Middagsmeny 16/2017
Hoppas att påsken varit fin och att ni inte har ätit allt för mycket godis och annat gott. Här har det varit lite si och så, mest ätit god mat. Vi valde att inte köpa påskgodis i år, men jag åt lite när jobbet bjöd. Annars har vi bara njutit av ledigheten för att må bra. Kram på er! Nadja
Måndag: Köttfärsjärpar med timjan och grönsaker i tomatsås
Tisdag: Krämig Chicken Korma
Onsdag: Snabba pastan
Torsdag: Champinjoncrepes (vegetariskt)
Fredag: Laxbit med vitlökssparris
Lördag: Grillad oregano- och vitlöksmarinad fläskkarré
Söndag: Cayennepanerad kyckling
Chokladkaka med kokostäcke
Detta är ett perfekt recept när du har många gäster men har inte så mycket tid för att baka. I original receptet så är det 3 dl mera socker och grädde istället för mellanmjölk, men jag har ändrat det lite och på så sätt snålat in på lite kalorier. Kakan blev riktigt god i alla fall och precis lagom söt.
Till en långpanna (30×40 cm) behöver du:
Kaka: 200 g smält smör, 4 stycken ägg, 4 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 2 krm salt, 1 dl kakao, 3 dl vetemjöl
Glasyr: 200 g kokos, 1 dl ljus sirap, 1 dl socker, 1 1/2 dl mellanmjölk (laktosfri), 75 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till kakan. Vispa sedan ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop alla torra ingredienser i en separat bunke. Blanda ihop äggsmeten med det smälta smöret och sedan med de torra ingredienserna. Bred ut smeten i en liten bakpappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Gör under tiden glasyren: Smält smöret och tillsätt sedan de övriga ingredienser. Låt småsjuda i cirka 5 minuter på medelvärme, rör om hela tiden så att den inte bränns vid. När kakan är färdig häller du glasyren över den. Grädda kakan i ytterligare cirka 10 minuter eller tills glasyren fått färg.
När kakan har svalnat lite är det bara att skära den i bitar och ta en tugga. Njut!
ViktVäktarna
- WW Points: Hela satsen har 393 points, dela det med antalet bitar du skär upp. Vid tex 40 bitar så blir det 10 points per bit.
Middagsmeny 15/2017
Påskvecka! Det ska bli skönt med lite extra lediga dagar. Jag känner att jag verkligen behöver det. På sista tiden så har jag haft ont om tid och inte tagit hand om mig själv. Jag hoppas nu bara att det blir fint väder så att man kan ta långa härliga promenader och njuta av solen. Denna vecka har jag samlat ihop en hel del goda rätter som jag tycker passar bra som påskmat. Ni väljer själva vilka ni testa och vilka ni vill hoppa över. Ha en skön vecka! Nadja
Måndag: Hemmagjorda fiskpinnar med gräslöksyoghurt
Tisdag: Aubergine och Zucchinilasagne (vegetariskt)
Onsdag: Kycklingchili
Torsdag: Ostfylld kassler
Fredag: Krämig tagliatelle med rökt lax och citron
Lördag: Bogstek med franska kryddor
Söndag: Club Sandwich smörgåstårta
Ugnsbakad torskrygg med senapstäcke
Att tillaga fisken i ugnen är väldigt praktiskt och rätten sköter sig praktiskt taget själv. I detta recept så har fisken fått ett gott krispigt senapstäcke. Servera gärna kokt potatis eller potatismos, gröna ärter och kall sås till. Glöm inte salladen också.
Till 4 portioner behöver man:
600 g torskrygg, ½ dl ströbröd, 1 tsk paprikapulver, 2 krm salt, 1 krm svartpeppar, 1 msk senap (efter eget tycke), 1 msk olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatis på kokning om du vill ha det till. Blanda ihop ströbröd med kryddorna. Lägg fisken i en smord ugnsform. Bred ut senapen tunt över fisken och fördela sedan över ströbrödet. Ringla över matoljan och låt fisken tillagas i ugnen tills den blir vit och fin, ca 20-25 minuter.
Servera fisken gärna tillsammans med lite kokt potatis och gröna ärter. En god kall sås gjord på yoghurt är inte heller fel. Den kan man smaksätta precis hur man vill.
ViktVäktarna
- WW Points: 2 points per portion, lägg till points för potatis.
