Goda klassiska hamburgare

Är det inte dags att göra lite goda hamburgare? Om du har en grillpanna stående i skåpet. så tycker jag absolut att du dammar av den och steker lite hamburgare. Annars går det lika bra med en vanlig stekpanna. I skrivande stund är det många minusgrader ute och då plockar man inte riktigt fram grillen, men hade det varit sommar så…. På en riktigt grill så får man ju allra bäst resultat. För att få den där rökiga smaken så kan du pensla på valfri Hickory sauce under stekningen/grillningen, speciellt mot slutet. Vad man vill ha på sin hamburgare brukar verkligen variera. Någon vill bara ha något enkelt och en del vill ha massor av saker på. Enklast är det  om man skär upp lite lök, tomat, sallad och lägger det i olika skålar och så får var och en lägga på det den vill ha. Likaså är det med andra tillbehör så som kanske salsasås, dressing, ketchup, senap, ost, green chili och så mycket mera.

För att få fina och runda hamburgare så brukar jag använda mig av en hamburgarepress. Min är från Sagaform och om man sköljer pressen med lite vatten så fastnar köttet inte.

Till cirka 4-5 portioner behöver du:

600 g nötfärs 10%, 2-3 krm salt, 1/2 tsk grovmalen svartpeppar, ev hickory sauce till pensling

Tillbehör: hamburgarebröd (normalstora), sallad, tomat, valfri lök, dressing, senap, ketchup, pommes frites och annat gott

Gör så här:

Blanda nötfärs, salt och svartpeppar. Forma till 4-6 biffar. Grilla / stek dem i cirka 3-4 minuter på varje sida och det på hög värme. Pensla eventuellt hamburgarna med hickory sauce för att får den rökiga smaken mot slutet av grillningen/stekningen.

Rosta eventuellt hamburgarebrödet hastigt på grillen eller i en torr stekpanna. Servera hamburgarna i brödet med övriga tillbehör på ett separat fat. Toppa med en god dressing eller annat som man vill ha. Servera gärna friterade pommes frites. Smaklig måltid!

Viktväktarna

Smartpoints: här har jag bara räknat hamburgaren och brödet, så lägg till för de tillbehör du vill ha (ketchup, dressing, senap och liknande). vid 4 hamburgare med bröd = 12 sp/ styck, vid 6 hamburgare med bröd = 8 sp/styck. Om du bara vill räkna hamburgaren så är det 30 smartpoints för allt, dela det sedan med antalet hamburgare du gör

Propoints: här har jag bara räknat hamburgaren och brödet, så lägg till för de tillbehör du vill ha (ketchup, dressing, senap och liknande). vid 4 hamburgare med bröd = 11 pp/ styck, vid 6 hamburgare med bröd = 7 pp/styck

3 thoughts on “Goda klassiska hamburgare

  1. dagens middag blev just hamburgare, fast av kalkonfärs med lök i. riktigt mumsigt 🙂

  2. Jag håller på och marinerar köttet och startar min Crock-pott imorgonbitti!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *