Saffransbullar med kokos

 

Jag har läst och läst. Jag har haft näsan i både tidskrifter och kokböcker för att välja vilka härligheter med julens smaker jag ska baka för er i år. Oj vad svårt det var och fortfarande är. Allt verkar ju så gott och jag vill provbaka allt. Först ut för i år blev i alla fall detta recept som kommer från Allt om mat. Jag har länge varit sugen på Saffransbullar, men inte på de där vanliga som lätt blir torra och tråkiga utan på riktigt saftiga och goa, vilket dessa är. Att de sedan har en god fyllning med kokos är bara plus i kanten. Jag lät min maskin arbeta med degen rätt så länge och det var det verkligen värt. Bullarna blev så mjuka och fina och det kändes som om det var marshmallows man tog en tugga av och inte bullar.

Saffransbullar med kokosDetta behöver du till cirka 30-35 bullar

Deg: 50 g jäst för söta degar, 100 g smör, 5 dl mellanmjölk, 1 dl strösocker, 1/2 dl ljus sirap, 1 påse saffran (0,5 g), 2 krm salt, 12-13 dl vetemjöl

Fyllning: 100 g smör, 1 1/2 dl kokosflingor, 1 dl ljust muscovadosocker

Pensling: 1 ägg

Garnering: ev lite florsocker

Gör så här:

Smula jästen i en skål. Smält matfettet i en kastrul på spisen. Tillsätt mjölken och värm till cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt socker, sirap, saffran och salt. Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kanter. Låt degen jäsa under duk i cirka 30 minuter. Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Ställ ut formar på plåtar. Enligt receptet ska man skeda upp degen i formarna men det gillade jag inte. Jag tog istället med mjölade händer små bitar av degen och trillade bollar som jag la i formarna. Bollarna var ungefär lika stora som en 5 krona.

Saffransbullar med kokos

Pensla bollarna/bullarna med ett uppvispat ägg. Gör ett hål i varje bulle med ett finger och klicka fyllningen i hålen. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter på dragfri plats. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i cirka 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler. Pudra över lite med florsocker innan servering.

ViktVäktarna

 • WW Points: hela receptet har 268 points. Vid 35 bullar så har varje bulle 8 points.

~***~

Andra goa bullar med saffran är dessa Saffranshjärtan med vaniljfyllning. Klickan på namnet så kommer du till receptet direkt.

Saffranshjärtan med vaniljfyllning

 bloglovin

10 kommentarer

 • Katrin

  Tack för receptet!
  Har just gräddat klart tre plåtar i mitt första bullbak i vår vedspis!
  Ändrade dock lite och använde honung istället för socker och blandade i fullkornsdinkel & skrädmjöl oxå.
  Suuupergoda!!

   
 • Daniella - BakeCake

  Hej!

  Vilken jätte fin blogg du har! Underbara tips och recept med jätte fina bilder! Kommer definitivt att besöka din blogg många gånger till!

  Kika gärna in på min blogg också och lämna en kommentar!
  Kram Daniella!

   
 • Nadja

  Till Browneyegirl:
  Oj! Tusen tack och jag hoppas att du inte kommer bli besviken.

  Ha en fin fredag du med!
  Nadja

   
 • Browneyedgirl

  Hejsan =)
  Då jag älskar att baka och lagat mat så fastnade jag direkt för din fina blogg =)
  Så här har du en trogen läsare…ha en underbar fredag!

   
 • Emmas Kök

  Det var inte bra att jag gick in här när jag är hungrig. Nu är det enda jag vill ha saffransbullar!! De ser fantastiskt smarriga ut!

   
 • Therese

  Alltså nu måste jag försöka baka nån variant av lussebullar i helgen, jag längtar ihjäl mig..
  Vill ha nuuuu..
  Dom såg jätte, jätte goda ut

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.