Kyckling/Fågel, Viktväktarna Smartpointsrecept

Kyckling i balsamico- och oreganosås

Det här receptet fann jag i min ”prova-på” hög, tror den ursprungligen kommer från någon Buffé tidning, men är ej säker då det bara är ett urklipp. Rätten är i alla fall mycket god och den kommer absolut tillagas här hemma igen. Då kan jag tänka mig att lägga till lite grönsaker, så som kanske morot, svamp, salladslök eller paprika. Om du vill ha kokt potatis till, så ska du börja med den, för resten går rätt så snabbt att tillaga. Vitlöken kan naturligtvis uteslutas om man inte vill ha den med men den gör susen.

Till 4 portioner behöver du:

cirka 500 g kycklingfilé, 2 vitlöksklyftor, 1 msk olja, 1/2 tsk salt, svartpeppar, 2 1/2 dl matlagningsgrädde 15%, 1 hönsbuljongtärning, 3 tsk torkad oregano (färsk går också), 1,5  msk balsamvinäger

Gör så här:

Skär kycklingfilén i mindre bitar, typ 3 bitar på varje filé. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingen runt om en stekpanna, salta och peppra. Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock i cirka 5 minuter. Servera gärna med kokt potatis, den är supergod till såsen!

Jag passade även på att testa Jamie Olivers Balsamvinäger. Vinägern är från Modena och är gjord på druvjuice som fått lagras i speciella gamla träfat. Jamie tipsar att den är extra god att droppa över ost, typ mozzarella eller getost, och kan även användas som dipsås och doppa spröda brödbitar innan måltiden. Ja, det kanske man ska ta och prova. Jag vet inte om denna vinäger är bättre än någon annan, men jag vet att den gjorde min rätt grymt god!

 Viktväktarna

Smartpoints:  7 sp per portion enligt receptet ovan

Propoints: 7 pp enligt receptet och lägger du till kokt potatis för 3 pp så får du en supergod middag för endast 10 pp.

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

 • Martina

  2011/03/23

  Balsamicovinäger är ju väldigt gott i mat och visst är det skillnad på dom. Försöker själv att undvika dom allra billigaste, dom brukar vara tunna och trista. Kycklingen ser supergod ut!

 • Så gott det låter att ha basamicovinäger i, det måste jag allt ta och testa

 • Emma

  2011/04/01

  Verkar vara en enkel och god rätt, precis som det ska vara! 🙂 Jag tror aldrig man kommer ner på noll i prova högen haha 🙂 Jag samlar mer än jag hinner äta, laga o baka.

 • Sandra

  2011/04/09

  Ohh va god den ser ut. Måste jag testa nån dag!

  Hälsningar Sandra
  http://dagiskocken.blogspot.com/

 • Hanna

  2011/08/31

  Testade nyss denna rätt. Supergott! Jag är en stor fantast av enkla kycklingrätter. Den här kommer nog bli en rätt jag lagar ofta i framtiden. Passar perfekt att fylla matlådan med också 🙂
  I morgon ska jag testa kycklingen i sötsur sås med citron och honung.

 • Nadja

  2011/09/01

  Tack Hanna för din respons, den uppskattar jag. Visst är denna rätt grymt god och ändå så enkel. Vi gör den lite då och då här hemma också.

  Hälsningar Nadja

 • Sebastian

  2011/11/17

  Pressad potatis lär vara perfekt till denna rätt!!!

 • Monki

  2011/12/22

  Lagade precis detta och gud vad gott det var! Enkelt också!

 • Nadja

  2011/12/22

  Tack för din respons Monki! Visst är det en mycket go rätt som även går snabbt att göra.

 • Pingback: Veckans middag nr: 111 | Nadjaskitchen.se

Kommentera