Middagsmeny 14/2017
Dagarna bara går och om två veckor (!) är det påsk. Jag har redan lite planer på vad jag vill tillaga i år och självklart kommer jag att dela med mig av det till er. Här kommer våra middagar som vi ska ha nästa vecka, hoppas ni finner något som även passar er. Ha det gott! Nadja
Måndag: Currykyckling med kokosmjölk
Tisdag: Korv med pepparrotssås
Onsdag: Ugnsbakad lax med spenat och vinsås
Torsdag: Fransk lökpaj (vegetarisk)
Fredag: Grillade färsbiffar med raita
Lördag: Goda pastastubbar
Söndag: Chicken a la King
Middagsmeny 13/2017
Tänk, sista veckan i mars är strax här och vi närmar oss vår. Jag hoppas nu att april ger mycket sol och värme och inte så mycket busväder. Denna vecka tipsar jag er lite extra om grönsaksplåten med marinerad kyckling och god citronsås, jättegott och perfekt nu när värmen börjar komma. Trevlig vecka. / Nadja
Måndag: Grönsaksplåt med marinerad kyckling och citronsås
Tisdag: Varmkorv med stuvad vitkål
Onsdag: Fisk a la bourguignonne
Torsdag: Mustig svamppasta med baconströssel
Fredag: Quesadillas fyllda med skinka, ost och salsasås
Lördag: Potatislåda med kassler
Söndag: Senapsbiff med stekta grönsaker
Våffla med mjukrörd glass och bär
På lördag är det våffeldagen och varför inte göra några frasiga våfflor då? En våffla behöver inte alltid vara söt och förknippas med sylt och grädde. Den kan även paras ihop med goda och lite salta röror. Nu till den kommande påsken så kan man ha en god lax- eller sillröra på till exempel. Våga testa!
Här kommer en mycket enkel men god kombination: våffla med mjuk rörd vaniljglass och lite frysta bär på. Snabbt och supergod då vaniljglassen passar bra ihop med våfflan och lite magrare som tillbehör än med sylt och grädde.
Till 8 våfflor behöver du:
3 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 2 dl mellanmjölk, 2 1/2 dl vatten, 100 g smör
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken så att smeten blir fin och slät. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i 20 minuter.
Grädda sedan våfflorna i ett varmt våffeljärn tills de blir gyllenbruna.Njuuut!
ViktVäktarna:
- WW Points: en våffla är 9 points, lägg till points för glass och ev. bär
Middagsmeny 12/2017
I skrivande stund så finns det över 320 middagsmenyer ifall du vill ha inspiration och hjälp med middagsplaneringen. Du kan följa middagsmenyerna helt eller bara välja ut de rätter du är sugen på. Och som den Viktväktare jag är, så har jag räknat ut smartpoints (och även propoints) på över 480 recept och fler kommer det att bli. Recepten är till för alla, oavsett om man själv är Viktväktare eller ej. Prova och tillaga de recept som du finner intressanta och ät det sedan med gott samvete. Du vet väl att det även finns en sökfunktion som gör det enkelt att söka efter ett speciellt recept. Den finns i högra menyn, direkt efter ”Kalendern” och är svagt märkt med ”search”.
Snart så är det dags Våffeldagen. Om du vill ha gott recept på våfflor få finns den HÄR. Den kanske inte är så ”points”-vänlig för oss Viktväktare men den är god och mycket bättre än färdigköpta mixen som finns ute i affärerna. Så spara cirka 10 smartpoints och njut av en riktigt god våffla på lördag! Kram Nadja
Måndag: Kabanoss- och äggpanneröra
Tisdag: Kycklingsallad med grön pesto pasta
Onsdag: Kassler med stuvade morötter
Torsdag: Svampfyllda squash (vegetariskt)
Fredag: Baconlindade järpar
Lördag: Stekt lax med kall sås
Söndag: Jägarfruns kycklinggryta
Vegetarisk färssås med smak av rött vin
Vi försöker äta lite mer vegetariskt här hemma och med hjälp av Quorn och pr-bolaget Amazing Alice, så har jag fått chansen att laga denna snabblagade ovo-vegetariska färssås gjord på quorn färs. Rätten är som sagt mycket snabblagad och enkel att göra, perfekt som vardagsrätt.
Till 4 portioner behöver man:
300 gram Quorn Färs, 2 vitlöksklyftor, 1 gul lök, 2 morötter, 400 gram krossade tomater (gärna basilikakryddad), 2 dl matlagningsvin rött, 1 msk grönsaksfond, 1 msk honung, 2 msk tomatpuré, 1 dl vatten, salt, peppar, torkad oregano, ev riven parmesanost och ketchup vid servering
Gör så här:
Skala, lök, vitlök och morötter. Hacka/Riv grönsakerna fint. Stekt det med quornfärs tills allt fått färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano efter eget tycke. Servera med nykokt spagetti, ev riven parmesan och ketchup
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 2 points per portion. Lägg till points för pasta, parmesan, ketchup m.m.
- WW Points: en portion är 3 points (pasta, parmesan, ketchup är inte med i denna beräkning)
Middagsmeny 11/2017
Vad blir det för mat? Att veta vad man ska ha till middag är inte alltid det lättaste. Oftast kör man bara på med det gamla vanliga för att det är bekvämt och enklast. Men här får ni lite tips på goa rätter som ni kan testa för att få lite variation. Så varför inte prova på något nytt? Vad sägs om fisk i god chilisås? Det är en rätt som sköter sig själv i ugnen och mycket enkel att göra. Testa så får ni se själva. / Nadja
Måndag: Fisk i god chilisås med paprika, gräslök och ost
Tisdag: Potatissoppa med purjolök och majs
Onsdag: Köttfärssås a la Viktväktarna
Torsdag: Sötsur citron- och honungskyckling
Fredag: Glasnudelsallad med räkor
Lördag: Pepparkotlett med vitlökspotatis
Söndag: Kycklinggryta med kabanoss