Det blir korv, krispig kyckling, tonfisksallad, bakad potatis och kotlett. Ha det gott!/Nadja
Måndag: Varmkorv med stuvad vitkål
Tisdag: Potatislåda med kassler
Onsdag: Krispiga kycklingbitar med currydip
Torsdag: Tonfisksallad med avocado och bönor
Fredag: Biffröra med smak av taco och bakpotatis
Lördag: Kotlett i god paprika- och chilisås
Söndag: Chicken a la King
Provencalsk Helgskinka
Helgskinkan börjar nu dyka upp i livsmedelsbutikerna och den är dessutom billig. Underskatta inte en god skinka som både är mager och snabblagad om man köper den färdigkokt. Jag föredrar att ta bort svålen från skinkan, plus att det hjälper kryddorna att smaksätta köttet så mycket som möjligt. Här är skinkan täckt med goda franska/provencalska kryddor tillsammans med pressad vitlök. Det är en fantastisk kombination som får skinkan att smaka mycket. Och blir det över något så är skinkan kanonbra att ha med i matlåda nästa dag eller så kan man göra en god pastasås av det. Gott att servera till är kokt potatis och en svamp-/gräddsås.
Provencalsk Helgskinka
Portioner: 4-6 personer
Ingredienser:
ca 1,2 kg färdigkokt helgskinka
1 msk rapsolja
1 pressad vitlök (större)
1 tsk provencalska/franska kryddor
ev salt
Gör så här:
- Blanda ihop olja, pressad vitlök och krydda, ta eventuellt lite salt men tänk på att skinkan kan vara rätt så salt i sig.
- Ta bort nätet och putsa bort svålen från skinkan.
- Klappa in kryddorna runt om hela skinkan och lägg på en aluminiumfolie.
- Ugnsbaka skinkan i ugn (225 grader) i cirka 20-30 minuter. Skinkan ska få fin färg och bli genomvarm.
- Låt skinkan stå en stund innan du börjar skiva upp den.
- Servera skinkan gärna med kokt potatis, champinjonsås och en god vitkålssallad.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): är mellan 1-6 points per 100 gram (beroende på leverantör på leverantör)
- WW Points: är mellan 1-6 points per portion, beroende på leverantör
Mandeltårta (glutenfri)
Här får ni ett mycket gott recept. Mandeltårta, mums! Den passar mycket bra till påsken då den är gul och fin. Dekorera gärna med marsipankycklingar om ni har, annars duger rostad flagad mandel väl. Tårtan kan serveras som den är men extra gott blir det med lite mjukrörd vaniljglass eller lite grädde. Tänk på när ni skållar mandeln att den inte får koka, för då blir den seg. Bästa sättet att skålla mandeln är att koka upp vatten, ta av från spisen, lägga i mandeln och låta den ligga några minuter. Sedan är det enkelt att skala av. Tårtan går bra att göra dagen innan så att ni kan ta det lugnt på påsken. En annan sak är att man kan dela tårtan i små munsbitar istället för tårtbitar, perfekt om man har dukat upp ett buffébord.
Detta behöver du till 1 tårta, 8-10 bitar:
Botten: 125 g skållad sötmandel, 1 1/2 dl florsocker, 4 äggvitor
Kräm: 4 äggulor, 1 dl Milda Visp, 1 1/2 dl socker, 125 g smör, 50 g rostade mandelspån
Till servering: vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass (ej med i uträkningen för Viktväktarna)
Gör så här:
Mal den skållade mandeln på mandelkvarn och blanda med florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandel- och sockerblandningen. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med bakpapper i botten. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt kallna.
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Värm under omrörning till en tjock kräm, den får inte koka. Ta kastrullen av värmen och vispa ner smöret i klickar. Låt krämen bli nästan stel i kylskåpet. Bred den över kakan och garnera med mandelspån. Servera gärna en klick vispad grädde till (eller mjukrörd vaniljglass).
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Med smör: 161 points totalt för hela kakan, dela det med antalet bitar du skär upp
- Med 80 % margarin: 149 points för hela kakan, dela det med antalet bitar du skär upp
- WW Points (tidigare kostprogram): hela tårtan har 163 points (151 points med margarin 80%). Dela det med antalet bitar du skär upp.
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
Middagsmeny vecka 16/2025
Kan ni förstå att påsken är runt hörnet? Jag hänger absolut inte med, det går alldeles för fort! Här kommer i alla fall vår middagsmeny och vi brukar inte ha något klassiskt påskbord med inlagd sill eller gravad lax. Det är ingen som gillar det hemma hos oss. Vi kommer att äta det vi tycker om istället. Hur brukar ni göra? Om ni önskar så hittar ni nedan tips på 3 olika Tre rätters menyer till påsk. Det är bara att klicka på länkarna/namnet så kommer du vidare. Hälsningar Nadja
Påskmeny 1 + Påskmeny 2 + Påskmeny 3
Måndag: Vegetarisk tortillapizza
Tisdag: Korv med krämig vitlökssås och pasta
Onsdag: Kålsoppa med nötfärs
Torsdag: Snabblagad citron- och basilikafisk
Fredag: Svampgratinerade färsbiffar
Lördag: Kyckling i balsamico- och oreganosås
Söndag: Helstekt fläskfilé
E-bok med 5 goda påsk recept
Då var det dags för ytterligare en E-bok i serien ”5-goda recept”. Temat denna gång är så klart PÅSKEN! Jag har valt ut 5 stycken goda recept från bloggen, som jag vet att ni tycker om lika mycket som jag. I E-boken så finner ni 5 goda recept som passar påsken bra: ett påskbröd, djävulsägg, mandelgratinerad laxfilé, mörad kycklingfilé för er som inte gillar lax och slutligen för att stilla sockersuget: en frusen citron och kolatårta. En E-bok är en digital bok i PDF-format som ni kan spara ner på valfri enhet och skriva ut själv om ni så önskar. Endast idag den 11:e april så erbjuder jag alla E-boken gratis från mitt Instagram konto @nadjaskitchen.se . Det finns dock tre steg som måste uppfyllas för att få E-boken gratis: 1) Ange vilket recept är din favorit från Nadjaskitchen.se och varför 2) följ Nadjaskitchen.se på Instagram 3) tagga 1 personer som du tror också vill ha denna E-bok. Tidigast på lördag kan ni förvänta er att få denna E-bok skickad till er.
Om du inte vill vänta så kan du köpa dig ett exemplar av E-boken för 25 kr genom att följa nedanstående steg:
- Gå till sidan ”E-kokböcker” eller klicka på länken här ”E-kokböcker” .
- Skrolla ner till formuläret som finns längst ner på sidan.
- Fyll alla fälten (Namn, E-post, Datum)
- Fyll även i meddelande fältet där du skriver vad du vill ha. Till exempel: 1 st E-bok ”5 goda recept till påsk”.
Jag kommer hantera beställningarna så fort jag hinner och mejla över recepthäftet i PDF-format till alla som beställt den.