mittWW Smartpoints BLÅ,  mittWW Smartpoints GRÖN,  Soppor,  Vegetariskt

Potatissoppa med purjolök & majs

 

Inför hösten vill jag tipsa er om denna goda Potatissoppa. Jag har piffat upp den klassiska potatissoppan med lite maj och paprika och det blev kanongott! Till dig som inte vill ha det helt vegetariskt så kan man lägga till cirka 100 gram tärnad skinka. Om soppan känns för tjock så är det bara att späda ut den med lite vatten. En brödbit till soppan är aldrig fel.

Till 4 portioner behöver du:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja till stekning

7 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar eller 1 ½ msk grönsaksfond

800 g potatis

½ purjolök

1 paprika (gärna halvor i olika färger)

1 dl majs

2 msk vetemjöl

5 dl mellanmjölk (laktosfri)

salt

peppar

Gör så här:

  1. Börja med att skala potatisen och tärna den i bitar.
  2. Hacka och fräs lök och vitlök i rapsolja tills den blir blank och genomskinlig. Att salta löken lite hjälper den att inte ta färg.
  3. Tillsätt vattnet och koka upp alltsammans tillsammans med buljongtärningarna/fonden.
  4. Tillsätt potatisen och låt soppan småkoka tills potatisen blir mjuk. Hur länge potatisen ska koka beror helt på hur stora bitar du har. Lägg till vatten om det behövs.
  5. Tillsätt då strimlad purjolök och hackad paprika i soppan tillsammans med majsen.
  6. Blanda ut vetemjölet med lite av soppan och vispa bort klumparna.
  7. Vispa ner det i soppan.
  8. Tillsätt mjölken mot slutet av kokningen och smaka av med salt och peppar.
  9. Om du vill ha skinka till så är mitt tips att rosta den i en torr stekpanna och strö över den på soppan. Det ger lite mera smak.
  10. Servera soppan rykande varm tillsammans med ett gott nybakat bröd. Smaklig måltid!

Viktväktarna

  • mittWW Smartpoints BLÅ: 9 smartpoints per portion för soppan, lägg till points för eventuell skinka
  • mittSmartpoints GRÖN: 9 smartpoints för soppan och vill du ha skinka till så är den 2 smartpoints för 100 gram

Print Friendly, PDF & Email

8 kommentarer

  • Nadja

    Hej Kajsa, Det låter som en bra idé med sopptorsdagar i oktober. Då är det kallt och en varm soppa smakar bara bättre då.
    Hoppas ni kommer att gilla soppan.
    Hälsningar Nadja

     
  • Therese

    Alltså ni är så duktig som gör soppa.
    Jag är värdelös på att fixa soppa till middag eller rättare sagt det blir bara soppa av allt ihopa, ha ha.
    Köttsoppa och ärtsoppa är väl det jag kan slänga ihop.
    Dottern vill att jag ska göra mexicansoppa men modet har inte infunnit sig än..
    Mvh

     
  • Magdalena

    Hej!
    Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
    Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

     
  • mimmismat

    Vi åt potatis och purjosoppa idag. Lite lätt mixad med små bitar kvar. Grädde och libbsticka gör att vår variant blir jättegod.

    Kalla Vintriga Värmlandshälsningar/ Mimmi

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.